Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.
"Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

 

I litteraturprogrammet Babel har de alltid med en punkt som heter biblioterapi (tror jag det kallas). Någon ställer en brevfråga med utgångspunkt från något som känns svårt i livet och författarna som är inbjudna till programmet får rekommendera böcker som kan ge svaren.

När jag såg The Bible igår kväll tänkte jag att detta är en bok med många svar.

Jag vet att det finns de som är rädda för bibeln för att den är ”Guds bok”. Men den är ju inte magisk. Den kan inte förtrolla om man skulle råka läsa… det gjorde visserligen The Bible igår tycker jag. Men inte SÅ utan SÅ, bibelns berättelser på ett modernt filmspråk kan fånga som vilken film som helst, så det är ju inte så konstigt!

Livet har många frågor som inte har givna svar. Så är det bara.

Jag hörde igår att det är många som söker sig till Pingstkyrkan i Karlstad för att de söker svar.

Idag, när ordet religion skrämmer så många så är det nog svårt att hitta svar. Jag var själv en sökare under några år, men jag ville nog egentligen bara utforska andra vägar än den jag fått från barnsben.

Idag vet jag att det är viktigt för mig med min tro på att livet är större än jag är själv. Det är en insikt jag bär med mig. Titta upp på himlen en stjärnklar kväll och försök tänka dig in i avstånd och tid i universum. Då förstår du hur liten du själv egentligen är.

På samma gång är du stor. Jo, det är sant. För du betyder mycket för dina närmaste och för dina vänner och hur du är och vad du säger betyder mycket för de människor du möter på livet väg.

Min Gud är ingen farbror med långt vitt skägg och vita kläder med ett långt fördömande pekfinger. Min Gud är att alltid göra det som känns mest rätt, inte för mig, men för de flesta och för det mesta. Min Gud är att tänka utanför mig själv och handla med det i bakhuvudet.

Att se The Bible igår gav mig just sådant jag behöver ibland. ”Vatten på min kvarn” för i mina ögon handlar tro om mig och mitt sätt att vara. Om mitt förhållningssätt till andra människor i min närhet och på jorden i stort. Min tro handlar också om hur jag lever på den här planeten. Kort och gott så handlar min tro om att alltid försöka göra det som är bra för människor och den värld vi lever i.

Motsatsen till min tro går egentligen att sammanfatta i ord som egoism, girighet och protektionism. Ja, jag är hellre naiv och godtrogen än motsatsen helt enkelt! Men jag vet också att min syn är min och att andra inte ser på världen genom mina glasögon och med mina erfarenheter och lärdomar i ryggsäcken… Det är viktigt det också!

…det känns ändå som om en text som denna får mina fötter att stå än mer stadigt i det jag tror på. Kanske behöver jag skriva så här för att bekräfta mitt vägval i livet. Men är det så, så må det vara hänt då! 🙂

 

Ett svar på ”Biblioterapi och tro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.