Hur ska vi orka!?

Att arbeta med människor, med människor som själva är oförmögna till att klara sig själva. Då måste vi som är där och arbetar vara där för att göra det, fylla i, hjälpa till, stötta i allt det pensionären själv inte klarar.

Vi som arbetar är också människor, vi vill kunna ge våra pensionärer det dom behöver på ett mänskligt sätt. Om vi ska kunna vara mänskliga i vårt arbete måste vi vara utvilade, ha en egen fritid, råd till en värdig semester, då har vi möjlighet att hämta kraft, hämta tålamod, ha inspiration, vara glada och nöjda på vårt arbete.

Att få ha ett värdigt liv på vår fritid är en förutsättning för att vi ska vara värdiga på vårt jobb!

Hösten 1996 börjar Landalahus, Morkullan att spara in på personal så vi blev två personer mindre, från 8 till 6 personal. Vi arbetar nu alla heltid och på nytt schema, vilket är bra mycket tuffare nu än vad det var innan. Det har gått drygt ett halvt år, nu går vi på knäna, vi är så trötta och känner oss utslitna, vi ger järnet när vi arbetar, vi har många olika sysslor som rör sig runt pensionären också, tvättar, städar, lagar mat. Läkarbesök, hemsjukvården, beställer varor av olika slag, delar medicin som vi är delegerade, vi ordnar själva våra vikarier. Ansvaret är på många områden, vårt kunnande måste vara omfattande.

Hur ska vi orka?

Nu får vi veta att ytterligare besparingar ska göras till hösten, vi blir 5 personal i stället för 6 som vi är nu. 3 personal mindre på mindre än ett år.

Och så vill ni sälja Landalahus + Morkullan, PRIVAT, alla ser väl vad det kan innebära. Privata företag vill gå med vinst. Personalen + pensionären ska bära upp företagets vinst. Vem vill arbeta privat utan anställningstrygghet och med färre semesterdagar?

Det är nog nu, vi orkar inte mer, trötta utslitna kvinnor och några män.

Vad vi behöver är sänkta arbetstider med behållen lön, sänkt skatt på våra låga löner. Vi behöver mer stöd och hjälp till att kunna se hur vi ska kunna lösa problem som uppstår mellan pensionärer och mellan personal. Vi behöver få utveckla oss så vi bättre kan lyssna och vara nära pensionären och ge det pensionären behöver.

Vi ska kunna känna att den vård vi ger ska vi också vilja ha vid vår ålderdom. Vi vill vårda inte vanvårda. Vart vill ni styra vår äldrevård?

Pengar dominerar vårt tänkande idag. Låt vår mänsklighet få styra i stället.

Vi behöver få chansen att utveckla oss till mer kärleksfulla människor. Var vänlig och tillåt oss det.

Från personal på Morkullan & Landalahus

Genom Iva Cleve

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.