…nej, det är inte ett lag i fotboll eller någon annan lagsport som jag syftar på. Det är hur man måste vara som företagare. 

Nu har jag drivit mitt företag i snart åtta år (tiden flyger när man har roligt). Det blir väldigt många åttor i år faktiskt eftersom det är den åttonde dagen i den åttonde månaden som mitt företag varit aktivt i åtta år! 🙂

Som aktiv i Älvorna och även som styrelseledamot i Företagarna har jag träffat många entreprenörer. Och det kan jag lova att så många idésprutor som det finns bland företagare, så många finns det ingen annanstans!

Samarbete och att hjälpa varandra

Men  det finns även en hel del protektionism. Lite av den varan skadar inte, men när det blir för mycket så blir det en bromskloss. Särskilt när det rör sig om en liten ort som Forshaga. Det är min åsikt! Här behöver vi kämpa tillsammans och då har vi bättre nytta av samarbete än av att bevaka vårt och se andra som potentiella fiender.

Samarbete och att hjälpa varandra är faktiskt en fråga om överlevnad också. Jo, för numera ska allt ske i stan. Å allra helst i storstan då, Stockholm. Men människor måste kunna överleva på landsbygden också. Hur skulle det här landet se ut om alla våra nio miljoner invånare (eller vad det nu är) skulle flytta till Stockholm…???

En del kanske skulle kunna bo i Göteborg och några i Malmöregionen också då… men om ingen bor kvar i Värmland, Dalarna, Jämtland de norrländska landskapen och i alla andra landskap utanför storstäderna, hur skulle det bli då?

Nej, ska vi som är småföretagare och boende utanför storstadsregionerna överleva så gäller det nog att hjälpa varandra tror jag.

Hjälpa och stötta och sist men inte minst att komma ihåg att berömma när någon gör något som är bra!

Jag fick beröm idag på ett möte och jag måste säga att jag nog värderar beröm för det jag åstadkommer högre än alla pengar i världen. Jo, jag vet… betalt måste jag också ha. Men för mig är pengar ett nödvändigt ont, något jag måste ha för att överleva. Det är att få göra sådant som är till nytta och glädje för andra som är själva behållningen faktiskt!

Men så har jag alltid varit i servicebranschen på ett eller annat sätt också. I hela mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med att hjälpa andra människor och jag har väldigt svårt att tänka mig att göra något annat faktiskt. Att tillverka spik skulle inte alls vara min grej, men att hjälpa någon som behöver spik att hitta rätt sort kanske…? 😉

Att (över)leva

Det är både ett problem och en välsignelse att ha förmåga att överleva. Men DET har jag! Att bli rik och samla pengar på hög däremot är jag inte så bra på… Dessutom, jag överlever, och VI överlever i det här huset, utan att någon av oss drar in stora summor.

Jag tänker på de som har en årslön på flera miljoner, de måste ju ha problem att handskas med så mycket pengar, att hitta någonstans att göra av med dem? Eller det är klart, man anpassar kanske mun efter plånboken då…?

Jag VET att det som betyder något för mig är att ha tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen och att kunna unna mig något ibland. Mer behöver inte jag och det har jag lyckats med faktiskt under mina snart åtta år som företagare! Det är mer än jag gjorde som ensamstående tvåbarnsmamma med en vårdbiträdeslön.

Tommy är ingen höginkomsttagare han heller men tillsammans har vi det fullt tillräckligt bra. Vi pendlar inte till Thailand och vi har inte varsin ny bil. Vi har heller inte råd att byta kök vart femte år efter vad som är modernt. Men vi har det bra och vi kan unna oss något ibland!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.