Så har det då skett, första vargen skjuten i Värmland. *suckar djupt*, andra och tredje, och fler…?

Jag följer Länsstyrelsen i Värmlands Rovdjursförvaltningsblogg, där läggs det ut information så fort det kommit uppgifter om ett nytt offer för jägarnas gevär. HÄR >>

Tänk att ett land som vårt som alltid utropar sig självt till föregångare i världen kan göra något sådant, att tillåta jakt på ett utrotningshotat djur!? Och det BARA för att vissa människor i vårt land ska få större acceptans för djuret ifråga, alltså den djurart som ska skjutas.

Ja men hör själv, hur kan man lära sig acceptera genom att döda det som ska accepteras? För mig blir det i alla fall en omöjlig ekvation och enligt vad som skrivs och sägs så har det inte hjälpt heller. Hemska tanke om vi skulle göra likadant med rasisterna… vad skulle de få tillåtas göra för att de ska acceptera invandrare?

Att man som djurägare blir förtvivlad när de egna djuren angrips och dödas av vargen har jag full förståelse för. Vem skulle inte bli förtvivlad? Bara någon totalt okänslig psykopat eller så…

Men en djurägare som väljer att INTE göra vad man KAN GÖRA för att förhindra angrepp om man vet att vargen finns där man bor har jag  väldigt svårt att förstå faktiskt.

Eller en jägare som släpper sin hund i skogen fast han vet att det kan finnas varg där, det kan jag heller INTE FÖRSTÅ!? Själv skulle jag aldrig i livet släppa min hund lös och låta henne fara iväg mellan träden i ett vargrevir. No way!

Jag skulle heller aldrig kräva att jag SKA kunna göra det eftersom vargen har existensiell rätt att vistas där medan jag faktiskt kan koppla min hund.

Jag har själv hört en man på Länsstyrelsen i Värmland bedyra att det finns pengar till dem som vill ha för att sätta upp rätt stängsel till fårhagar exempelvis. Ändå har jag också hört fårägare säga att de inte får hjälp och att ingen tar ansvar. Men VILL man ha hjälpen så finns den om man frågar efter den, dessutom kan man fundera på om inte Länsstyrelserna egentligen aktivt borde hjälpa djurägare att skydda sig på rätt sätt?

Det borde egentligen vara lagstadgat redan. Staten äger rovdjuren och Länsstyrelserna är statens förlängda arm. Länsstyrelsen ska arbeta med rovdjuren och de har även ansvar för djurskyddet nu för tiden.

Då borde det vara självklart att Länsstyrelserna tar ansvar och ser till att djurägarna kan skydda sina djur mot de statliga rovdjuren. Det blir ett dubbelt ansvar där, statligt rovdjursansvar och ansvar för tillsyn över djurskydd. Behövs det en lagstiftning till på det här området så får regering och riksdag se till att det blir en sådan då.

Jag tycker att det borde vara lag på att man ska skydda sina tamdjur på bästa sätt om man bor i ett rovdjurstätt område. Kan det vara så svårt när det finns regleringar om hur brett det ska vara i gallret i en hästbox??

Jag råkar även veta att det finns ”vargvänner” som gärna arbetar ideellt dag och natt med att hjälpa till att sätta upp rovdjurssäkra stängsel (i alla fall i österut från Värmland). Finns det pengar att få på Länsstyrelsen i Värmland så måste det ju oavsett hur detta fungerar vara något fel när man låter bli att skydda tamdjur från vargen och i stället säger att staten inte tagit sitt ansvar när det blir angrepp?

Jag lärde mig ett nytt ord en krönika som jag läste igår, antropocentrism. Det är ett synsätt på förhållandet mellan natur och människa som i princip går ut på att naturen finns till för människan, ”att världens skapare måste ha utformat naturlagarna exakt så som de är just för att människan ska bli till”. Det i sin tur berättigar då till att sätta djur och natur längre ner på statusskalan.

”Människorätt är viktigare än djurrätt”, anser Henrik von Sydow som är halländsk politiker.

Tänker man ett snäpp till så faller det här synsättet på sin egen orimlighet för drar man det till sin spets så skulle alltså människor kunna överleva oavsett om naturen gör det eller ej. Att jaga vargen, förvalta vargen, se den som ett ogräs som vi människor bör tukta. Det är enligt min tolkning ett antroposofiskt förhållningssätt till vargen som art.

Men vi borde i Sverige göra som vi alltid gör och utropa oss till föregångare. Att sätta människor före naturen är att gå tillbaka i utvecklingen, nu krävs ett nytt förhållningssätt där balansen, ekologin måste komma först.

Men oavsett synsätt så har det ändå inte hjälpt med licensjakt.

Förra årets jakt har inte fått fler att acceptera vargen i det här landet. Tvärtom skulle jag vilja påstå. De vill i stället skjuta fler eller till och med utrota vargen helt. De som vill utrota vargen helt har så mycket ilska inom sig att man blir mörkrädd…

Läste en bra krönika:

”De människor jag pratar om ser det som sin mission att till varje pris få bort varenda förbannad varg­jävel från vårt solsystem.

De trycker gladeligen på gilla-knappen på facebook när någon lägger upp ett foto av ett avsågat varghuvud i en toalettstol. Men vad händer egentligen med allt hat den dag de lyckas? Vem, eller vad, ska de hata då?

Jag tror inte de här människorna bor i städer utan ­föreställer mig att de bor på platser där bebyggelsen möter obygd. Platser som hamnade bredvid när man drog de stora vägarna.

Platser där den lokala affären slagit igen på grund av vikande kundunderlag. Platser där det aldrig kommer att byggas kommunala sporthallar eller belysta cykelbanor.

Platser där jobben försvunnit. Platser där man känner sig närmare Kiruna än Stureplan.”

LÄS HELA KRÖNIKAN HÄR >>

För mig är prototypen på ovanstående en man, 40+ som kör pickup-bil, bär hellyhansentröja och militärgrön jaktkeps året runt. På sommaren tar han av sig tröjan och visar upp sin storrutiga flanellskjorta. Han är antigen långtidsarbetslös men jobbar svart då och då eller så är han sjukpensionerad.

För femton eller kanske tjugo år sedan innan industrin lades ner arbetade han på fabriken. Nu när den har lagts ner har affären, biblioteket, bankomaten och bensinstationen lagts ner och husen i byn där han bor går inte att sälja eller så har holländare, tyskar eller norrmän köpt dem.

Pratar med denne man så står det klart att han vet mer än alla flummiga forskare i världen om både det ena och det andra. Han litar inte ett dugg på Stockholmare och närmaste större tätort ger han inte heller mycket för. De är likadana där, tror att de bor i världens centrum och har inte en aning om hur han har det.

Om forskningen säger att det finns 250 vargar i Sverige så pratar de skit enligt denne man. Han vet minsann att i skogen, som han för övrigt far genom och vistas dagligen i, ja där vimlar det av vargar och lo.

Älgkalvarna har de ätit upp och rådjuren också. Dessutom har de dödat hans hund.

Jag har träffat ovanstående person faktiskt. Han har inget namn eftersom jag träffat flera som är så här. Det är ingen idé att komma med förklaringar, varken vetenskapliga eller om hur statsapparaten fungerar. Han lyssnar inte på sånt… Han vet ju själv hur det är.

Ja jag vet, man ska inte generalisera. Men jag skrev ju det förut, att jag tycker det är svårt att förstå hur vargjakt kan tillåtas.

Men om man i riksdagshuset kunde skaffa sig en förståelse för hur människor på landsbygden känner när de ser storstäderna suga till sig all service, alla ungdomar, alla jobb och lämna öde byar kvar, ja då skulle det räcka som grund för att fatta bättre beslut tror jag.

Riksdagsfolket, storstadsfolket är många och de har makt. Landsbygdsfolket blir färre och färre och de saknar ofta de demokratiska möjligheter som folket i städerna har. Akademiker förstår hur världen, staten fungerar och de använder den vetskapen när de tänker, säger något och agerar.

Mannen jag beskrev ovan utgår också från att han har vetskapen, att hans världssyn är den riktiga och sanna. Men maktens folk lyssnar inte på honom och han lyssnar inte på dem. Kommunikationen är bruten.

Så kära miljöminister: tro för Guds och vargens skull inte att du kan bygga broar genom att ge dem lillfingret, det vill säga en årlig licensjakt på ett fåtal individer i den art som får klä skott och bli syndabocken för landsbygdens nederlag.

Lär dig i stället förstå hur hellyhansenmannen blivit som han blivit, är som han är och varför han gapar så högt om att få skjuta bort alla vargar! När du lärt dig det DÅ kan du börja fatta beslut för att rädda både honom och vargen!


2 svar på ”Vargen – symbolen för allt ont

  1. Jag håller med dig fullständigt. Att skjuta utrotningshotade djur är ju helt makabert, då kan vi börja skjuta pandor, tigrar m m….
    Jag kan inte förstå varför man inte tittar på varför vargen går in till människan, något är fel. För så gör inte rovdjur om de agerar som de skall.
    Det är fel i balansen mellan natur/djur/människor…det är där vi skall försöka rätta till, inte utrota utrotningshotade djur

  2. I andra länder finns det många fler vargar i mycket mer tättbefolkade områden. Vi borde se hur de gör, hur de lever och hur de skyddar sina husdjur och lära av dem. Vi behöver bli bättre på att leva MED rovdjuren och inte MOT dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.