Nina Jansdotter ställde frågan på Facebook:

– Tycker du att människor framhäver sig för lite eller för mycket på facebook? Det vill säga är det för mycket eller för lite skryt?
…hon fick många bra kommentarer! Tänk att det finns så många kloka människor ändå… jag blir riktigt glad av att läsa!!

– Frågan att avgöra är: vilken är personens intention med detta meddelande på t ex Facebook? Det är också en fråga om hur personer tolkar meddelanden på Facebook och liknande.

– Jag tänker inte på det sättet- vad innebär egentligen skryt?? Är bara glad och nyfiken att höra andras framgångar, berättelser, tankar mm…..bara spännande, lärorikt och intressant 🙂

– Ja jag tycker samma men alla har inte den åsikten så det är därför jag undrar. Det har nog också att göra med att du själv har hög självkänsla och verkar nöjd med dig själv. Är man det så är det lättare att glädjas åt andras framgångar och interssanta liv…

– Det finns säkert de som ”tar i” på FB – men precis som IRL – så blir man snabbt både genomskådad och ”värderad” – och då kan m…an inte gömma sig. Som tur är tycker vi ju om olika människor – blyga, framfusiga etc… Så vilka vi gillar här på FB återspeglar förmodligen ett liknande ”gillande” IRL. Slutligen tror jag att FB får fler och fler att våga se sina fördelar och se värdet i sin i egen vardag och att den är intressant.

– För min del är FB en site som boostar positivitet! (men det beror säkert på vilka vänner man har!)

– Jag vill sprida det positiva i mitt liv här. Det svåra tar jag med mina riktiga vänner. More joy in life! Jag tycker det är bra att balansera upp tex den negativa info som finns i våra kvällstidningar som inte ger mig något positivt i mitt liv….

– Fantastiskt och underbart när männsikor vill och vågar lyfta fram sina positiva sidor och dela med sig av dem. Sedan är ju en annan effekt av det, att den som läser inlägget kan spegla sig i samma fantastiska ord och bli stärkt av det. På det viset sprider vi kärlek ♥

– Människor skriver gärna om saker de gör (möte, fester, semester mm), presterar, köper, får i present. Ibland är jag förvånad att människor är så öppna med sitt privat liv, men att de skryter är bara roligt tycker jag. Jag unnar varenda en människa bara det bästa möjliga 🙂 Många är vana att klaga så FRAM MED MYCKET SKRYT bort med Jantelagen 🙂 Själv är jag försiktig med det jag skriver på fb, om jag vill vara privat då skriver jag meddelande till vederbörande. Ha en underbar dag ♥

– Självkänslan är något jag jobbar med dagligen -att kunna glädjas med andra innebär att jag gläds mer åt mig själv också 😉

– Tänker ofta på Sällskapsresans klassiker -”Jag kan flyga – jag är inte rädd”… Genom att skriva om sina positiva upplevelser och egenskaper ”lär vi oss” detta och kan på så sätt sätta ord på det vi tycker om. (inte bara det vi klagar på) FB är rena terapin!

– Tycker det är så typiskt svenskt att allt ska fackindelas. Varför ska det vara så svårt att bara få vara precis som man är i detta land, utan att det ska ifrågasättas, kritiseras e t c…de snäva sociala spelreglerna tar ju (nästan) livet av människor… …Tänk vad mycket enklare allt skulle vara om vi vågade vara lite mer raka och ärliga (har egentligen aldrig förstått det ”farliga” med det).

– FB är ett utmärkt kommunikations -och sällskapsspel kan man säga.

– Ler när jag läser svaren… 🙂 För vad är skryt egentligen om inte en önskan om att få lov att berätta något som gett/ger glädje?

– Tidningsläsare brukar när de blir tillfrågade säga att de vill ha ”goda nyheter och inte bara elände”. Kanske fyller fb den funktionen? Man får läsa om bröllop, utlandsresor, lyckade middagar och att folk ger ut böcker/får nytt jobb/börjar på en ny utbildning. Jag blir glad av att läsa att folk har kul. Så framhäv på bara, det har jag också börjat göra 🙂 Sedan skulle det ju iofs vara intressant om alla under en vecka bara statusuppdaterade om allt som gått åt h-e. Det bleve en nästan komisk relief mot vad vi berättar nu.

– Underbart ord – Sällskapsspel – kanske dags att få ett bättre ord än ”sociala media” – Vissa spelar för skojs skull, andra på allvar, vissa spelar om äran andra om pengar.

– Den som framhäver sig själv på ett positivt sätt blir också ofta en bra förebild som inspiererar andra att också våga ta plats på scen 🙂

– Hur vi uppfattar diverse ting handlar mer om oss själva. Det är ett bra sätt att genom andra lära känna sig själv. Vad vi gillar, vad vi inte gillar & vad som triggar igång oss. Reaktionerna är ju i oss, inte den som sa eller skrev.

– …ja det man inte kan framhäva i verkliga livet framhäver man väl här el? 😉

– Vår egen reaktion på personer/situationer säger bara något om oss själva och inte något annat:-) Så genom att möta andra möter vi oss själva – om vi stannar upp och lyssnar på hur vi tänk…er, känner och ser vår reaktion – eller aktion:-) Det som triggar mig i ett samtal minns inte någon annan tex. Och det syns också på svaren här – vad man/jag väljer att kommentera på och hur det görs – superspännande! Så som sagt, vi är alla fantastiska med våra olika talanger och egenskaper på våra sätt, utifrån våra förutsättningar där vi befinner oss i livet.

….Det där med att vårt sätt att reagera finns i oss själva är en bra tanke. Ja, jag menar om jag skulle tycka att någon skryter är det nog bäst för mig att jag frågar mig varför jag i så fall tycker det…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.