Ja nu menar jag inte geografiskt utan, vad utgår du ifrån när du tycker till? Har du tänkt på det någon gång? Det finns ett fint ord som man sällan använder och få förstår som man kan använda. Det är ordet paradigm. Enkelt uttryckt handlar det om världsbild. Det kan också handla om vad man lärt sedan barnsben som ”rätt sätt att tänka”.

jordglobenVi som bor i den ”kristna” delen av världen kommer inte från samma tänk som de som kommer från den buddistiska eller den islamska.

Här i vår del utgår vi ifrån att människan är Guds avbild, att vi är skapelsens krona och därmed står över djur och natur. Men en indian av den gamla stammen, hahaha, utgår ifrån att varje träd, sten och pinne är andlig och att människan bara är en del i helheten som varken står över eller under. För naturfolken har naturen ett högre värde.

Det där är svårt för oss att förstå som blivit itutade sedan barnsben att det är människan först i alla lägen.

När jag var tio år skapade jag en fiktiv by där det inte fanns några pengar. Människorna i det samhället levde i stället på att byta tjänster med varandra och ingen var för mer än någon annan heller. Det fanns inget statustänk bara nyttotänk där överflöd var ett onödigt ord eftersom det inte fyllde någon funktion.

Jag var nyfiken på religioner när jag var i tonåren och läste på både det ena och det andra. Den samlade kunskap jag skaffat mig gav mig argument för det jag redan kände som tioåring, att ekonomisk styrning inte är rätt.

Det viktigaste för en människa är inte summan på bankkontot eller att ha snyggare och dyrare bil än grannen. Nej, det viktigaste för oss var och en är våra nära och kära. Att få älska och bli älskade. Varför ska det då vara så svårt att nöja sig med det?

Jo, ett svar är naturligtvis att den som inte blir älskad måste kompensera det på något sätt. För ett tag sedan var det någon som tog upp ett citat som jag inte minns i detalj, och heller inte orkar leta upp. Det citatet gick ut på att den som inte blir älskad ser till att få uppmärksamhet på andra sätt och när inte det heller går så ser han eller hon till att skrämmas i stället.

Vi är avundsjuka och vi är missunnsamma och i kombination med avsaknad av kärlek är det kanske inte konstigt att vi människor hellre har snyggare bil än grannen än bryr oss om livet på den här planeten?

Så därför är jag tillbaka till min ursprungliga fråga, var kommer du ifrån?

Känner du dig älskad eller ser du till att du syns och hörs i stället, eller ännu värre, skrämmer du folk omkring dig och njuter av det?

Hur mycket betyder det för dig att ha det materiellt gott ställt? Betyder det mer för dig än att naturen och den här planeten mår bra?

Vad utgår du ifrån när du tycker till om vargen? Har naturen ett egenvärde eller är den enbart till för att vi människor ska dra nytta av den? Om du inte tycker naturen har något egenvärde, är vargen i så fall bara en onyttig art som vi kan utrota eller tukta som vi gör med häcken vid tomtgränsen?

Så ja, var kommer du ifrån?

Ett svar på ”Var kommer du ifrån?

  1. Jag är ett ”naturbarn”. Har fått den mesta kärleken i min barndom av djur.

    Dessutom har jag alltid fascinerats av de gamla indianstammarna och deras syn på djur och natur. Deras sätt att se på vargen är helt i min ”bana”.

    Flocken /gruppen har båda har varit viktig för jakten på förnödenheter. De har klarat sig utan inblandning av den ”vite mannen”, utan har tagit för sig av vad naturen haft att ge. Båda har varit jagade och förföljda genom alla tider, men har ändå lyckats klara sig mot alla odds.
    ————————–

    Det är dax att sätta stopp för den förbenade jakten på våran lilla vargstam NU! Är det så viktigt att döda, flå och spika upp ett skinn på väggen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.