Jag läste följande på facebook i en kommentar om en lärare som inte hade tid att förklara information för en elev så att denne förstod.

Jag tyckte det var så bra:

Då är det per definition inte information utan data. Data kräver en kontext för att bli information. Information har en mening, data är mönster utan mening. Det är alltså först när datan tolkas som den blir information. Kunskap däremot kräver erfarenheter, såvida den inte är helt och hållet analytisk(kan dock förklädas vilket jag ägnar mig åt)
(Citat: Ida Ternbom)

Kunskap är något man får bara genom att leva. För att få djupare kunskap, kunna tänja tanken, är det bra att läsa böcker, studera och så vidare. Men kunskaper får vi vare sig vi vill eller inte oavsett om vi studerar på hög nivå.

Det finns exempel på dem som läser och studerar och ändå inte har just ”kunskap” i det de studerat. Det beror ofta på att de saknar erfarenheter.

Själv har jag studerat massor av kommunikationsteori men har inte förrän jag startade mitt företag praktiserat dem i verkligheten. Det är inte förrän jag lärde mig journalistiskt hantverk som jag alltså kunde skaffa mig erfarenheter också. Innan dess var jag full av information men saknade egentlig kunskap.

Hm….

2 svar på ”Kommunikation, information och kunskap

  1. Det är det jag alltid sagt och menar om både litteratur och den akademiska världen. Kunskap duger inget till om man inte kan omsätta det i praktik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.