Allvarligt talat, är det en demokratisk rättighet att hata och hota? Den uppfattningen fick jag när jag klickade mig in på en profilsida igår kväll.

Det började med en länk till en tv-intervju med journalisten Mina Dennert. Hon som startade gruppen #jagärhär på Facebook. Målet med denna grupp är att vänligt ifrågasätta hatiska och rasistiska kommentarer.

I samband med den länken fann jag en syrlig, sarkastisk kommentar som en kvinna gjort. Jag följde länken till kvinnans profilsida och där möttes jag av massor av hat mog Mina Dennert. Bland annat skrev kvinnan att hon var en ”antidemokrat” som arbetade för att tysta ”sanningssägarna”.

Jag reagerar med magen, jag blir rädd för människor som är som den här kvinnan. Det var inte svårt att förstå att denna kvinna verkligen tror på det hon skriver också. Hon anser på fullt allvar att det är antidemokratiskt att motarbeta hatiska kommentarer på det sättet som #jagärhär gör.

Att hon själv kallar Mina Dennert för saker som dryper av hat och som kränker, det verkar inte vara odemokratiskt alls.

”Hon sitter alltså där i soffan och på fullt allvar ber folk att förkasta ALLT vad demokrati och yttrandefrihet heter när hon uppmanar dem att anmäla, trakassera och mailbomba personer som HON, och den imbecilla stackars fårskock HON representerar, tycker är s k ”rasistiska” och ”sexistiska”…! ”

…jag upplever denna kvinna som mycket hatisk. Visst innebär yttrandefriheten att var och en av oss får säga sin mening. Men i min värld innebär det också att jag får tycka något annat än det denna kvinna tycker. Att göra som Mina Dennert, starta en motrörelse mot allt detta hatande är också en demokratisk rättighet. Det är dessutom mycket mer konstruktivt än att hata och hota.

Det slår mig ibland att de som bara ägnar sig åt att hata och hota sällan har en konstruktiv lösning på de problem de hatar och hotar om…. Det är ju betydligt lättare att komma vidare om det finns en god grund, med samförstånd och respekt. I min värld hör hat och hot hemma i en totalitär stat där folket blir förtryckta och där finns ingen yttrandefrihet alls. Så kära hatare och hotare, vad blir bättre av att hata och hota…?

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.