…jo, när klockan slår 18:11 börjar det bli ljusare. Men fram tills dess blir det bara mörkare och mörkare ett tag till.

Förr, när jag var riktigt liten var det med spänd förväntan vi åkte till mormor i Långedrag. Då kunde tomten komma med spårvagnen medan vi alla kusiner stod i fönstren på verandan och tittade. Det var ingen hållplats framför vårt hus men när tomten kom stannade spårvagnen där och släppte av tomten. Sedan släntrande han över Saltholmsgatan och in genom vår grind med säck och lykta till kusinhopens förtjusning.

Det var tider det.

När vi blev större förlorade julen en del av den där glansen. Kusinerna splittrades och firade inte längre jul ihop. Jo, ibland.

Jag minns en gång då vi åkte till Falun och alla vuxna var kvar i huset och ÄNDÅ kom det en tomte! Då var det nära att jag började tro att han fanns på riktigt. Just den julen fick jag en gramofon som gick att packa ihop till en liten låda och som gick på batteri. Jag fick en gosehund som jag fortfarande har kvar och som heter Top. Det namnet fick han efter en tv-serie som jag tror hette Skattkammarön. I den hade kaptenen en hund som hette så och jag ville så gärna ha en vovve.

När mina barn var små hände det titt som tätt att julen bara blev jobbig när jag ville att den skulle bli alldeles underbar och fantastisk. För det första hade vi aldrig råd med så fina julklappar som ”alla andra” fick, vilka nu de var… För det andra skulle vi helst klona oss så att vi kunde göra alla till lags och fira som alla ville. Jag minns en gång då jag blev sittande hemma ensam klockan 15 till 18 eftersom jag vägrade finna mig i att andra skulle bestämma över var jag skulle fira min julafton. Min man och barnen fann sig och åkte…

När vi flyttade till Värmland blev det vartannatårjul. Vartannat år firade Tommys barn själva julafton hos sin mamma och vartannat år hos sin pappa. De år julafton var hos mamma åkte vi till Christer. Men nu när de har blivit stora så blir det i stället hipp som happ känns det som. Ingen idé att planera något. Bättre att ta det som det kommer…

Fast ETT datum har vi spikat nu i alla fall och det känns skönt! Vi kan planera en dag med alla här och långbord med julmat och julklappar även om det inte blir på självaste julafton! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.