När en kändis i Let´s dance hängs ut och blir ”avslöjad” en artikel i kvällspressen så har jag personligen MYCKET svårt att se samhällsnyttan med det avslöjandet.

Om det däremot är en makthavare som gjort något omoraliskt så anser jag att det finns samhällsnytta med att ta fram det i ljuset, i det sammanhanget är journalisten oumbärlig. Handlar det om skattemedel som blivit tveksamt använda så blir det självklart att allmänheten har all rätt i världen att få veta vad som skett.

Ta den isländske statsministern till exempel, eller ta det som Nordea gjort! Tänk om inte media hade funnits och avslöjat detta, då hade de kunnat fortsätta med sina oetiska affärer i godan ro som om inget hade hänt.

När det gäller händelserna här i Forshaga den senaste tiden så får tiden utvisa vad utredarna kommer fram till.

Det blir svårare här. I vår del av världen kommer makten närmare folket. Vi, som ingår i folket, känner våra politiker. De är våra vänner och bekanta. Deras och våra barn går i samma skola och själva ses vi och stannar till och pratar i affären.

När media tar upp det faktum att det finns en polisanmälan mot kommunalrådet i vår by delas vi i två läger. Det finns de som tycker att det inte är mer än rätt, både att ta upp det i media och att han uppmanades av sina partikamrater att avgå.

Det finns de som nästan bara tycker synd om honom och som är arga på medierna för att de överhuvudtaget tar upp saken.

En del tycker till och med att media dömer när de tar upp saken. Ja, en indirekt dom blir det ju. En makthavare har pekats ut och tilldömts att ha gjort sig skyldig till saker som lett till en polisanmälan.

Vi vet ju också hur det är med oss som bor i en liten by, hur vi fungerar. Jag känner till exempel till personer här som är barnbarn till någon som för länge, länge sedan gjorde sig skyldig till något. Tack vare ”alla-känner-alla” så får barnbarnen bära ”domen” som deras förfader egentligen gjorde sig skyldig till. Så kan det fungera på en mindre ort.

I vår del av världen är det ofta rykten och skvaller som dömer folk i förväg. Ofta sker det till och med utan medias hjälp. Kanske till och med utan inblandning av vare sig polis eller andra myndigheter… Folk dömer ändå. När den domen väl är fastställd så finns ingen återvändo. Personen som döms får bära domen vidare och kanske följer den med barn och barnbarn som i mitt exempel ovan.

Nu finns det en polisanmälan som gjorts mot vårt kommunalråd. En polisanmälan ska utredas. Kommer utredningen fram till att det finns åtalspunkter så går ärendet vidare till domstol. I domstolen kommer sedan den juridiska domen.

Men ”på byn” har folkets dom sedan länge avkunnats….eller? Är det medias fel att folket dömt? Eller är det helt enkelt ditt och mitt ansvar i så fall?

Att partikamraterna valde att be kommunalrådet avgå innan den juridiska domen fallit, är det rätt eller fel…?

Ska jag svara på det personligen så anser jag nog att det beror på hur man väljer att se på saken.

Å ena sidan; innan polisutredningen är klar och juridisk dom har fastslagits är alla som är misstänkta oskyldiga eftersom domen kan bli just detta. Oskyldig.

Å andra sidan, om det finns anledning att polisanmäla så betyder det att det finns oklarheter som är tillräckligt allvarliga för att de ska behöva utredas av polis. Det betyder att något hanterats på fel sätt och då är den som bar ansvaret när oklarheterna uppstod som blir föremål för utredning. Det betyder med andra ord att den ansvarige inte har gjort på rätt sätt oavsett juridisk dom eller inte.

I en perfekt värld är alla makthavare goda, genomärliga och felfria. De utför enbart moraliskt riktiga handlingar. Men det inser både du och jag att så är det ju inte i praktiken.

Däremot finns det nog en informell gradskala tror jag. Vissa handlingar som egentligen inte är moraliskt försvarbara, som våra makthavare gör, kan vi se genom fingrarna med. Men handlingar som ger upphov till polisutredning är kanske mer tveksamma, eller vad tycker du? Ska vi se genom fingrarna med det och låta makthavaren sitta kvar eller ska han uppmanas avgå om han blir föremål för polisutredning…? Ska han uppmanas avgå på grund av ”mediedrevet”, eller för att han blivit föremål för en polisanmälan?

En annan fråga att svara på är om det medias fel att den här historien uppstått…? Mitt svar är ett tveklöst nej. Däremot har media ansvaret för att vi vet att det hänt. Media bär även ansvaret för HUR det rapporterats till oss.

”Folkets dom”, här hemma på byn, bär du och jag ansvaret för anser jag.

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Ett svar på ”Det där med media….

  1. Man blir glad när man läser det Cissi skriver. Ord sätts på mina egna tankar! I Forshaga har vi också Svenssons släng! Tack båda för Er förmåga att i skrift föra ut våra tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.