…Adam Smith var en man som säkert tog kvinnor i sin närhet för givna. Han fick aldrig insikt i att det finns annat i samhället än ekonomi som får samhället att fungera.

Jag tror det var Birgitta Dahl som en gång sa att världen är full av män i styrande position som inte kan hålla sig själva hela, rena och mätta. Kanske var det inte ordagrant så men något däråt lär hon ha sagt. Och tänk så väl det stämmer än idag.

Kostymerna med de pompösa attityderna och sin maktfullkomlighet skulle inte klara sig en minut i köket eller vid en tvättmaskin.

Männen har alltid tagit kvinnor för givna. Eller kanske inte tagit för givna, men de har säkert varit rädda att förlova makten över kvinnorna. Det är därför kvinnor i alla religiösa skrifter (skrivna av män givetvis) ska hållas på plats. Förlorar mannen kvinnan så vet han helt enkelt inte hur han ska hålla sig själv hel, ren och mätt.

Det är tur att jag är född i det här landet. Det har jag tänkt många gånger. Här vet i alla fall väldigt många män hur de håller sig mätta, hela och rena själva och de kan till och med ta hand om barnen när de är små.

Men helt jämställda är vi ändå inte i Sverige. Det finns fortfarande kvinnor som i högre grad får ta ansvar för sådant de alltid tagit ansvar för sedan urminnes tider. Det är fortfarande flest män som sitter i styrelser i maktens korridorer och det är fortfarande män som tjänar mest pengar…. Mannen är normen även om vi inte alltid tänker på det.

Adam Smith i Wikipedia >>

Adam Smith nationalekonomins fader >>

”Förförd av den ekonomiske mannen”, artikel i Kyrknytt 1 2013 >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.