… tog fram en påse frysta bär, läste på förpackningen att den tillverkats för Coop i Polen. Blåbär och hallon som vi har så mycket av här hemma i Sverige.

Men det stämmer ju med hur det är här i världen. Skulle Coop bara köpa svenska bär skulle väl EU sätta stopp för det eftersom det inte är bra för konkurrensen. Men jag tror inte konkurrensen är bra för oss människor i längden.

Den är bara bra för penningens makt och i dag styrs allt av penningen, vi människor är bara sådana där dockor med snören i ben och armar. Vi sprattlar när penningen drar i snörena.

Jag är företagare och som sådan ska jag vara slickad, affärsmässig och säljande. Men det är jag inte. Jag är bara jag. Fast jag är ju inte börsnoterad heller, och mitt företagande går ut på att försörja mig och min familj så gott jag kan. Det går inte ut på att expandera och outsourca och allt vad det nu heter…

Jag var på företagarlunch i Karlstad i måndags och där satt de, betonggubbar och slickade säljande. Men alla är inte på det sättet och många av de som såg ut så har ju som TUR är annat i huvudet också än att fråga penningen vad den vill.

Det finns skolbarn som äter man från hela jordklotet när de egentligen borde äta mat som producerats här. Ja, det är ju penningen och konkurrensen som gör att kycklingen kommer från Thailand och att fisken fått fara runt jorden för att bli filéad och paketerad innan den kommer till oss här. Inte hade jag tänkt ut att det skulle gå till så i alla fall… Hade du?

Jag har hört att vi inte kan försörja vår befolkning om vi skulle behöva det i vårt land. Vi har låtit penningen och konkurrensen slå ut våra inhemska matproducenter till förmån för de som har ett billigare pris i andra delar av världen.

Men det är ju inte bara på det sättet som konkurrens och penningmakt slår ut. I vår kommun finns det företag som blivit utkonkurrerade av andra företag i andra kommuner. De har fått sälja sin utrustning och säga upp personal. För att konkurrensen bestämde att de inte längre skulle få ha sin egen kommun som kund.

Tommy har en jobbarkompis som har ett uttryck som är mycket användbart. Jag återkommer ofta till det i alla fall.

”Det är SÅ överallt!”

…trots det måste jag ändå vara LITE glad åt att Obama vann valet i natt! Han är i alla fall en av världens mäktigaste människor och han har i alla fall lite emot penningens makt även om till och med han måste vika sig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.