…alltså, det finns konstnärlig teknik och det finns uttrycksförmåga. Det är skillnad på att kunna tekniken bakom att ”ådra”, det vill säga måla så att det ser ut som trä eller marmor, och att måla en tavla.

Det är skillnad på att provocera och skapa känslor och på att ge människor en tankeställare…

Vi gillar konst, jag och Tommy. Ingen av oss är finkulturell med förutfattade meningar om vad som är ”rätt” och fel. Vi gillar bara att se tavlor och konst helt enkelt. Helt förutsättningslöst. När vi gick runt i Rom och såg tak och vägg-målningar och skulpturer av de stora mästarna så gav det oss lika mycket som det gör att åka på KRUT i Ulvsby.

Idag har vi besökt ett vernissage där Johannes Wessmark och Annika Strömberg visade några av sina verk. På vägen hem funderade jag på vad konst och konstnär egentligen innebär. Vad är konst och vad gör en person till konstnär?

Johannes är ofattbart skicklig på att måla så att det ser ut som foton. Det är skärpedjup och stor detaljrikedom som gör hans målningar så fantastiska. Går man nära ser man penseldragen men bara man tar ett par steg bakåt så förvandlas hans ”målningar” till ”foton”. Vad jag förundras över är just det faktum att han målar foton.

Annika är en helt annan sorts konstnär. Hon målar tavlor med känsla och uttryck och det är inget fotorealistiskt över dem, i stället kallas hennes konst ”naivistisk”. För mig finns det ett samband mellan det ordet och det faktum att jag tyckte att en av hennes tavlor fick mig att tänka på ”Tusen och en natt”.

Men hur är det egentligen med kvinnan som spelade psyksjuk och lät polisen ta hand om sig och bli fraktad till sjukhus? Var hennes tilltag konst…? Visst skapar det känslor, visst provocerar det, men till nytta för något…?

Hm… tycker jag.Vad var budskapet? Vad var meningen med detta…? Men måste det finnas ett budskap i konsten, kan det inte räcka med just detta att skapa en känsla?

Eller mannen jag hörde om för många år sedan som lade avföring i burkar och ställde dem på hyllor för folk att se på hans utställning, mening? Mål? Skapar känslor gör det onekligen. Men sedan, vad ska det leda till i nästa steg…?

Då kan man i stället fundera på om inte båda exemplen ovan har som mål att sätta fokus på upphovsmakaren, ge denne en stunds berömmelse och uppmärksamhet. Kanske ett sätt att se till att få sin ”kvart i rampljuset”?

Däremot tycker jag, personligen, att utställningen som fick namnet Ecce Homo är bra konst. Provocerande och samtidigt en kickstart för många olika sorters diskussioner om sådant som berör.

Så vad är en konstnär? Är det en person som skapar i syfte att provocera och skapa känslor? Är det en person med tekniskt fulländad teknik i själva skapandet eller kan man kalla en tvååring som kladdar med fingerfärg för konstnär?

Konst? Hm… ja själv tycker jag en av världens största konstnärer är naturen. Att se ljuset strila mellan träden i skogen, att se månen när den stiger över horisonten. Eller molnformationer på himlen en sommardag. Det är konst för mig lika väl som Annika Strömbergs goa änglar och fåglar är det, lika väl som Johannes osannolika tavlor är det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.