Varg.

Är det inte så? Att förvalta ett hus är väl att se till att det fungerar och att inget är sönder? Att vårda är för mig starkt sammankopplat med omsorg vilket i sin tur handlar om att bry sig om.

Men vad betyder i så fall VILTVÅRDSFÖRVALTNING?

Om jägare ska ägna sig åt att förvalta och vårda viltet? På vilket sätt har man i så fall gjort det med de svenska vargarna nu när man fått som man ville och fått lov att skjuta dem?

Jag skulle så väldigt gärna vilja höra av en av dessa ”viltvårdsförvaltare” på vilket sätt de skött sitt kall genom att skjuta bort vargar. För de har väl naturligtvis studerat vargflockarna innan de gav sig ut i skogen så att de visste vilka djur i vilka flockar de skulle skjuta?

Om jag förstått saken rätt så bör man inte skjuta alfadjuren. Det har man väl tänkt på?

SVAR: Nähä, det hade man inte tänkt på. I Dalarna, där vargarna är som minst älskade, där har man i stället lyckats skjuta två.


Citat från Rovdjurscentret De 5 Stora:

Vargfamiljen

Vargen är ett socialt djur som lever i en kärnfamilj. Detta kan vara en av anledningarna till att människor i alla tider har haft ett speciell förhållande till vargen. Vargfamiljen påminner mycket om våra egna familjer. Två föräldrar, som ofta kallas för alfa-paret, och deras valpar från ett eller flera år. De flesta valparna lämnar flocken innan de börjar bli könsmogna, men en del stannar kvar längre. Det gör att föräldrarna har en del nytta av de äldre valparna som barnvakter, eftersom de ofta håller sig i närheten av valparna i den nya kullen. Ofta kallas vargfamiljen flock.


Jag har haft turen att få lyssna till forskare och andra som är riktigt pålästa när det gäller vargen. När man skjuter ett alfadjur splittrar man en flock.

Med tanke på de likhetstecken som sätts här ovan mellan människors familjer och vargars så kan den som tänker liiiite längre själv räkna ut hur de andra i ”vargfamiljen” mår när en av de individer man förlitar sig på blir skjuten och dör. Det är klart att en osäker och traumatiskt påverkad individ inte beter sig rationellt.

I likhet med människor reagerar även djur psykosocialt på starka upplevelser. De forskare jag har fått lyssna på har sagt att det ofta är ensamma och förvirrade individer som ger sig på tamboskap och går nära människors bostäder. Att då skjuta alfadjuren måste ju vara att skapa problem i stället för att rätta till något?

Var ligger det ”VILTVÅRDANDE” i att skjuta varg på det sätt man gjort?

Jag tror inte att någon av alla ni tio tusentals jägare som sprang ut i skogen med era skjutjärn hade en tanke på att ”VÅRDA” vargstammen! Den som kan få mig att tro det är nästan värd ett pris!

Citat ur NWT 4 januari, där miljöpartisten Tina Ehn säger:

– Regeringen brister i sitt ansvar för den biologiska mångfalden genom att släppa lös den här dåligt kontrollerade hetsjakten på varg.

– Om man ska skydda vargstammen så finns det bara två vägar att gå: Antingen ser man ut de exemplar av vargstammen som kan skjutas, eller så låter man stammen växa ostört ett tag till, säger Tina Ehn.

Vargjaktsreportage i VF >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.