En har ett akademiskt språk och en annan har det inte. Kvinnor pratar och tänker på kvinnors vis och män som de gör. Några har vuxit upp i högborgerlig, intellektuell miljö och andra under helt andra förhållanden. Och detta är bara svenskar som alla har olika saker i sin kulturella ryggsäck, som alla utgår ifrån sina verklighetsuppfattningar, som alla fått olika utgångslägen.

Till detta kan då ta alla invandrare som har en helt annan bakgrund än vi svenskar och kanske har upplevt saker vi inte ens kan drömma om. De har med sig sina erfarenheter som format deras bild av hur verkligheten ter sig till ett land fullt av människor som kanske inte förstår den alls.

Amerikaner har formats på amerikanskt vis och indier på indiskt vis, kubaner har sin bild av världen och regnskogens urbefolkningar har sin. Eskimåer uppfattar inte världen som en afrikansk stam gör.

Alla är vi människor och alla bor vi på den här planeten. Alla vi som bor i Sverige bor i samma land och här hemma hos mig är vi flera som var och en uppfattar värlsen på sitt sätt. Men kommunikation behöver vi ha, både med varandra och med världen utanför huset.

En del av oss kan det här med datorer riktigt bra och har god koll på hur datorn funkar. Andra har svårt att lära sig. Det FINNS de som inte ens använder en dator, som inte vet hur man gör alls. Det FINNS faktiskt sådana kvar även om de är få.

Att berätta hur något fungerar i datorvärlden för en som inte alls är lika insatt är svårt. Jättesvårt!

Att prata akademiskt eller myndighetsspråk med någon som gått ut nian med ofullständiga betyg kräver sin man eller kvinna. Det är också svårt. Jättesvårt!

Att utgå ifrån att min verklighet är den enda verkligheten och sedan prata med andra som om de också har samma syn på den som jag, är nog det värsta man kan göra. Att prata med någon som inte har en susning om hur en dator fungerar och prata om script, pixlar och gigabyte somomdet var de naturligaste saker i världen är det samma som att kränka och behandla respektlöst.

Att göra sig lustig över att en person som inte är inne i den akademiska världen resonerar helt annorlunda än en som är det när det gäller vetenskap är också respektlöst. Det är också kränkande!

Att nedvärdera en kvinna för att hon bryr sig om och vill ta hand om i stället för att ”visa musklerna” och ”pinka in sitt revir” när hon möter en machoman är också kränkande.

I Stockholm, i riksdagen, kommer det antagligen att enbart finnas stadsbor eller folk som inte är landsbygds- och glesbygdsbor när valet är avklarat i år. Vem ska ta vara på landsortens intressen där då? Kan tätortsbor förstå hur det är att bo på landsbygen? Kan landsbygdsfolket förstå hur det är att bo i tätorten?

Förstår svenskar invandrare? Förstår religiösa ateisterna? Förstår blåmoderater vänsterpartister?

Förstår vi varandra, vi människor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.