0 0
Read Time:4 Minute, 5 Second

…och jag har haft flera uppslag att blogga av men tiden har inte infunnit sig. Nu TAR jag mig tid för att jag VILL blogga!

Från december till och med för någon vecka sedan har det liksom inte funnits någon ”geist” som man säger på tyska. Inget har varit roligt, inget har varit lätt och inget har kännts inspirerande och roligt.

Men sådana perioder kommer ibland och det är ju tur att de går över.

Nu rör det på sig igen och det händer saker och jag känner mig mindre pressad. Det har varit mycket på sista tiden… lite FÖÖR mycket.

Jag har skapat en ny layout till Miljö&Hälsa och det känns faktiskt bra. Just nu väntar jag bara att få se hur den blev. Det är inte bara layouten som har fått ett ansiktslyft, även papperssorten är utbytt så vi får hoppas att det blev bra nu… Det känns i alla fall rätt bra mitt i eländet att ha gjort detta!

För mer än tio år sedan var jag i ett svart gränsland där jag saknade fast mark under fötterna. Så har det inte varit nu. Men visst har det varit becksvart vissa dagar. En sådan dag har jag tyckt att världen har tett sig allt för hård och kall. Jag har kännt mig maktlös, som om jag inte kan göra något åt det. Bara gilla läget och försöka överleva till nästa dag!

Jag blir så ledsen när det ska vara så svårt för så många att tänka längre än näsan räcker. Ja, vargjakten är ett exempel och invandrare och svensk integrationspolitik ett annat exempel. Näthatet ska vi inte ens tala om… Det har gått ännu längre… På tok för långt!

Nyanslösa och lättköpta lösningar och förklaringar

Både när det gäller vargjakten och diskussioner om invandrare så tycker jag att allför många ser saker och ting antingen i svart eller i vitt. Det saknas nyanser och andra infallsvinklar än de egna och allt får alltför enkla lösningar och förklaringar. Orsak och verkan går aldrig på djupet utan stannar vid siffror som beskriver hur ytan ser ut. Inte alltför ofta slår debattörerna varandra i huvudet med dem oxå! Jag saknar en diskussion som går djupare än så! Jag skulle vilja att ideologi fick vara med.

Vilken syn har de på livet på sig själva och sin roll på den här planeten och vilken relation har de till människor och till naturen…? Vad är rätt och vad är fel bakom siffrorna och ytligheten? Eller ska jag säga vem har rätt och vem har fel…? Vilken tes ska siffror och yta bära upp och varför ska den bäras upp?

Snacket som jag ofta får stå ut med (ingen nämnd och ingen glömd) utgår ofta från att alla muslimer är fanatiska och håller på med självmordsbombande och hederrelaterat våld. När det gäller vargen så får jag stå ut med att det sägs att alla vargkramare är militäriska antijaktterrorister, att jägare är en enda homogen skara som allihop hatar vargen och därför skjuter, gräver och tiger.

Tänk att det ska vara så svårt för vissa att tänka rätt och inse att det inte är så här det ser ut?

Livet är inte svart eller vitt, det finns massor av färger och tusen nyanser av varje färg. Så är det givetvis när det gäller oss människor också. Det finns människor av alla de sorter, både jägare, muslimer och vargkramare! Att bunta ihop och sortera i fack med vattentäta väggar är bara ett sätt för rädda människor att känna sig trygga. Det man inte vet något om, eller inte förstår är man rädd för…

Onda handlingar finns men inte onda människor

Jag skrev i min status på Facebook för ett tag sedan att jag inte tror att det finns människor som föds onda och människor som föds goda. Men däremot finns det goda och onda handlingar, avsiktliga eller oavsiktliga. Många av de här svartvittseende verkar tro att alla som inte ingår i deras ”vi” är onda och själva är de goda av födsel och ohejdad vana!

Jag brukar säga att vi är de vi är för att vi blev som vi blev för att det var som det var. Detta gäller oss alla! Ingen har haft exakt samma bakgrund och samma upplevelser i livet. Vi går inte omkring och bär på exakt samma innehåll i våra ryggsäckar, inte ens syskon gör det….

Så är det givetvis med oss alla. Vi är alla olika och vi väljer alla att göra som vi gör utifrån de erfarenheter och ambitioner vi har. Men en sak har vi alla gemensamt och det är att de val vi gör får vi ta konsekvenserna av.

Det är ingen annans fel att vi väljer… det är våra egna val och de har sina förklaringar. Alltid! Men skilj på förklaring och försvar för allt vi gör är inte försvarbart bara för att det finns en förklaring..

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.