Charlotte Pirelli
Charlotte Pirelli, en av de kändisar som skapat feta rubriker många gånger.. sant eller inte men säljer gör det!

Spontant svarar jag att etik naturligtvis är mycket viktigare än pengar. Men så tänker man ett varv  till och funderar över hur det ser ut när det gäller det här egentligen…?

Inom mitt yrkesområde är det ofta en balansgång med övervikt på den sida där klirr i kassan betyder mer än det som är pressetiskt riktigt. I alla fall i skandalpress. Det tänjs på gränser och det är mycket som aldrig anmäls…

Som egen företagare måste jag vara lika beredd att skriva copyrighttexter som ska sälja något som jag måste vara att skriva objektiva och journalistiskt riktiga texter. Om man som journalist skulle kunna ägna sig enbart åt att skriva om det som är viktigt. Det som berör människor, samhälle och den här planeten så skulle ju ingen betala…? Eller?

MEN jag vet faktiskt inte om jag skulle stå ut någon längre period om jag skulle få en tjänst eller återkommande uppdrag för till exempel Aftonbladet eller Expressen med uppgift att ENBART skriva lösnummersäljande avslöjanden om kändisar eller dylikt. Funderar på om jag överhuvudtaget skulle kunna skriva sådant!?? Näe det skulle jag nog inte!

I det fallet är jag hellre fattig i så fall. Då får jag se till att tjäna pengar på annat i stället…

Hur mår journalister som kryddar och förvränger texter för att sälja lösnummer? Hur mår man när man ska ”avslöja” en person så att det ger feta förstasidesrubriker?

Igår var det en bild på Michael Jackson på framsidan av en av våra kvällstidningar. Där stod att denna bild var beviset på att han var död (tror jag det var det stod). Men hur kan en stillbild bevisa att någon är död? Alla blir väl stilla på ett foto?

Senare på kvällen i Breaking News fick man höra en inspelning där Michael Jackson påstods prata. Då kunde man HÖRA att han var påverkad. Filip och Fredrik däremot, visade att man med hjälp av en app till en mobil kunde få vem som helst att prata så…

Nåja, det var en parantes. Vad jag var inne på här var att jag nog inte skulle klara av att ”sliska till” texter så att de överdriver detaljer som gör det hela smaskigt för pöbeln och därmed säljer lösnummer. För mig betyder etik mer!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.