…när jag besökte Forshaga kommuns Facebooksida. Nu har vi haft en fantastisk festivalhelg i Forshaga den här helgen. Det hade vi aldrig haft om det inte fanns en bred uppslutning och många engagerade människor här som ser till att den blir av.

Då menar jag att det handlar om föreningsaktiva med stort engagemang, företagare som hjälper till så gott de kan och en hel massa andra som också tycker att det är jätteroligt att det blir festival.

Men alla har en sak gemensamt. De kliver ut ur sitt vanliga liv, ut ur sin kammare och de GÖR något!

Sedan ska vi inte glömma alla som besöker festivalen. Många många har vandrat genom marknadsstånden på Storgatan. Många åskådare kantade kortége-vägen när Epatraktorerna paraderade förbi i onsdags.

Många kom till Lärcenter under Möjligheternas dag och fick uppleva allt möjligt roligt.

En trogen skara trotsade regnet under Festivalloppet och hejade på löparna som kom från Deje till Forshaga utmed Klarälvsbanan.

Glada och festsugna kom till parken både fredagkvällen och lördagkvällen och innan dess till Ängevi för att se fotboll!

För mig som invånare, företagare, mamma och festival- deltagare och arbetare har det varit ytterligare en JÄTTEROLIG tillställning och jag är mycket tacksam för att ha fått ta del av detta!

…MEN, så sätter jag mig vid min dator och kikar runt på Facebook. Forshaga kommun skulle ”låna” bilder av Festivalen så jag besöker naturligtvis kommunens facebooksida och vad möter mig där?

Jo, klagomål i långa banor. Forshaga kommun gör tydligen bara fel, ingen har skrivit ett enda positivt ord så långt jag kunde se i alla fall. Trist! Mycket trist!

Varför är det så lätt att klaga på allt och så svårt att berömma och säga när något är bra?

Känslomässigt kände jag mig sååå nöjd med festivalhelgen och så möttes jag av detta. Pang sa det och så slog jag huvudet i backen och tappade luften när jag buklandade i eländet!

Jag blir så ledsen. Jag är aktiv både som entreprenör men även ideellt i företagarföreningar och i Naturskyddsföreningen.

I den senare har vi fått kämpa hela det här sista året med att försöka hitta medlemmar som vill vara aktiva och vara med och göra något för föreningen i Forshaga. Men det går trögt…

Som frilansjournalist har jag intervjuat idellt arbetande människor i byalag, i hembygdsföreningar, i idrottsföreningar, i motorklubbar och i ryttarföreningar bland annat.

Överallt är det samma problem, ”det är svårt att få folk att hjälpa till”, precis så säger alla!

Men klaga det kan människor göra!! Jag blir arg och ledsen!

För ett tag sedan var jag på konferens och lyssnade på en statsvetare. Han sa många bra saker men framför allt så handlade hans föreläsning om att myndigheter, offentlig verksamhet, är ”demokratins väktare”.

Med det menas att de som arbetar där verkställer vad våra folkvalda stiftat lagar om. Det vill säga, vi går till valurnorna varje gång det är val (om vi inte är soffliggare). Där väljer vi vilka som ska sitta i regering, landsting och i kommuner.

De som styr i kommun, landsting och regering är alltså de som stiftar lagarna som i sin tur styr hur de här tre instanserna arbetar och därmed blir de demokratins väktare. De ska vaka över att vi som gjort valet får vad vi valt alltså.

MEN så har vi då alla dessa som inte vill vara ideellt aktiva, som hellre sitter hemma vid köksbordet eller vid fikabordet på jobbet och klagar.

Har ni som känner igen er i det tackat nej till att bli aktiva i en förening? Har ni knackat på hos era politiska partier och frågat om ni får vara med och arbeta för dem?

Eller är det så att ni tror att de som sitter i toppen och styr har halkat in på varsin räkmacka på sina stolar? Tror ni att de som arbetar i partierna får stora bonuslöner, fantastiska pensionsavtal och får åka på lyxiga konferenser? Tror ni att de aldrig gör skäl för allt detta och att det bara är VISSA som får vara med?

FEL!

Vi lever i en demokrati och alla har rätt att vara politiskt aktiva, alla har vi rätt att arbeta för vad vi tror på!

Själv tycker jag att naturen och miljön är bland det viktigaste som finns och jag är mycket glad och tacksam för att ha fått möjlighet att arbeta aktivt i Naturskyddsföreningen under de år jag varit med där.

Politiskt har jag haft svårt att välja ett enda parti helhjärtat så därför har jag aldrig blivit politiskt aktiv. Men Gudarna ska veta att jag tänkt på det…

Statsvetaren jag lyssnade på sa att om vi vill ha ”kloka, lyhörda, engagerade, vackra och bra politiker så får vi ställa upp själva”.

Det ligger massor i det!

Att bara sitta hemma med armarna i kors över bröstet och klaga på kommunen, på landstinget, på regeringen, på att föreningarna på orten aldrig gör något tjänar ju inget till! VAD blir bättre av det?

Nej, ska man få något gjort får man försöka göra det själv! Eller åtminstone vara med och säga vad man tycker till dem som ska besluta! De som vi har valt när vi gick till valurnorna!

Rent konkret så har vi i det här landet valt politiker som har en stark tro på lönsamhet och tillväxt. Visst är det bra men det förutsätter kundunderlag och gynnsamma förhållanden för företagen.

Vi bor i en liten kommun och vi har en tätort som är större än de andra, Forshaga. Var finns störst ”kundunderlag”? Jo, där människor bor.

Alla vet att storstadsregionerna ökar sina invånarantal och att landsbygden avbefolkas. I Forshaga kommun bor flest i största tätorten, i Värmland bor flest i Karlstad, i Sverige bor flest i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I vår kommun är det tätorten Forshaga som har bäst utvecklingsmöjligheter för verksamheter. Därför flyttar företag från till exempel Mölnbacka till Forshaga.

Kanske är det också en sådan tanke landstinget har med att lägga ner Deje vårdcentral? ”Kundunderlaget” är för litet norröver…

Jag minns inte om det var statsvetaren jag lyssnade på som kom med uttrycket ”AB Sverige”. Men det handlar om ”bolagiseringen” av den offentliga sektorn.

Vård är offentlig verksamhet och ska den bolagiseras så måste den bli lönsam och anpassas så att den passar i tillväxtens tänk. Det vill säga kostnader ska hållas nere. Men det där med att  inkomsterna helst ska maximeras blir ett problem eftersom offentlig verksamhet inte ska gå med vinst…? Eller?

Jag skrev en gång en insändare när jag arbetade som vårdbiträde. Då skulle min arbetsplats omorganiseras och budgeten skulle halveras samtidigt som omsorgen skulle bli dubbelt så bra. Ja, det var i alla fall vad dåvarande statsdelsförvaltningen i Göteborgs stad Centrum sa…

Min artikel kom från hjärtat och den förvandlades till en debattartikel när tidningen publicerades. Men tror ni jag fick svar…? Nä så klart inte… Vill ni läsa så finns den här >>
(Men tänk på att jag skrev den innan jag var klar med utbildningen och innan jag arbetat som journalist i flera år… )

En sak som kanske är ganska tänkvärd i det här sammanhanget är att utåt sett fick jag mycket beröm för min artikel. Många dunkade mig i ryggen och tyckte det var bra gjort. Men det hände också att jag klev in i ett personalrum där alla tystnade när jag kom och det fanns de som slutade heja på mig.

Efteråt har jag fått höra ”att jag trodde jag jag var något som skrev det där”…

Men om inte jag hade gjort det hade ju ingen skrivit något?

Nu blev det inte ett privat företag som tog över min gamla arbetsplats. Skandalen som i sin tur ledde till att Lex Sarah kom till hände i den vevan och företaget som skulle driva Landalahus med halva budgeten och samtidigt göra vården dubbelt så bra var samma företag som gav upphov till skandalen…

Att säga vad man tycker är väl bra. Men att alltid vara destruktivt kritisk i alla lägen skapar inga bra förutsättningar för att något ska vända och bli bättre.

Det måste finnas lösningar också och inte bara problem!

Äldreomsorgen och all annan offentlig verksamhet i AB Sverige skulle må bra av att få ett lyft som lägger fokus på annat än pengar. Visst är det viktigt med kostnader och att vara ekonomisk.

Men statsvetaren pratade om ekonomism och DEN tycker inte jag hör hemma i offentlig verksamhet alls! Tillväxttänk och lönsamhetstänk är företagsekonomi och det ska det vara också.

Offentlig verksamhet handlar om vad statsvetaren kallade ”det gemensamma bästa” och där är det INTE ekonomisk terminologi som ska styra! Där ska humanism, solidaritet och allas lika värde gälla!

Ska vi ha en offentlig verksamhet i det här landet som det inte ska klagas på i alla lägen får vi välja politiker som inte sätter ekonomismen i centrum! Så där, nu har jag sagt mitt!

Jag är JÄTTEGLAD åt att Forshagafestivalen har varit så bra i år också!

Jag tycker att det är skit att alla ska fly landsbygden! Jag är före detta storstadsbo och jag kan garantera vem som helst att den livskvalitet som finns här i Forshaga, i Värmland, den finns inte i Göteborg! Så det så!

Skogen, sjöarna, älven, historia och människorna som engagerar sig och kämpar för att få landsbygden att (över)leva är fantastiska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.