…men om jag hade kunnat ta all den kunskap jag har idag med mig tillbaka i tiden och bli 15-16 igen så skulle inte mitt liv se ut som det gör idag. Igår sa Jonatan att det är väl ingen som skaffar barn först och sedan utbildning, att en sjuksköterska kan läsa in sin högskoleutbildning och jobba samtidigt så slipper hon studielån.

Jo kanske… Det hela började med att Ruben frågade om jag visste vad en kameraman hade för medellön. Naturligtvis visste jag inte det men han upplyste mig om att det var cirka 27 000. Ungefär som en truckförare säger Tommy. Mer än en sjuksköterska säger jag då. Men hon ska betala studielån med sin lön, det behöver inte en truckförare.

Det var då Jonatan sa att man inte behöver ta studielån om man jobbar samtidigt som man pluggar.

Nä, det kanske går. Men man kan inte försörja sig om man inte jobbar heltid utan utbildning. Då har man inte mycket tid över att plugga på. Jag tvivlar också på att man får ett gott studieresultat om man jobbar och pluggar heltid samtidigt.

Om man som jag inte hade en aning om vad jag ville och var både feg och utan direkt stöd hemifrån som det var när jag var 15-16, då kommer man inte på rätt väg från början. Det var inte förrän jag var 18 som jag började läsa in gymnasiet. Men det fick jag sluta med för jag var tvungen att börja jobba i stället. Jag hade inte råd att plugga. Studiebidraget räckte inte till mitt uppehälle ens. Mamma ville ha det lilla jag fick för mat och husrum och det räckte definitivt inte till kläder och nöjen.

Så med en halv gymnasieutbildning hoppade jag runt på småjobb där det inte krävdes utbildning under några år. När jag väl fick en heltidstjänst, fast jobb, var jag 23 år. Sedan träffade jag min blivande man och gifte mig samtidigt som jag började plugga in gymnasiet igen för att så småningom kunna läsa vidare.

När jag var klar för att läsa vidare hade jag två små barn att försörja också. Men min lön från det fasta jobb jag hade räckte inte heller till och jag vantrivdes och hade ingen utbildning inom det yrket. En utbildning som det ställdes allt högre krav på att man skulle ha även där för övrigt. Men en utbildning jag inte ville ha för jag ville inte jobba med detta.

Därför är jag idag vis av erfarenheten hur det är att läsa in en fil kand och ha två jobb samtidigt som jag hade man och två små barn…

Med den kunskapen i bagaget reser jag gärna tillbaka i tiden och väljer rätt utildning från början, då jag var 15-16. Men det går ju inte…

…fast jag är inte bitter för det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.