Jag gjorde en statusrad på Facebook av en fundering som ofta kommer upp till ytan….

”Ett par frågor bara: Är det på det sättet att den som klättrar in i maktens korridorer tappar sin värdegrund på vägen? Är det till och med så att det är en svaghet i de sammanhangen att vara klok och ha en värdegrund? Eller följer den med in i maktens korridorer? Vilket kommer först för karrriäristerna inom politiken, på facken, i föreningarnas styrelser? Själva positionen eller idealen och värdegrunden…?
…eller är jag bara cynisk? Det kanske är självklart att alla som har makt har kommit dit de kommit för att de är kloka och har rätt tänk med sig upp i toppen…?”

Jag vet till exempel att flera av de saker som en politiker tog upp i en artikel nyligen även finns där jag har fått insikt. Det vill säga i diverse olika styrelsesammanhang och även inom den lokala politiken i min kommun. Jag lyssnar, lägger ihop och förstår att det är så det är.

För att bevaka sin position och få behålla den makt som denna ger är många beredda att överge sin värdegrund. Men hur kan det komma sig…? Gör de så för att de tror att bara de lyckas klättra tillräckligt högt så kan de ta upp idealen igen och börja kämpa för dem?

Eller är det helt enkelt så krasst att makten smakar gott och smakar mer? Mer än den fina tanken som fick dem att kasta sig in i politiken, i föreningens styrelsearbete, i fackrörelsen eller vad det nu är för maktposition det handlar om…?

Det är ju ändå rätt ofta som vi vanliga dödliga läser i tidningen om höga politiker och chefer och andra makthavare som får astronomiska belopp i arvode och diverse olika förmåner, vikta för maktens korridorer. Är det så konstigt att ordet ”politikerförakt” har blivit vanligt då…?

Mina förebilder är personer som inte har så många motsvarigheter idag.

Jesus

Martin Luther King

Mandela

…ja, de var säkert bara människor de också. Även Jesus, för det var ju människa han blev i alla fall. Så står det ju skrivet om Guds son.

Att vara människa innebär både bra och dåliga sidor så det hade även mina förebilder.

Men tillbaka till idag, finns det någon makthavare som har värdegrund och ideal på samma sätt som mina förebilder…?

Ge mig namn på dem i så fall! Skriv i kommentarerna nedan!

Den uppfattning jag får är att folk i Sverige, i Europa och till och med i USA, verkar göra uppror mot den maktelit vi har genom att rösta på partier och personer som i mina ögon VERKLIGEN saknar värdegrund och ideal! De röstar i protest på vilka idioter som helst, läs Trump och se hur det gick för England och EU nyss. Jimmie Å och hans parti hamnar också i samma fålla som Trump.

När ska vi hitta en god ledare som står upp för goda ideal?

Är det inte dags att rensa bland de ”så kallade goda” i stället för att rösta in äkta idioter????

…jag blir mörkrädd och får ont i magen när jag ser utvecklingen idag!!

 

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.