…där befinner jag mig. Så här är det:

I maj i år fick jag en tid för kontroll på vårdcentralen. Men den tiden var samtidigt som jag skulle vara i Göteborg på konferens och i stället för en ny tid fick jag veta att de skulle höra av sig till hösten eftersom det inte fanns tid innan semestrarna.

Då fattade jag beslutet att byta vårdcentral. De är jättetrevliga i Forshaga på vårdcentralen där men jag har inte känt mig bekväm med läkaren jag gick hos. Det ska vara förtroende och personkemin ska stämma någorlunda bra tycker jag och så var det inte.

Men för att byta läkare på vårdcentralen måste jag själv aktivt sätta mig och ringa de andra läkarna och fråga dem om de har möjlighet att låta mig lista mig hos dem. Jo, det var i alla fall det svar jag fick när jag frågade om jag kunde byta läkare.

Nu är telefon och telefontider och telefonköer det bästa jag vet så jag tyckte det blev enklare då att lista mig på en annan vårdcentral i stället. Det kunde jag ordna via ”Mina vårdkontakter” på digital väg, mycket bra tyckte jag.

I Kil har jag hört att de har en diabetesmottagning, vilket saknas i Forshaga. Så sagt och gjort jag listade mig i Kil.

Det hände inte så mycket så jag skrev via Mina vårdkontakter till Kil och frågade när jag skulle få en tid. Då fick jag svaret att jag måste be Forshaga skicka min journal. Jaha, sagt och gjort, jag skrev igen via Mina vårdkontakter till Forshaga som gav mig svar snabbt att den var på väg till Kil.

Efter ytterligare en tid fick jag en kallelse till Kil, den 23 september.

Men jag började min projektanställning i Bengtsfors 1 september så jag fick lämna återbud till den tiden.

Återigen gick jag via Mina vårdkontakter och passade samtidigt på att fråga om jag inte skulle kunna gå till vårdcentralen i Bengtsfors när jag nu bodde och arbetade där på veckorna.

Då fick jag följande svar:

– Det är klart att du kan vara listad hos oss samt ta prover här på VC Kil fast du är mantalsskriven i Forshaga.

??????

Jag tänkte att jag nog varit otydlig och skrev igen och frågade om jag inte kunde gå i Bengtsfors. Efter ytterligare väntan kom det här svaret;

– För att få dina läkarbesök på VC i Bengtsfors måste du aktivt lista dig där. Bengtsfors tillhör Västra Götaland de tar endast emot akuta besök om man inte är aktivt listad. Om du har remiss från laboratoriet här så kan du ta dina prover där inför läkarbesöket här i Kil.

Jag skrev då igen och frågade om det var rimligt att jag skulle åka så långt bara för att gå på läkarbesök. Då kom detta svar:

– Se tidigare svar du fått från mig.

Då skrev jag till vårdcentralen i Bengtsfors och beskrev mitt problem för dem. En kvinna ringde upp mig på kvällstid och hon sa att hon skulle kolla upp hur vi skulle kunna lösa mitt problem.

Någon dag senare kom ett mejl från VC i Bengtsfors;

– Det kommer inom ett halvår bli möjligt att lista sig över gränsen – men så länge får vi ordna det ändå. Om du fortfarande är intresserad av en tid till läkare här är det bra om du har med dig din journal. Hör av dig via mail till mig när du har den så ordnar vi en tid.

Detta var den 7 november, så nu hade det gått ganska lång tid sedan min avbokade kontrolltid den 22 maj.

Jag loggade in på Mina vårdkontakter och skrev till VC i Kil och frågade om jag kunde få min journal skickad till mig. Det gjorde jag den 18 november och än har jag inte fått något svar….

Idag, den 5 januari, skrev jag återigen till VC i Kil och denna gång har jag skickat följande;

Några fakta:

1. Jag är mantalsskriven i Forshaga och listad i Kil.

2. Jag bor och arbetar i Bengtsfors mån-fre.

3. Jag kan inte lista mig i Bengtsfors utan tillgång till min journal.

Mina frågor till er:

1. Varför har jag inte fått svar på min senaste fråga om att få min journal skickad till mig?

2. Är det rimligt att jag ska behöva åka 24 mil på en dag för göra läkarbesök i Kil när jag bor i Bengtsfors på veckorna eller kan ni tänka er att hjälpa mig med det här problemet? (Vilket jag frågat om från första början i september utan att få svar från er.)

3. Om jag skriver fakta i ett meddelande till er, kommer det fram till er eller är det bara det jag kryssat i om att omboka en tid som ni ser och läser?

4. Vem bär ansvaret om det skulle visa sig att jag har skyhöga värden och borde ha börjat medicinera för länge sedan nu för att det här problemet inte har kommit till en lösning? Ert för att ni inte har hjälpt mig med mitt problem eller mitt för att jag inte vill ta semester och åka 24 mil på en dag?

…då ska vi se om jag får något svar…..

Men är det här klokt? Ska det behöva vara på det här viset? Vart är det sunda förnuftet…???

 

2 svar på ”Mellan vårdgränserna

  1. Inom kort kommer NATPAT att komma igång, dvs ett nationellt patientregister som underlättar kontakterna mellan olika sjukhus och vårdcentraler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.