Cicci Wik som liten i mormors knä... har denna lilla varelse blivit vad alla förväntat sig eller är hon sin egen, värd att respekteras som hon blivit?
Cicci Wik som liten i mormors knä... har denna lilla varelse blivit vad alla förväntat sig eller är hon sin egen, värd att respekteras som hon blivit?

…det är ju det vi är, var och en av oss är unik och har sin egen uppsättning personlighetsdrag och sin egen kropp. Ingen är den andra lik. Ändå verkar vi sträva för att bli så lika varandra som möjligt hela tiden…

Trender och ideal styr samhället. Den som inte är som alla andra platsar inte. Drar man detta till sin spets så ska vi helst klä oss lika, prata lika, göra samma saker, sträva mot samma mål i arbetslivet på samma sätt och vi ska läsa samma böcker och se samma filmer och tv-program.

Jag har skrivit om den allmänna synen på hälsa och motion förut och det som gör mig mest frustrerad är att det inte är okej att inte tycka att det är viktigast av allt i vår herres hage. Jo, men visst är hälsa viktigt och visst är det viktigt att ta hand om sig på rätt sätt. Det är inte DET jag blir frustrerad över, det är att man helst ska ha något att komma med.

Man ska veta ”rätt” saker om kosten och man ska helst kunna berätta om sina hårda träningspass och så vidare… Kan man inte det så blir man antingen mästrad av, det vill säga predikad för, av de som kan. Eller så tittar de på en som om man kommer från yttre rymden eller som något katten dragit in för man blir inte en i gänget då, om man inte har något att komma med. Något nyttigt och trendigt om kosten och eller hurtigt om vilken stenhård träning man håller på med.

Jag vill bli respekterad för den jag är utan att behöva försöka vara något jag inte är. Jag vill inte bli trampad på för att jag inte har som högsta mål i livet att bli trådsmal och trendig som modellerna i reklamen för diverese klädföretag.

Att ta för givet att vi alla fungerar lika är också tokigt. Ja, jag menar min kropp har sitt sätt att fungera medan din funkar på sitt sätt. Under årens lopp har jag mött personer som verkar kunna vräka i sig allt möjligt och som aldrig behöver ut och springa och träna stenhårt, de håller sig smala ändå.

Själv brukar jag alltid hävda att jag inte ens kan gå förbi avdelningen med chipspåsar på ICA utan att gå upp tre kilo. Det vill säga, min kropp har inte alls samma förbränningsmotor som de där personerna verkar ha. Så är det ju, vi har alla olika förutsättningar.

Det är så här med allt. Men alla, inklusive mig, är vi väldigt duktiga på att generalisera. Vi tar för givet en massa saker som vi egentligen inte borde helt enkelt. När vi lärt oss att något förhåller sig på ett visst sätt så har vi funnit en fundamental sanning tror vi. Men i det här landet har vi vissa gemensamma sanningar. I det här samhället, Forshaga, har vi vissa gemensamma sanningar.

I min bekantskapskrets har vi vissa gemensamma sanningar, och i det här huset, i den här familjen har vi också vissa gemensamma sanningar.

Men den svenska sanningen gäller inte i Pakistan. Den gäller inte i USA heller och den sanning som gäller i Forshaga gäller inte i Stockholm. DET har vi svårt att respektera ibland.

Jag är kvinna men jag kan inte göra tio saker samtidigt bara därför heller. Däremot känner jag flera män som är duktiga på det. Inte ens på DEN punkten kan man generalisera eller ta för givet att det förhåller sig som man föreställer sig.

I mitt förra inlägg skrev jag om manligt och kvinnligt och om MIN sanning. Jag vet att det finns män som tar vissa saker för givet, att kvinnor ÄR si och GÖR så och att män ÄR så och GÖR si.

Det finns väldigt många yngre, mellan 18 och 35 som tar för givet en massa om de som är i min ålder från 40 till 55 och det finns väldigt många äldre som tar saker för givet om de som är yngre.

MEN återigen, så anser jag att vi måste respektera varandras olikheter, varandras sanningar och sluta utgå från oss själva som de ultimata sanningsägarna! Hur vill du bli behandlad själv? Vill du bli mästrad av någon som anser sig veta bättre än du?

Vill du bli tittad på som något katten släpat in för att du INTE ser som din livsuppgift att följa trenden, prata om rätt saker, äta rätt mat och göra som alla andra förväntar sig att du ska göra?

Vill du bli dragen över en och samma kam som alla andra i den grupp där du buntas in? Nähä! Men då ska du heller inte bunta in andra och dra dem över en och samma kam tycker jag!

Så där, nu har jag avreagerat mig klart för den här gången!! Hoppas bara att jag inte gör de här felen själv i allt för hög grad nu för jag vill ju leva som jag lärt naturligtvis! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.