SupermåneJag kom på en bra definition på vad skitsnack egentligen är. I alla fall från mitt sätt att se det…

Person A har kritiska åsikter, riktiga klagosånger, kanske irritation och ilska över något som gäller personen B. I stället för att prata med B tömmer A sitt ordföråd om B, allt det negativa, för personen C. Detta blir rent skitsnack tycker jag när B kritiseras av A till C utan att B är närvarande.

Varför gör A på det sättet?

– Tja, det kan tänkas att A har något att vinna på att C kliver ombord på den klagosångs-skuta som A driver omkring på så att A kan känna att A har en lierad. En som förstår och tycker samma sak. Tillsammans är starkare än ensam.

(…men det kan tänkas att C inte är så lojal med A och berättar för B och då ligger nog A risigt till…)

Hm..

Hur som helst så är definitionen på skitsnack för mig; att kritisera en person eller en grupp på ett sätt som gör att den/dessa inte har möjlighet att direkt bemöta kritiken. Kritiken må vara sann eller falsk eller bara ryckt ur luften, alltihop blir ju skitsnack om B inte får chansen att förklara, försvara eller ta till sig kritiken.

Varför prata skit?


Orsaker till skitsnackande kan vara till exempel:

1. A är avundsjuk på B vilket A inte kan erkänna för sig själv utan i stället förvandlar sina olustkänslor till skitprat för att ”ta ner” B så att avundsjukan blir mindre och mer obetydlig.
2. A känner sig underlägsen B och vill ”klättra på en hög med skit” om B för att komma sig upp och få bättre läge.
3. Allmän osäkerhet som A har om sig själv och sin plats på jorden. Detta skapar ett behov av att ha något intressant att komma med för att få andras uppmärksamhet. Därför skvallrar A om första bästa som i det här fallet råkade bli B.

Självanalys

Varför fokuserar då jag så mycket på detta med skitprat. Kanske har det med det faktum att göra att jag bor i ett litet samhälle där många ”vet” så mycket om alla andra. Då kan det vara bra för mig att ha ett förhållningssätt till ”skitprat” och därför ältar jag detta för att hitta mitt sätt att ta hand om det när jag får det eller blir utsatt för det. ( Ingen är felfri, även jag snackar skit ibland… fast jag har en ambition att motarbeta min fallenhet för sånt!)

Kanske beror det på att jag är dotter till en psykolog som alltid gett mig mellanmänskliga analyser som svar på allt jag berättade för henne om hur det var och kändes.  Jag tror faktiskt att hon hade en psykologisk analys på allt när jag tänker tillbaka…

Psykologsvaren fick jag hela tiden. Från när jag var liten och gick i skolan och när jag blev vuxen och fick familj och barn. De sista åren mamma levde, hade vi långa, långa samtal i telefon om både relationer mellan familjemedlemmar, grupperingar i samhället lokalt, regionalt, nationellt och i globala sammanhang. Ja vi pratade i timmar om allt där människor hade relationer till varandra och till företeelser i nutid, dåtid och till sig själva.

Jag kan sakna de samtalen ibland så att tårarna bränner i ögonlocken… men…nu får jag föra de här resonemangen med mig själv. Jag kan även göra det med vissa utvalda vänner som kan hänga med i tankekurvorna. Ja, det är inte alla som kan det faktiskt! Eller som vill…

Jag kan tänka att många ”missförstår” vad jag säger och skriver. De får säkert till det till något helt annat än det jag menar om de inte förstått.

Ja, för så fungerar vi människor. Vi hör det vi kan förstå men det är inte säkert att vi förstår det vi hör bara för det. Ähum… flummigt!

Ryggsäcken spelar roll

Om A här ovan går omkring med en massa oförätter i livets ryggsäck. Med detta menar jag alltså ärr i själen, svåra spår i livserfarenheten. Det kan vara minnen av att ha blivit sviken och sårad av personer som A tyckte mycket om. Ja då är det lätt att A har svårt att lita på människor.

Då kan A mycket väl ”höra” saker som faktiskt INTE sägs. A gör då om det som sägs till något som egentligen har mer med vad A har i ryggsäcken att göra…

Pratar A med C om vad B sagt så får ju C en felaktig bild av vad B sa om A har tolkat om det som sagts på sitt sätt. Det är också skitsnakc, men då är det inte ens säkert att A haft för avsikt att prata skit! A har bara gjort sig sin egen tolkning av något som sagts…

Vi människor är komplicerade…

I bästa fall är C en insiktsfull människokännare som förstår att A har mycket skit i sin ryggsäck och därför tar det A säger med nitton nypor salt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.