Jag blev fruktansvärt illa berörd av att se den film som TV4 stoppat, den som SD gjort som valreklam för sitt parti. Visar de den så kommer många, många, många med mig att byta kanal alternativt stänga av tv-n när den drar igång. Självklart måste SD-s rasistiska budskap debatteras och bemötas men att annonsera sitt budskap på det här sättet är något helt annat i mina ögon.

Jag känner invandrarkvinnor och jag tänkte mig hur de känner för en sådan film. Eller en kvinna som går i burka som de i reklamen gör eller en äldre klok gumma med rullator. Vore jag i deras kläder skulle jag inte vilja att någon porträtterade mig och mina gelikar på det här sättet. Reklam går väl ut på att man ska känna igen sig och bli positivt inställd till något så att man får en drift att springa iväg och handla vad det nu är som marknadsförs?

Jag tycker att den här filmen spelar på rädsla, okunskap, ilska och motstånd. Vi är alla rädda för det okända men vissa av oss har till och med skapat hjärnspöken för att bena upp det okända lite. Den här filmen spelar på dessa hjärnspöken och inget annat.

Det är inte ett hållbart argument i en politisk debatt som tas upp här, det är hets mot folkgrupper. Både invandrarkvinnor och pensionärer som går med rullator.

Det skulle ju vara som om Centerpartiet gjorde en skräck-reklamfilm om vargar som går loss i en fårhage och där valet står mellan att lägga pengar på detta eller att få lyckliga och välmående bönder.

Eller om Moderater gjorde en om kommunister som avrättar fritänkare med en förkärlek för fri handel. Eller…ja..

Men framför allt kunde jag känna med alla invandrarkvinnor. Jag kände hur den riktade sig mot dem och gjorde dem till parasiter och utsugare, utbölingar som bara var ute efter våra rikedomar på våra gamlas bekostnad.

Jag vet att det finns många, många damer som går med rullator där ute som inte heller tycker att de vill bli indragna i det här. Som faktiskt inte alls sympatiserar med tanken att invandrarkvinnor med barnvagnar får deras pengar.

Om detta i Resumé >>

Medievärlden, där filmen finns om du vill se den >>

Kommentarer jag hittat och som jag tycker är vettiga:

Det är väl för tusan ingen mänsklig rättighet att annonsera i TV4. Det är ingen statlig myndighet utan ett privat företag. TV4 får och ska tacka nej till vad som helst som de tycker försämrar TV4 som annonseringsmiljö. Minns jag inte fel stoppade de en film från SMS-guld i vintras för att de tyckte att den var äcklig (gumman som gick och ryckte guldtänder från stupade på ett slagfält). Så ska det vara, TV4 är inte anslagstavlan i trappuppgången. /Annonsköpare

I det här fallet tycker jag att filmen tangerar hets mot folkgrupp, och det är väl ur den aspekten de inte vill/vågar sända den, är min gissning.


3 svar på ”Hets mot folkgrupp är INTE säljande = bra gjort TV4

 1. Det var bra av TV4 att säga nej för det visar att deras satsning Noll Rasism verkligen är på allvar. och nej, det är ingen mänsklig rättighet att annonsera på TV4.

 2. Jag har sett filmen ganska många gånger nu. Jag anser inte att den är rasistisk. Det kunde ha varit en interiör från vilken som helst förort i en större stad.
  Eller – menar du inledningen – om pengarna?

  SD ställer en knepig fråga om fördelningspolitik. Det är inte heller rasism. Däremot kan Sverige komma att utvecklas i rasistisk riktning OM Inte de här frågorna får ställas.

  Jag var för något år sedan med på ett möte där muslimska kvinnor ondgjorde sig (ja, precis så) över skolavslutningar i kyrkan. Tongångarna var nog så hätska.

  Nej, jag är inte medlem i Sd. Men jag blundar inte för komplikationerna.

 3. Tack ska du ha Svalin! Tror ibland att jag verkligen är odemokratisk… men i det här fallet handlar det inte om politik tycker jag, det handlar om diskriminering och om att andra annonsörer ska vilja ha sina reklamfilmer på TV4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.