I bibeln står att vi är skapelsens krona, vi människor. Men vad innebär det EGENTLIGEN?? Det kan omöjligtvis betyda att vi är andliga varelser som klarar oss helt utan den här planeten. Jag har svårt att tro att vi likt folket i science fictionfilmerna kan leva i en artificiellt skapad miljö utan kontakt med planeten Jorden.

Vi människor lever många gånger i villfarelsen att det viktigaste är ekonomisk tillväxt. Att det enda vi behöver är pengar och en hög omsättning. Men det är ju helt fel anser jag. För mig är allt vi människor sysslar med och värdesätter för vår egen del något som kommer tvåa i alla avseenden.

Utan en hållbar livsmiljö kan vi inte överleva. DET är nummer ett i min värld. Att tänka på att gå varsamt fram med vår livsmiljö och med livet i sig själv som finns där ute, utanför våra fyra väggar. Utanför våra ekonomiska system som må vara globala men som inte betyder ett skit om vi inte har planeten kvar!

Att plundra för att börserna kräver det och för att det ska skapa omsättning i de multinationella jättarnas ekonomi är ju inte bara egotrippat, det är idioti!

Nu går jag hårt fram men jag blir så arg! Jag har alltid varit arg på att ekonomi ska styra över förnuftet. För så är det ju. Vad finns det för förnuft i att tro att våra ekonomiska system är viktigare än de ekologiska som finns på planeten?

Jag menar, vår ekonomi bygger på råvaror och råvaror kommer från Jorden. Alltså borde råvarornas vara eller icke vara komma i första rummet och människors ekonomi i andra. Eller hur?

Att vi inte är särskilt förnuftiga kom ju Voltaire på för lääääänge sedan. Han lär ha sagt att ”vanligt sunt förnuft är inte alls särskilt vanligt”. Och han har fortfarande rätt!

Idag läste jag om några jägare som hotat en vargspårare från Länsstyrelsen. Jag har också suckat många gånger över beslutet att införa licensjakt på varg. Lägger man till att över 10 000 jägare anmält sitt intresse att gå ut i skogen för att skjuta de vargar som Naturvårdsverket gett tillstånd till så blir det ännu dummare. I summan 27 ingår ju de man måste skjuta i skyddsjaktärenden också så den summa vargar man får lov att jaga är ju ännu färre. Kan någon snäll person tala om för mig vad utgången av detta kommer att bli…?

Jag tror att de där 10 000 jägarna kommer att skjuta hur många som helst över den tillåtna summan. Så blev det med lo-djuren sist och hur ska så många jägare kunna hålla sig till en så liten summa vargar?

En äldre man sa på Värmlandsnytt att han inte tyckte vi skulle ha några vargar. Där ser man ett typexempel på inställningen att vi är skapelsens krona och alltså borde kunna reglera vilka arter som ska finnas i naturen, allt efter vår egen egocentriska vilja och nytta. I det synsättet är naturens roll enbart människonytta. Den har inget som helst egenvärde när man resonerar så tycker jag.

Jag såg ett TV-program för några veckor sedan som handlade om något som inte alls har med naturen och jägare att göra. Jag minns faktiskt inte vad det handlade om. Men däremot minns jag att en journalist bett att få listor över vilka som gått in genom riksdagshusets dörr. Alla som går in där loggförs och varför blev jag inte förvånad när de räknade upp de fyra organisationer vars företrädare gått in där flest gånger?

En av dem var Jägarförbundet. Det är alltså inte så konstigt att vi fått det beslut vi fått när det gäller vargen! Att lobba för sin sak är något det pratas jättemycket om. Varför fanns då inte min egen organisation med i toppen? Naturskyddsföreningen, var var ni när Jägarförbundet rände ut och in i riksdagshuset?

OM det nu mot all förmodan är någon som läst ända hit, kan du som gjort det i så fall svara mig på denna enkla (komplicerade) fråga, hur ser du på människans respektive naturens roll i världen?

Ett svar på ”Människa vs natur

 1. Hej!
  Jag har lästa ända ner och i bibeln står det också att människan skall ta hand om skapelsen, dvs natur, djur och annat levande. Det är vårt jobb, men vi har varit dåliga på det och därför har vi konferenser om vår miljö m m. Vi människor vill vara störst, bäst och vackrast och tänker bara på oss själva, inte alla nu, men många. Vi tror att naturens resurser är odödliga och att de kommer att finnas där för alltid, Naturen är en förutsättning för att vi skall finnas till, att vi får syre att andas och möjligheter till mat mm

  Nu helt plötsligt så kommer vi på att världen håller på att förändras, förstöras och kanske ta slut p g a oss människor. Vi måste helt plötsligt tänka om, källan är inte outsinlig.

  Vi är det värsta rovdjuret och vi tar död på oss själva och allting omkring. Vi inser inte att balansen är fullständigt rubbad och skall det någonsin bli balans igen måste vi göra något åt det.
  Visst är det fel med vargar som går in och tar tamboskap, men det jag funderar på är; varför är de inte rädda, de är ju rovdjur???
  Vad är det som har hänt när de beter sig så.

  Vi har misskött vårt åttagande om att värna och ta hand om djur och natur p g a vår egoism och vår strävan efter att alltid får mer.

  Suck…. jag håller med dig, jag blir också arg. Men alla människor måste kämpa på, bli medvetna och i det lilla göra allt de kan för att skona naturen. Så det blir inga flygresor till Thailand för min del och där utnyttjas även barn och andra människor av oss västerlänningar läs män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.