Det här är mina reaktioner på Marie Söderqvists i min mening ganska korkade fråga i Expressen idag. Hon frågar: Behöver vi vargar här i Sverige?


Citat ur hennes artikel:

”Det är klart att jägare går i gång på att jaga ett djur som är själva symbolen för ondska. Vad är väl en snäll älg mot en dreglande best med huggtänder?
Men behöver det nödvändigtvis vara fel? De som lever med dessa djur runt omkring sina hus, och då menar jag bokstavliga vargar, inte litterära, tycker inte om dem. Medan de som bor i stan, framför allt i Stockholms innerstad, tycker att allt som är riktig natur och inte drabbar storstaden ska förbli orört.”

…och…

Behöver vi ens vargar här i Sverige? De vargar vi har i Sverige är svårt inavlade. Det finns något mycket märkligt i värnandet av ett degenererat vilddjur. I världen råder det ingen brist på friska vargar. Det är inte så att arten försvinner om vi i Sverige inte skyddar den.
Det är klokt att låta jägare, varav de flesta har ett nyktert och sansat förhållande till djur och natur, skjuta sina vargar.”

MINA SVAR:

Det är låååångt ifrån alla av oss som vill bevara vargen som en del i en biologisk mångfald som bor i Stockholms innerstad. Naturskyddsföreningens medlemmar finns i hela landet och många av dem bor i den landsbygd där vargen finns idag.

Din tankegång om att ”behöva” vargar har sin rot i att du som många människor idag har glömt att vi människor är en art på den här planeten precis som vargen. Skillnaden mellan oss och vargen är att vi har förmåga att utrota och förstöra för oss själva och för vargen.

Idag finns maten i affären och hus kan man köpa färdigbygda, vatten finns i vattenledningen och på toa är det bara att spola bort. Vem behöver naturen? Det är som om många med dig har invaggats i en falsk trygghet. Vi har byggt bort den ur våra liv. Ingen har längre en samhörighet med skogen, älvarna och djur och natur.

I det perspektivet kan man ställa den frågan: behöver vi vargar.

Men vi är alla beroende av vad naturen ger oss och därmed också beroende av ett fungerande ekologiskt kretslopp. I det ingår biologisk mångfald och i den ingår även vargen. Och den KAN inte sluka oss hela och det GÅR att leva med dem i skogen!

PS. Älgar är inga snälla djur. Det var inte så väldigt länge sedan som det visade sig att en äldre dam blivit dödad av en älg. De ger sig på och skadar fler människor än vad vargen gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.