Poolen på taket till hotellet vid Kungsportsplatsen i Göteborg.
Poolen på taket till hotellet vid Kungsportsplatsen i Göteborg.

Att studera historia kan vara intressant och givande. För mig är den en vägvisning, en förklaring och där hittar man orsakerna till att världen idag ser ut som den gör. Historia för mig är enbart intressant ur den synvinkeln. Där får man veta hur det kom sig att det blev som det blev helt enkelt.

Idag ser samhället ut som det gör och jag som individ kan dra ett strå till stacken och försöka påverka framtiden så att den blir till det bättre. Jag kan lära av historien och se misstagen som våra förfäder gjort. Men jag kan också se att mycket av det som gjordes då görs idag också. Krig och girighet är två dåliga inslag som följer oss människor in i framtiden men det förändras. Formen, metoderna och framför allt inställningen till krig har förändrats. Idag har människor ett intellektuellt förhållande till krig. I USA används argument som de breda massorna kan ta in och förstå. Men under den teoretiska förklaringen är det som jag ser det girigheten som styr krigen.

När jag läste samhällskunskap på KomVux pratade en av lärarna om ”det militärindustriella komplexet”. Hon förklarade att det handlar om en multinationellt viktig ekonomisk sammanslutning. Vapen och krigsmateriel samt forskning på det området är något som ländernas respektive regeringar förhandlar om med varandra. Det här är något som sker helt i det fördolda, ingen litar på någon i de här sammanhangen och det säljs och köps vapen bakom lykta dörrar. Forskare som arbetar med militära saker är hemligare än hemligast och inget av varken forskningen eller affärerna med vapen når ut till vanligt folk. Eller i alla fall väldigt lite av det.

Idag har bröderna Svensson gånger två, det sill säga Tommy + Morgan och Dennis + Robbin gett sig ut på sin tredje oddyssé för att studera historiska platser. När de pratar om det här lyser engagemanget och intresset i deras ögon. De har nog snart tittat sönder filmerna om Arn här hemma på DVD och Morgan har en pärm där han skriver och sätter in foton med fakta om platser han besökt.

Men de stannar liksom där. Jag undrar ibland om de tänker på att det de ser och tar reda på är sådant som löper längs en röd tråd. En tråd som till slut kommer hit till oss i vårt tidevarv. En tråd som via oss och vår samtid löper vidare in i framtiden. Tänker de på det? När det kommer till den aspekten så undrar jag ibland om bröderna S x 2 har något som helst intresse i det?

För mig är historien som jag skrev ovan bara en förklaring till varför det är som det är idag. Jag skulle aldrig vilja resa tillbaka dit för att uppleva allt det där. Möjligen för att själv se spåren av det som gjort att vi står där vi står idag och på det sättet koppla ihop min verklighet med vad som var. Fick jag välja skulle jag mycket hellre vara en fågel som flyger över framtidens värld. Jag skulle i så fall vilja se hur det blir, vad vår verklighet leder till…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.