Snigel.
Snigel.

Det finns folk som lägger en massa energi på att förgifta sitt liv. Jo jag menar precis vad jag skrivit. De gör det genom att bevara och odla negativ energi som vissa händelser och vissa människor gett dem genom åren. Exempelvis dåliga barndomsminnen, vänner och andra som svikit och andra upplevelser av negativ karaktär.

Jag känner flera som går omkring och bär på bitterhet och agg. Själv försöker jag förlåta så långt det är möjligt, förlåta och släppa och gå vidare.

Jag har några upplevelser som jag hade kunnat lägga mer energi på att förgifta mitt eget liv med. Till exempel när en kär och älskad släkting helt plötsligt frågade mig som då var nio år varför jag alltid är så tjock. De orden gled in som en kniv i min själ och satt där länge. Det faktum att jag inte var smal och smärt när jag växte upp gav mig många upplevelser som jag hade kunnat skylla alla mina misslyckanden genom livet på. Som att jag fick springa hem efter skolan för att inte killarna i parallellklassen skulle få tag i mig och slita av mig kläderna och tömma in skolväska i skogen. Ja jag skulle kunna fortsätta… I stället för att gå under blev jag starkare. Lärde mig stå ut och klara av sådant.När jag tvingades byta skola mitt i högstadiet upplevde jag också något som skulle kunnat ge mig men för livet.

Ja visst har vi alla var och en av oss fått utstå händelser under uppväxten som vi hade kunnat använda som ursäkter för allt vi misslyckats med som vuxna?

Men varför göra på det viset? Allt som händer lär oss något och allt som händer har en positiv sida också. Trots det är det många många som gärna och ofta berättar om sitt elände och som absolut inte vill höra att andra haft det värre eller lika illa.

En kvinna jag känner har genom alla år jag umgicks med henne gärna och ofta brett på med hätsk röst om alla oförätter som hon upplevde i sin barndom. Därefter har hon lagt till att det därför inte var så konstigt att hon fick leva ett så uselt liv som hon gjorde, de där barndomsminnena hade ju förstört hennes möjligheter.

En annan kvinna jag känner skyller allt elände på sin mor. Hade hon varit annorlunda under hennes barndom och gjort annorlunda så hade hennes liv kunnat bli ett helt annat och så vidare…

Nyligen berättade en vän att det finns personer som använder facebook för att elda på sitt hat mot personer som de anser har förstört deras liv. Hon hade bland annat någon som läste hennes logg, det vill säga de inlägg och saker hon gör på facebook. Personen ifråga anser att min vän är ansvarig för dennes olyckliga liv och leverne och retar upp sig på det som min vän skrivit och gjort. Oavsett vad det är så går det använda som eld på personens hat-brasa.

Själv har jag nog sammanlagt tre personer som jag skulle kunna tänka mig använder mina förehavanden på samma sätt. Jag är ingen ängel och alla mina val i livet har naturligtvis inte enbart fått bra konsekvenser för personer i min närhet. Men det finns ingen som enbart gör goda gärningar i livet och hur det nu än är så kan man göra ett generellt val att vara en god människa. Men det finns inga garantier för att allt man gör får goda konsekvenser. Däremot har den som drabbas av en annan persons handlingar ett val. Antingen låta detta fördärva allt eller så reser man på sig och borstar av sig och går vidare…

Tyvärr är det många som hakar fast och ältar och när de inte kommer någon vart så ger de upp och skyller allt på någons ”onda handling” och börjar hata i stället. Min stilla undran är varför en person hela tiden måste elda sitt hat och sina negativa och destruktiva sidor? En del verkar inte kunna släppa och gå vidare, eller ens inse vad de håller på med…?

På ett sätt skulle man kunna säga att det kan bero på lathet. Ja, jag menar precis vad jag säger. Eller svaghet kanske om man ska vara human. Om man inte vill, kan, eller orkar ta tag i sitt eget liv kan man alltid ge någon eller något annat skulden helt enkelt. Så när man frågar en sådan person varför han eller hon inte skapat sig ett bättre liv om det nu var det han eller hon ville så får man svaret:
– Men jag hade en så besvärlig barndom och mina föräldrar ställde aldrig upp för mig på rätt sätt. Jag var mobbad i skolan och jag hade flickvänner/pojkvänner eller kanske till och med före detta make/maka som svek mig så jag klarade aldrig av att göra mitt liv bättre än så här. Eller mina syskon satte stopp för det för de tog allt ifrån mig…

Visst det kan vara saker som är så svåra att man inte orkar bearbeta dem själv och sedan släppa dem. Jag vet att min mamma arbetade med barn och ungdomar som hade anorexia och psykoser och liknande. Barn som blivit utnyttjade sexuellt eller på annat sätt rejält misshandlade har en äkta orsak att inte klara av sitt liv på ett eller annat sätt. Men vi vanliga dödliga som råkat ut för helt vanliga oförätter, som mobbing, syskonkonkurrens, föräldrar som inte gjorde som vi hade önskat eller blivit svikna på andra sätt, vi kan alla göra ett val att resa på oss och borsta bort smutsen och fokusera på det som trots allt är bra i livet. Göra våra val, ta ansvar för dem och gå vidare.

Det är alla oss som inte varit med om fullt så hemska upplevelser, de av oss som egentligen aldrig insett att andra har samma existensberättigande som oss själva. Det är alla som inte kan förlika sig med att de inte höjer sig över alla andra på ett eller annat sätt och därmed anser att de ska behandlas annorlunda. Det är alla de som när de inte blir särbehandlade ger andra skulden för sina misslyckanden i livet för att de inte fick ”rätt uppmärksamhet och behandling”. Det är alla dem jag menar. Varför lägger de så mycket energi på att förgifta sina liv med att ge andra skulden för sina misslyckanden…?

Någon gång för en massa år sedan kom jag till insikt i att mina upplevelser genom livet gett mig konsekvenser när det gäller mina val. Val som jag gjort som fått avgörande betydelse för både mina närmaste och för mig själv. MEN det var JAG som gjorde valet oavsett varför jag nu gjorde det. Det är det som jag tror att alla dessa som fortsätter att förgifta sitt liv aldrig har insett. De har inte förstått att deras hemska upplevelser i barndomen gett dem förutsättningar och påverkat dem när de skulle välja utbildning, när de skulle välja yrke och när de ska möta andra människor.

Tror man inte att man klarar något blir det svårt att klara av en utbildning och i förlängningen ett yrkesliv. Tror man att alla andra människor är falska och inte vill annat än ont blir det svårt att klara av ett socialt umgänge och i förlängningen omöjligt att behålla en relation till en partner eller ens en vän.

Men alla ÄR inte enbart onda och alla HAR talang på något område. Alla har det! Alla kan vara nyttiga på ett eller annat sätt. Det är den sidan av saken jag försöker fokusera på. Hur hårt det än kan vara så är det också så att vi är ensamma om ansvaret för våra handlingar. Ingen annan än du gör dina val helt enkelt. Sedan är det ingen annan än du som får leva med konsekvenserna av dina val.

Allt som andra människor gör mot dig, från din barndom och upp i vuxen ålder är bara sånt som kan påverka DINA val som till slut blir till DITT liv. Det är inte de andra som gör valen ÅT dig! Det är den bistra sanningen… Så varför ödsla tid på att hata andra människor och jobba på att skylla sina misslyckanden på dem?

5 svar på ”Sluta förgifta ditt liv – börja leva i stället

  1. Tja TÄNK på att FÖRLÅTA andra Människor har tex jag GJORT o GÖR sedan LÅNG TID annars hade jag själv Gått Under ÄNNU MER” men att GLÖMMA OFÖRÄTTER o falsk O Giriga mm är VÄLDIGT OKLOKT så det ska du aldrig göra o att Tja jag HATAR Faktiskt alla de runt mig i 13år som VET DET andra som du mfl TROLIGEN INTE Tillåtits veta o DE VET varför jag alla Åre Hellre ”Krossat” mig själv än blivit det DE Gynnats av som Parasiter oavsett sida så Tja ..I Thunder I Usally Win and Then I Neutralize Myself så Tja M^NGA FLER BORDE tex vara Glada jag INTE VILLE bli Den ”Nazist Jesus” Högern gillade o jag VANN TILL o de JDL som MST hathetsat MOT MIG som Ultra Vänster AFA United Minds sedan Piratpartister GICK TILL HÖGER o Ville bli RödGröna på Bengt Westerber Maner EFTER SATT VID makten som de DÅ GJORDE mot NyOdemokrati osv så VET INTE I Vilket sammhang dina ord Menade men jag TOG DEM som att svara på Ord Riktade TILL MIG av ”små Missar” o nu sist när samma SubRosae VILLE skapa mig som en ”Stalin” o Skaffa sig Ensamrätt på ORDET Kommunist Oftast desamma som MEST hathetast MOT Kommunism när Korkade Lars Ohly började gasta det medan Israels Globala Ultra KGB/STASI samtliga hde ju blivit Kors Kristna Viftanade Högerns kapitalister så jaja ÄR det du som gillar C.A?

  2. Jag förtår inte allt du skrivit Raoul Pete mm. Men jag tycker mig ana att du blivit hård och kall av det du upplevt. Som jag skrev här ovan så riktade jag mig inte till dem som varit utsatta för misshandel, övergrepp och dylikt. Jag menade alla de som blåser upp ”normala” oförätter man kan uppleva som barn och som vuxen. När en vän sviker, när någon säger något som sårar, när en förälder inte gör som man hade önskat och så vidare…

    1. …jag förstår inte riktigt vad du menar med haft del men ej förstått? Själv har jag nog inte heller haft betong i sandlådan men jag har skilda föräldrar och dessutom blev min mamma allvarligt sjuk när jag var tio och det fick följder för oss syskon…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.