Lilleman, en grön leguan.
Lilleman, en grön leguan.

…hur det hade blivit om jag åkt genom livet på en räkmacka. Ja, jag menar om jag aldrig hade behövt vara avundsjuk på dem som haft det gott ställt och kunnat göra vad de vill och köpa vad de vill. Numera är jag inte avundsjuk längre men jag var det när jag var liten. Hade jag haft det bra om jag hade varit rik? Har man det bra bara för att man har pengar? Nä, självklart inte!

Livet blir lättare om man slipper oroa sig för ekonomin, så är det ju. Men oro för ekonomi är något jag vuxit upp med och som jag fått i arv. Den oron är ett naturligt inslag i min vardag. Kanske är det till min nackdel. Jag ser ju hur en del av de jag känner som inte skolats in i en sådan oro tar pengar för givet på ett annat sätt än jag gör.

Samtidigt som jag skolades in i den ekonomiska oron fick jag lära mig att man ska göra rätt för sig och man ska följa lagen. Det ska inte bluffas och det ska vara raka rör, inget fusk! Skatten ska betalas och man ska inte slingra sig och lura staten. Många som jag stött på som har det gott ställt har varit mindre nogräknade med sådant och kanske är det så man gör för att bli rik…?

Ja jag menar, skatteparadis hör man talas om då och då och avdrag för allt, högt och lågt. Nolltaxerare vet man ju att det finns och de har det verkligen gott ställt fast de inte har något att skatta för.  Hm, jag kanske är full av fördomar och kanske har jag fått allt om bakfoten när jag tror att man kan bli rik på att lura staten på skatt. Nu har jag inte läst boken om honom och hans imperium men jag har hört att Ingvar Kamprad ska vara rättskaffens man som följer lagen. Han är ju rik… å i så fall stämmer inte min teori då. Eller så är han undantaget som bekräftar regeln.

Hur som helst så tänker jag ibland att jag kanske valt helt fel väg. Som till exempel min utbildning? Det finns fler informatörer och journalister än det finns arbetstillfällen och det gör att bara de med rätt kontakter och vinnarskalle får jobb. Söker man jobb via platsbanken och hoppas på tur får man bara det där förhatliga brevet där det står att de tackar för visat intresse. Men jag valde min utbildning för att jag trodde att jag kunde tillföra något till det här samhället med hjälp av den. Jag tror fortfarande att jag kan ge något, men frågan är om jag någonsin får chansen…?

Kanske borde jag ha tagit mig in på konstutbildning som jag tänkte när jag var 16 – 17? Men DET blir man verkligen inte rik på… inte innan man är död i alla fall. Mina barn och eventuella barnbarn kanske hade blivit rika då…? Eller fått något att slåss om kanske jag ska säga i stället.

PA-linjen, eller personal och arbetsliv var den universitetsutbildning jag sökte som förstahandsval när jag sökte till universitetet, vad hade hänt om jag hade kommit in där? Ja, det får jag aldrig veta… Nej, i stället kom jag in på mitt andrahandsval och fick en hel massa kommunikationsteori och inte särskilt många användbara praktiska verktyg på programmet för media och kommunikation. Jag kände mig verkligen inte klar för att arbeta som informatör när jag hade läst färdigt. Men när jag gick journalistlinjen fick jag verktygen jag hade saknat i den akademiska världen. Hur är det för dem som läser där nu, får de verktyg också eller blir de bara matade med teorier som jag blev?

Jaaa… jag har börjat drömma om att ha en sommarverksamhet. Jag skulle vilja göra som mormor gjorde och hyra ut bostad till turister på sommaren. Kanske arrendera en camping någonstans…? Eller allra helst, ha bed&breakfast… *drömmer*

Eller skriva en bok kanske…? Jag tänker ibland på vad den skulle handla om, vad jag skulle skriva om. Ska jag skriva en roman eller ska jag skriva en ”klokbok”, en sådan som man kan åka runt och prata om sedan…? Fast då måste jag ju bita ihop och skärpa till mig. För prata inför folk är verkligen inget jag gör med lätthet och utan rampfeber…

Nu finns bilder från vår lilla semester i Fjärås i ett galleri här >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.