…har du tänkt på när du delar in folk i ”vi” och ”dom”? Varför gör du det, på vilka grunder?

Själv inser jag att jag gör det när det gäller människor som tycker och tänker saker som jag tar avstånd från. Jag säger till exempel, ”vi” som inte är Sverigedemokrater och ”dom” som är det. ”Vi” som tycker att vargen har rätt till sin existens och ”dom” som inte tycker det.

”Dom” som äter surströmming och ”vi” som inte gör det.

”Vi” som bor i det här huset och ”dom” som inte gör det…

Men ibland blir jag mörkrädd när jag hör människor jag tycker om använder vi och dom. Ja, som när det handlar om ”dom” som hamnat snett i livet och som kanske inte haft det så lätt. De som hamnat i missbruksträsket eller ännu värre i kriminella kretsar. På något sätt får jag en uppfattning om att det skulle finnas vattentäta skott mellan ”de där” och ”oss” i det sammanhanget. Men så är det givetvis inte. Missbruk kan många av ”oss” hamna i och sedan är inte steget långt till kriminalitet. Gränsen är hårfin…

När jag säger ”vi människor” så menar jag verkligen detta. Jo, för jag är människa precis som vem som helst annan på det här klotet. De som bor i Nigeria, i Indien, i Thailand, i Kina och i Syrien är i mina ögon lika mycket människor som jag är och som min familj är. Men extremism i alla former är skrämmande. Då delas ”vi människor” in i vattentäta ”vi” och ”dom”. Islamofobi och vad det nu kan heta omvänt är exempel på en skrämmande utveckling globalt, nationellt och lokalt.

Jag tillhör gärna ”oss” som inte drar människor över en kam på grund av vad de har för religion eller kultur, ”oss” som är humanister och som därmed tror på allas lika värde oavsett bakgrund och oavsett livsförhållande.

Vi föds alla till den här världen, sedan fostras vi av vår miljö och styrs av våra gener. Sedan spelar det ingen som helst roll var på jorden vi föds eller av vem. Ingen är för mer än den andra. Tänker du som jag så är du en av ”oss” som gör det!

För att ställa det på sin spets, hur tänker du om ”dom” andra? De som inte är humanister…? Ska vi kriga mot dem? Ska vi utrota dem? Ska vi frysa ut dem? Eller hur gör vi med ”dom”?

Ja, du ser…

Så lätt är det att starta konflikter. Att sitta här och tillhöra samma skara och kalla sig för ”vi” betyder egentligen bara att det finns ett ”dom” och att ”vi” har ett förhållningssätt gentemot ”dom”… Har du tänkt på det? Hm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.