Prolog: För mig är religion något privat, något jag själv vet bäst om för mig. Det är när människor, och gärna då MÄNniskor, gör om det till något som är bäst för alla och som ska tvingas på andra som det blir krig och elände.

Idag tvingas vi alla in i vår västerländska religion, Konsumismen. Genom att konsumera ser vi alla till att hålla de ekonomiska hjulen i rullning. Så länge aktieägarna får utdelning går världen runt och alla världsproblemen går då att lösa. För det är endast genom det fria kapitalet som alla hål i samhällets nät kommer att lagas så att vi konsumenter kan känna oss trygga och få ett bra samhälle.

Mindre skatt, färre lagar som begränskar kapitalets flöden, mindre off(ant)entlig sektor och så vidare….

…det är Konsumismens övertygelse. Den vi alla ska ta till oss och sedan göra fler inköp än vi behöver. Fylla våra hem med nyaste inredningen och flest prylar. För det är först då vår tids tempel, börshusen, får näring och det är först då vi får fred i världen. Det är först då som näringslivet kan ta sitt sociala ansvar och se till att löntagare världen över får rättvisa löner så att alla tryggt kan införslutas i den allsmäktiga konsumtionens trygga och lugna värld. En värld där inga krig existerar eftersom alla samstämmigt sjunger det fria kapitalets sång.

Nej, jag är inte galen. Bara ironisk.

Precis som det gör på alla medaljer finns det en baksida också. MIK hette det när jag studerade på universitetet. Det betyder ”MilitärIndustriella Komplexet” och om jag förstod den teorin rätt så är detta också en sorts aktiemarknad. Men i MIK bedrivs handeln till största delen i det tysta eftersom den innehåller mycket sekretess och många stadshemligheter.

MIK handlar helt enkelt om pengar som cirkulerar i vapenbranschen, men det finns grenar som sträcker sig ut i det vanliga konsumtionssamhället också. Trots det behöver inte vi vanliga konsumenter bry våra små huvuden med MIK, den handeln sköter våra demokratiskt (?) valda regeringar åt oss. Det är bättre att vi ränner till H&M, Biltema och Jysk och handlar lite i stället.

Ibland undrar jag om det inte är så att MIK även gynnas av gängbråken i Göteborg? Eller…? Det är väl också en beväpnad konflikt…?

Det är ju just konflikterna i världen som gynnar MIK mest. En del av konflikterna kommer upp till ytan och kommer oss vanliga konsumenter till del. Men då får vi ofta veta att det är religionernas fel, det vill säga de trosriktningar som inte handlar om konsumismen utan om Gud. Den officiella konsumismens överste präster, ekonomerna, pratar sällan eller aldrig om MIK. Nej, att konsumera handlar ju om att hålla börshusen igång så att vi tryggt och lugnt kan fortsätta köpa allt som vi egentligen inte behöver.

Epilog: ….fast vad vet egentligen lilla JAG om allt detta?

Jag är ju inte ens en MÄNniska!

Nä jag ska fortsätta lägga alla mina slantar på att försöka leva upp till bilden av hur jag ska se ut, vara och bete mig som kvinna! 

Det vill säga konsumera mera! 

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.