…sedan barnsben har jag fått lära mig att vissa män ser ner på kvinnor som lägre stående varelser. Varelser som inte borde köra bil, som inte klarar av att byta däck och spika i en spik. Vi är hjälplösa varelser som behöver mannen. En man som samtidigt har all rätt i världen att behandla oss som kroppar med tuttar och rumpa.

Jo…

Å sedan minns jag tydligt hur synen på en tjej som skaffat sig sexuell erfarenhet sjönk ännu lägre. Tjejen killen ville ha skulle vara oskuld men själv blev han mer man ju fler tjejer han hade haft sex med. Jag fick aldrig ihop den ekvationen. Vilka skulle han ha sex med om alla skulle vara oskulder för att duga…? Ja ja…

Dagens tyckanden och åsikter om gängen med killar som antastat tjejer handlar väldigt mycket om etnisk tillhörighet men väldigt lite om mäns syn på kvinnor, i Sverige, i Europa, i Världen. Jag tycker att det här är helt åt skogen! Skärp er!!

Detta handlar om kvinnosyn. Punkt! Vi, alla vi som bor på den här planeten och som inte tycker att det är okej att se kvinnor som sämre varelser än män, borde fokusera på att ändra på detta i stället för att snacka ”vi” och ”dom”!

Jag läste en status idag angående detta och jag är bara tvungen att citera:

”Man målar en bild av att vi är så rediga och vi ska minsann trycka till de som nu bevisligen har felat. Det är naturligtvis bra och helt rätt, MEN GÖR DET I VARDAGEN DÅ OCKSÅ. När vänner, kollegor, lagkamrater, tränare ä, okända pratar i nedvärderande termer eller beter sig illa mot kvinnor, var lika mckt man då sätt ner foten i de sammanhangen också. Var inte ursäktande och blunda, kalla det för pojkstreck eller sådan är jargongen de menar inget illa eller lite får man ju tåla.”

…och du, det är en MAN som har skrivit detta!!

”Det är bra att detta stöd för kvinnans utsatta situation kommit upp och att så många vill agera, börja agera redan imorgon i din vardag, bryt alla tendenser till situationer där någon kan känna sig utsatt. Om du känner dig osäker på hur övergrepp tar sig uttryck eller vad som upplevs kränkande kan du läsa alla dessa vittnesmål som utsatta kvinnor skrivit bl.a här på facebook de senaste dagarna.
Om alla krafter samlas på detta sätt kanske vi kan utvecklas i vår lilla ankdamm också och kan se fram mot en ljus framtid där alla visas respekt. Där vi lever upp till den moral vi alla säger hos ha.”

Å hör sen!!!

Ge inte främlingsfientliga krafter mer bensin på brasan! Se det för vad det är, det som hänt! Usel kvinnosyn som inte har med kultur att göra, den finns överallt!! Även i ditt fikarum faktiskt!!

MÄNniskor tar sig friheter även i vårt land!

 

Cicci Wik
cicci@cvea.se

2 svar på ”Kvinnosyn

 1. Heia!
  Jeg kan holde med deg på mange punkter om at det er en nedrig kvinnesyn og det har alltid vært det også her i våres land i Norden…Vi har til tross det hatt en bedre situasjon om enn ikke bra på langt nær… Men at ta inn andre fra land med enn dårligere kvinnesyn oppå det som allerede er dårlig her gjør ikke det hele bedre. Det er ikke rasistisk og se på det som skjer og har skjedd med åpne øye… Det er ikke noen nyhet at de følger lover og regler fra Koranen…Jeg har bodd med muslimer som nabo i mange år jeg var ensom svensk med mine barn i hele huset på Posthorngatan Kronoparken… Jeg har en bra bilde av hva det som gjelder for de som kommer fra ulike land men med blant annet Islam som sin lov og religion…Jeg har også i mange år arbeidet med mange fra andre land ikke minst her i Norge der jeg selv er innvandrere og det er ikke alltid lett da nordmenn mange ganger ser ned på oss svensker og dessuten er jeg kvinna. Legg også til de som kommer fra land med Islam som sin kultur, religion lov da kan du sikkert skjønne at det du skriver ikke holder rakt av …

  1. Globalt sett är kvinnosynen usel, under all kritik! KATASTROFAL! Å jag förklarar det med att det är MÄNniskor som styrt världen sedan urminnes tider. Det är MÄNniskor som skrivit religiösa levnadsregler och det är MÄNniskor som sett till att bänka sig på alla maktens stolar. För MÄNniskor är dålig kvinnosyn en bricka i spelet om världsherrväldet.
   Men i den svenska debatten nu är det skillnader mellan olika kulturer som lyfts fram i allt för hög grad anser jag. Vad som i stället borde lyftas är kvinnors situation globalt. Vad gör vi åt den? Detta är ju bara ett symptom på hur det är med detta anser jag.

   ”Oavsett om det är Gud eller Allah eller någon annan kraft som har placerat oss här på jorden i det här livet så är det inte för att vi ska förgöra varandra.”
   LaGaylia Frazier på radion just nu, 13:45 P4…
   Det är ju det jag har sagt hela tiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.