Jag blir så trött! Vissa som delar saker på Facebook verkar liksom leta efter ”bevis” på att de har rätt när de säger att ”de där” kommer hit enbart för att luras.

tiggare_feb2015_kd

Jag hittade en bild, fotat och med bildtexten skriven av en person som uppenbarligen enbart gjorde det för att (be)visa hur ”verkligheten” ser ut. Vad hen visar på fotot är två personer, en kvinna och en man. De bär på påsar och en krycka. I texten står givetvis att kvinnan haltade bara några minuter tidigare när hon var tiggare utanför en affär.

Jag blir för det första ledsen över den triumferande ”ton” som texten har. Det visar på en människosyn som jag aldrig kommer att få och heller aldrig har haft. Jag har inte fått lära mig att se med avståndstagande misstänksamhet på mina medmänniskor på det sättet.

Min mediekritiska blick som är mer objektiv ifrågasätter dessutom genast om fotografen själv verkligen såg just denna kvinna halta och tigga. Om hon bär på en krycka kan det finnas en annan förklaring annars. Hon kanske vet en person som behöver den, hon kanske har köpt den för pengar som hon fått eller tiggt ihop till denne mer behövande?

En annan sak som jag registrerar i bilden är att kvinnan bär inomhustofflor. Sådana där rosa med fluff och utan rem bakom hälen. Troligen hade hon inga skor men lyckades kanske hitta dem i en soptunna, alternativt har hon fått dem av någon. Om hon hade en fet plånbok hade hon definitivt inte haft dem på sig utomhus i alla fall.

Mannen som kvinnan har i sällskap drar en resväska på hjul och ovanpå den verkar det ligga en bunt som ser ut som en madrass. Troligen har ingen av dem någon plats med tak över huvudet. Troligen har de allt de äger med sig och troligen är de kanske på väg mot en plats där människor i deras situation sover.

Men i kommentarerna under bilden är teorin sanning och det är INTE mina slutsatser som avslöjas där. Nej, bildtexten som hen har lagt ut säger något helt annat och den får medhåll.

”Fyy faan. Här sittet dom utanför affärerna i värnamo med filtar, täckjackor o fanstyg, o vissa sitter oxå med kryckor, o så kommer vi blåögda o idiotkorkade svenskar o tycker synd om dessa individer, sen när dom har tröttnat så tar dom kryckorna på axeln o går hem, o jag kan lova er att denna kvinna haltade inte för 5 jävla öre. Fyy faaaan. Vakna för helvete……….” 

Men vad är det vi ska vakna till…? ”Dessa individer” gör vad de kan för att vi ska ge dem en slant. Vad är det för fel med det? Med tanke på den situation de är i så gör de vad de kan för att överleva helt enkelt. I deras eget land finns inte samma möjligheter som det gör här i Sverige. När de då får chansen att resa hit så tar de den. Vad är det för konstigt med det…? Å hur kan vi vara så många i det här landet som hatar dem för att de gör så….?

Vi svenskar blir lurade på SÅÅÅÅÅ många andra sätt anser jag. Vad gör det dig eller mig att bli ”lurade” att ge en krona eller tre i en pappersmugg när det sitter höga herrar och håvar in ofantligt många fler slantar från oss på annat sätt? De håvar in så många slantar att det blir svårt för oss att ens fatta hur många de är till och med!

Vad menar jag? Jo, vi sitter till exempel som säckar framför tv-apparaterna på kvällarna och tittar på kanaler med tv-reklam. Där visas den ena välproducerade reklamfilmen efter den andra och utan att vi ens märker det har produkter placerats i både filmer och tv-serier som vi tittar på. Det lurar våra hjärnor så att nästa gång vi är ute och handlar så slinker både det ena och det andra ner i kundkorgen. Jo, om du blir medveten om det så är det så du funkar. Du blir lurad när du sitter där som en hösäck att handla produkter du kanske inte ens visste att du behövde. Det i sin tur gör att herr K och hans familj kan vältra sig i pengar på en annan plats.

”Om inte utvecklingen förändras så kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans, varnar Oxfam. Samtidigt lever en miljard människor på mindre än tio kronor om dagen.” LÄNK TILL KÄLLAN >> 

Vem är det som egentligen behöver vakna?

Vilka individer är det som egentligen lurar pengar av oss?

Tiggaren som vill ha några få kronor eller ”den rikaste procenten av jordens befolkning” som vet hur produkter ska marknadsföras så att vi, den dumma pöbeln, inte ska fatta att vi ger dem ännu mer?

Nej, jag fick en textbild till mig häromdagen på Facebook och så är det. Jag menar inte att rikedomar som någon tillskansat sig ska konfiskeras. Men jag anser att de som sagt till mig den senaste tiden att ”fôlk e dumma” har helt rätt när de hellre hatar en tiggare och är rädda att bli lurade av dem än inser hur lurade de blir på så många andra sätt! Den åsikten står jag för. Å kanske är det inte en och en av oss som är dumma på det sättet utan hela vårt samhälle, så som vi har utformat det.

De styrande som vi ser i riksdagshuset och nere i EUs högkvarter besöks dagligen av lobbyister. Lobbyister från stora bolag som har råd att hålla sig med sådana. Den enda uppgift dessa lobbyister har är att se till att deras uppdragsgivare, de börsnoterade bolagen, får mer klirr i kassan. Detta lurar våra styrande att stifta lagar och underlätta regler och annat, enbart för att ”den rikaste procenten av jordens befolkning” ska bli ännu rikare.

Vanligt folk och i synnerhet de som tillhör de allra fattigaste, de som blivit utslagna ur ekorrhjulen och är arbetslösa, sjuka, hemlösa, tiggare och ännu fattigare. Vilka lobbyister har de i maktens korridorer? Nä just det, inga alls. Å se hur det går för dessa…? Vi luras att se upp till de rika och sparka och slå på de som finns längst ner.

Precis som ovanstående person gjorde när hen la ut bilden och skrev texten om sina teorier om kvinnan och mannen med väskor och krycka.

Vem ska vakna egentligen, frågar jag en gång till….?????

Jag blir så arg, så ledsen och besviken på att de som säger att ”fôlk e dumma” hela tiden får vatten på sin kvarn.

Jag blir dessutom livrädd för alla dessa som tror att SD och andra liknande partier ska frälsa världen ifrån ondo när det enligt min mening är HELT FEL VÄG eftersom det leder till raka motsatsen!!!

Vilken människosyn skulle DU vilja bli bemött av om du skulle vara tvungen att fly från ditt hemland? Jo, jag vet, det tror ni aldrig kommer att hända och därför behöver ni inte tänka på det! Nä nä… men det är det du skulle behöva tänka på för att förstå och sluta hata!

PS. Fria tider gör precis som hen med bilden på paret, de eldar också på det där hatet och de lurar också folk att bli dumma. Sluta läs, sluta dela deras skit! Snälla!!!????

kaptitalist

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.