… ja jag vet, man ska inte vara personlig. Man ska inte avslöja sig för mycket. Men jag känner hur orden vill ut och här kommer mina tankar i form av ord.

För mig är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen dystert, rent av fruktansvärt sorgligt. Jag tycker att det är ett bevis på hur människor i dagens samhälle slutat bry sig, både om andra människor och om politiken i stort. Det är ett bevis på hur egocentrerade vi blivit i det här landet, det är också ett bevis på hur vi vaktar det som är vårt när tiderna blir bistra.

Jag undrar hur många av oss som går omkring och ser oss själva, vår familj och våra vänner och arbetskamrater som ”vi som är snälla, omtänksamma och generösa”.  Hur många av oss som ser det så ser också ett samhälle som bortsett från ”oss i den egna gruppen” är fullt av giriga, egoistiska och brutala ”andra”? De ”andra, där ute” är allihop släkt med den onde och tänker som han medan ”vi” alla är oskyldigt drabbade av de där ”andras” elakheter. Är det så vi ser på oss själva och samhället?

Om du känner igen dig i ovanstående så förstår jag varför du röstat på ett främlingsfientligt parti! För elaka giriga invandrare ska ju inte ”vi” ha i det här landet, eller…?

Men i min värld är vi alla både onda och goda oavsett om vi kommer från Sverige eller ett annat land, oavsett om vi tillhör en annan kultur eller den svenska. Oavsett om vi har en annan religion, hudf’ärg och språk. I min värld är vi människor allihop och ingen har mindre värde än någon annan. Jag är inte rädd för andra kulturer, jag är inte rädd för andra religioner, jag är nyfiken och vill lära mig mer om hur de tänker, lever och fungerar.

Jag är övertygad om att de flesta invandrare som kommer till vårt land inte gör det av egistiska och giriga skäl. Jag tror att de kanske gör det för att de hört att det är bra att leva här. De gör det för att det land de lämnat bakom sig är ett land de älskar men som inte längre ger dem humana livsvillkor. De har tvingats fly och råkar hamna i Sverige.

De invandrare jag känner är inga beräknande giriga typer som kalkylerat med att åka hit för att sno svenska skattepengar och skicka allt de kan utomlands. Nej, det är människor som utstått frukansvärda upplevelser för att fly undan döden i sitt eget hemland. De har levt i ovisshet om deras vänner, släkt och närmaste familj över huvudtaget överlevt eller om de har dött. Vi som vuxit upp i trygga Sverige kan inte ens föreställa oss vad de genomlevt innan de kom hit till vårt trygga land.

Jag har sett människor jag inte känner som med sorgsna ansikten vandrat i betongförorter. Det är väldigt svårt för mig att föreställa mig att det jag såg skulle varit fel och att de egentligen gick omkring som girigbukar och gottade sig på svenska skattebetalares bekostnad.

Jag har hört människor berätta med brytning att de inte får jobb för att deras namn avslöjar att de är invandrare och att de har en annan kultur och ett annat språk.

Jag har också hört svenskar säga saker om invandrare som fått mig att rygga tillbaka och må riktigt illa. Jag inser ju att det bara är ord tagna ur luften, eller dåliga skämt grundade på fördomar men ändå…

Nu ska ett parti som röstats fram på grund av missnöje med invandringspolitiken och som jag ser det även av svenska smygrasister vara med och styra i Sveriges riksdag.

Jag tror att många går omkring och muttrar för sig själva eller tillsammans med sin ”vi-grupp” en massa dumma slutsatser som dragits av vad som skrivs i sensationspressen, typ Aftonbladet och Expressen. Slutsatser om att invandrarna är skyldiga till att folk inte vågar gå ut efter klockan 18.00. Slutsatser om att alla muslimer är presumtiva självmordsbombare som kör flygplan in i skyskrapor. Slutsater om att statens finanser urlakas när pengarna bara RINNER ner i invandrarnas fickor. Slutsatser om att invandrarna ändå inte vill bli svenskar och att pengarna sedan skickas ut utanför våra gränser till andra länder där deras släktingar slipper jobba för att de får försörjning av svenska skattemedel. Den typen av slutsatser har jag hört ursvenskar säga… Detta är skrämmande!

Ja jag tror att många av dem som igår lade sin röst på SD faktiskt har de här tankarna.

De som trots allt inte tänker så och som ändå röstat på SD, ser de inte längre än näsan räcker kan jag undra? De verkar tro att de genom att lägga sin röst på SD har visat sitt missnöje med de etablerade partierna, punkt slut. Men det är ju inte bara DET de gjort! De har hjälpt ett parti in i styrande ställning i det här landet som kan orsaka mer skada än nytta. Inte bara om de får genomslag för sin politik utan även för att de skapar obalans i politiken som ska styra vårt land.

Som föreningsmänniska vet jag hur svårt det är att hitta aktiva till styrelser med mera. Alla är engagerade för både det och detta vid fikaborden på jobbet men ingen vill eller orkar göra något konkret av sitt engagemang, vare sig det handlar om Naturskyddsföreningen eller frimärkssamling. Det får någon annan sköta.

Samma problem har man inom politiken, i de politiska partierna. Många av oss röstberättigade låter ”de andra” sköta det där med politik. Vad vi inte förstår är att vi inte kan sitta hemma allihop eller vid fikaborden och tycka, vem ska då sköta politik och föreningsliv?

”De andra” är en krympande skara… Känner man sig engagerad i en sakfråga eller för en politisk ståndpunkt, ja då ska man inte sitta hemma vid köksbordet och bli ”missnöjd” med etablissemanget och sedan rösta på SD. Då ska man ge sig in i politiken och göra vad man kan i stället! Men det kanske är lätt för mig att säga… svårare att sätta i verket?

Nu har vi fått in ett parti som är rasistiskt i riksdagen och om det är för att en massa fikabordstyckare är missnöjda så är det ju fruktansvärt. Men om det dessutom är för att en stor grupp av svenskarna är smygrasister med åsikter som inte tål dagens ljus, ja då är det ju ännu värre!

Det är inte många i vårt land som ärligt ställer sig upp och säger att de är rasister. Ändå har det här partiet kommit in i riksdagen. Men kan det vara så att de som röstat på SD verkligen tror på dem när de säger att de inte är rasistiska? Är folk så dumma, kan jag tycka då?

I mina ögon är SD inget annat än ett gäng uppputsade och anpassade, numera välformulerade före detta rena nazister. De har sitt ursprung bland de som förr gick med snörkängor, snaggade huvuden, gjorde handhälsning och hade hakkors lite här och var.  Men det var ju inte rumsrent. Det gick inte hem i de fina salongerna och där det spelade roll. De blev skrattade åt och förlöjligade.

Jag tror att de upptäckte att det inte gick hem och valde att se över sitt yttre, sina formuleringar och sin övriga image. De gjorde om sig och blev vad man ska ta för så kallade väletablerade och seriösa politiker med slipade argument och anpassade tal. Kanske anlitade de en marknadsföringsbyrå, tankesmedja eller liknande för att bli rumsrena och kunna nå in i de fina korridorerna… och tänka sig, det lyckades!

Jag tror att många människor idag är alldeles för upptagna med att engagera sig i ytligheter. Antingen i sitt eget yttre, eller i dokusåpa- och kändisträskets individer och deras liv. Det är det som står på löpsedlarna. Det som skrivs där är sånt som säljer lösnummer. Säljer ett lösnummer är det sånt som intresserar folk som står där.

Men vad står det i sensationspressen? Jo, om hur Idol-folket, kungafamiljen och andra kändisar ser ut och vad de har för sig. Helikopterperspektivet på samhället inklusive engagemang och diskussion om sånt är inte inne, det är inte coolt, det rockar inte fett helt enkelt. Det sker i stället i det fördolda eller bland de intellektuella. Vanligt folk bryr sig inte om sånt! De har fullt upp att hänga med i kändisträsket!

Att se sig själv som en del i en helhet är inte modernt. Däremot är det modernt att vara unik och hitta sin egen stil så att man kan sticka ut ur mängden, lyckas man inte själv med detta går det bra att engagera sig i någon annan som lyckas eller försöker lyckas och bli något som Idol-folket till exempel.

Men röstkort får vi allihop, vare sig vi är fast i Idolfolkets väl och ve eller engagerar oss i politiken!

På valvakan igår sa de att många unga verkar lägga större vikt vid samhällsengagemang och solidaritet så i bästa fall kommer en revolt mot ytligheten och egocentreringen och då kanske de åker ut igen om vi har tu, SD alltså…

2 svar på ”Skrämmande bevis på hur samhället ser ut…

    1. Tack ska du ha! Ofta får jag höra att man inte ska vara personlig på internet. Det här är så personligt det går att bli idag, en dag som denna, för mig och jag MÅSTE få uttrycka mig. Orden vill ut och jag släpper ut dem! Så här känns det, så här tänker jag! Så det så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.