Vänsterbegrepp?
Vänsterbegrepp?

Måste ju orda av mig ytterligare lite till. Gårdagens val har satt igång kugghjulen där uppe …

För mig har begrepp som ödmjukhet, lyhördhet och tolerans mycket stor betydelse. I förlängningen till dessa tre har även solidaritet en väldigt stor betydelse. Men är detta vänsterbegrepp? Kan en moderat säga sig vara solidarisk och kan en alliansmänniska tycka att ödmjukhet och lyhördhet betyder mer än den egna valfriheten då och då?

Jag funderade lite till och tänker att jag inte skulle vilja att staten agerade ”Robin Hood” och tog från de rika och gav till de fattiga. Men jag har samtidigt väldigt svårt att tro att fattiga människor skulle få det bättre om vi avskaffade staten och välfärden. Så, ja… hur gör man då?

Ska skattetrycket hållas lätt och därmed ge de fattiga, de utstötta, de svaga i samhället större valfrihet att klättra in i samhället igen och tjäna pengar så att skatterna räcker till att ge dem valfrihet?

Eller ska skattetrycket öka så att välfärden kan öka?

Har för mig att alliansen säger att mindre skatter ger ökad väfärd men förstår inte riktigt hur det går till? Eftersom jag har väldigt svårt att tro att folk som får mer i plånboken använder dem solidariskt? Jag tror att alla som kan behåller så mycket de kan för sig själva och sin egen del. Jag vet att det är så vi människor fungerar tyvärr. Trots att jag lägger så stor vikt vid begrepp som ödmjukhet och solidaritet.

Motsatsen till en Robin Hood stat skulle ju vara att avskaffa välfärden helt och då tror jag minsann att många som idag är beroende av välfärd skulle gå under. För inte skulle skattelättnaden också leda till solidaritet bland de som har det gott ställt?

Nä, vi människor behöver allt staten, skatterna, regler och lagar för att vi ska tvingas vara solidariska, rättvisa och toleranta. Så är det och så kommer det alltid att vara för får vi chansen är vi allihop egotrippade och intoleranta. Eller…?

Och förresten, om nu ordet solidarisk är ett vänsterbegrepp, vad finns det för högerbegrepp då och kan en moderat vara solidarisk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.