Jo, jag läste precis en status som egentligen borde intressera Uppdrag granskning och Janne Josefsson. Om det verkligen är på det sättet utan att det i så fall finns någon anledning, ja då måste man börja fundera på hur det är ställt med försvaret!

Så här skrev min Facebookvän:

”En vanlig undran i debatten om försvaret är varför försvaret kostar så mycket och förmår så lite.
Här är ett bidrag till förklaringen.
Enligt Försvarets egna siffror har man 5.396 anställda soldater.
Över dem basar 7.144 officerare i grad från löjtnant till ÖB.
Det är alltså 1,32 officer per soldat. Även om vi låter varje officer få en egen soldat att gapa order efter order till så får vi 1.748 officerare över som får skrika åt varandra eller leka med tennsoldater.
Redan för tre år sedan konstaterade finansdepartementet att vi har ungefär dubbelt så många officerare som vi behöver men eftersom vi har anställningstrygghet i Sverige för alla som inte är vanliga knegare så får det förbli så.
Sammanfattningen?
Vi lade ned försvaret. Men behöll kostnaderna.

Jag kan ju inte låta bli att fundera på om det inte är så överallt…?

Jag menar, min käre sambo arbetar i industrin och där minskar folket på golvet. Samma sak händer på de stora bankernas kontor runt om i landet. På samma gång hör vi om miljardvinster i både banker och i min sambos företag.

Jo det är klart att pengarna ska ju inte vara välgörenhet som betalar löner till folk som inte behövs. Men ÄR det verkligen så…? Skulle inte både industri, omsorg och även bankerna vinna på att ha fler kvar på ”golvet”. Som det verkar nu så är det bara de som redan har som vinner…

Cheferna måste ju rimligtvis ha högre löner än de som är på ”golvet” och ju högre upp desto högre lön.

I fredagens Skavlan gick reportern runt på stan och frågade folk vad de tjänar. Jag började fundera på om det är så att en medelinkomst ligger mellan 35 000 och 80 000 för det var det spannet han fick som svar…?

När jag slutade arbeta heltid som vårdbiträde 2003 hade jag strax under 17 000 i månadslön före skatt.

Hm…

 

Ett svar på ”Soldater över när varje officer fått var sin

  1. Försvaret bör vi göra något åt kanske, men det här är nog inte ett problem man löser med att gå med i NATO som många tror är universallösningen. Själv tror jag att vi måste ha ett gemensamt försvar inte bara med Finland utan även med hela EU och att NATO bör läggas ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.