FIF-festen 2012.
Jag och Tommy GO på FIF-festen 2012. (Bilden har inget med texten att göra. Men jag är ju med på den i alla fall. 🙂

…, i alla fall för det mesta och med de flesta. Men nu händer det ibland att det tar slut.

Innan jag vet ordet av har jag blivit arg och frustrerad. Efteråt blir jag både förvånad och förvirrad över mitt sätt att reagera. Men om jag intervjuar mig själv om varför det blir så här, vad som var den tändande gnistan, så blir svaret nästan det samma varje gång oavsett situation.

Det är brister i kommunikationen som ligger till grund. Det har i sin tur lett till att jag inte har gjort mig förstådd, eller blivit missförstådd. Ja, jag vet, ibland är jag långsökt och det är inte alltid så lätt att förstå hur jag tänker och vad jag menar. Men det ligger inte alltid enbart hos mig. Ibland är det helt enkelt så att det är den andra personen i situationen som inte lyssnat och som kanske blockerat sig och inte förstått vad jag ville ha sagt. Det är när budskapet, eller intentionerna från min sida har tolkats tokigt, när den jag har med att göra tror sig ha fattat och säger något som visar att det som förståtts inte alls var det jag menade. Det är då det brinner innan jag hinner dra i bromsen.

Jag känner mig kränkt när någon tror mig om saker som jag aldrig i min vildaste fantasi skulle göra. Eller när det tas för givet att jag är dummare än jag är, att jag inte tänker längre än min näsa räcker. Då blir jag kränkt och det gör mig frustrerad att någon som jag trodde hade lärt känna mig bättre än så tror att jag rent av är dum.

Jag har aldrig ambitionen att försvåra, roffa åt mig, sätta upp egna regler eller på något annat sätt köra över andra eller krångla till det för människor i min omgivning. Tvärtom skulle jag vilja säga. Jag vill gärna att det ska gå rätt till, enligt reglerna och enligt de oskrivna lagar som finns. Kanske är man korkad då? Men inte så korkad att man gör rent dumma saker faktiskt. Så hur någon kan få den bilden av mig är utanför min fattningsförmåga.

Fast där har vi ett problem till. Oskrivna lagar. I min värld handlar det också om att det ska gå rätt till, att ingen ska sko sig på någon annans bekostnad. Att det ska vara öppet och respektfullt och inte småsnålt och protektionistiskt. Men jag upptäcker ofta att information är något som det finns oskrivna lagar kring, den ska man hålla på och hålla som sin egen så att ingen annan kan utnyttja den emot en själv. Eller så ska man hålla på den för att makten och kunskapen om vad den innehåller då skapar ett bättre utgångsläge i maktstriden.

Jag har MYCKET svårt att anpassa mig och bli sådan. En spelare i ett maktspel. Det ligger tyvärr INTE för mig att positionera mig och hålla inne med saker för egen vinnings skull. Nej, jag vill hellre diskutera och jag vill gärna se saker och ting från ovan så att jag får ett helhetsperspektiv. I det perspektivet ingår ganska mycket som jag inte själv har direkt med att göra men som ändå är viktigt för helheten och för min lilla bit av det hela.

När jag säger något, tycker något, tänker i vissa banor så är det inte frågan om att jag ska ta mig fram på andras bekostnad. Det handlar heller inte om att jag säger och tycker och tänker på sådant som jag beslutar att andra ska göra fast jag inte har mandat för det. Jag har aldrig de intentionerna. Men kunskapen är viktig för sammanhanget. Det skrev jag jag om i mitt förra inlägg.

Sammanhanget är A och O faktiskt. För mig är det större än oss alla egentligen, större än dig och större än mig. Vi är delar i det hela. Inte tvärtom. Det är inte det egna jaget som är centrum, trodde du det så får jag upplysa dig om att du tror fel. Vi är våra egna centrum i världen, men inte centrum för allt i världen.

För mig är sammanhanget allt omkring oss. Allt som berör oss. Allt hör ihop, allt. Jag blir så trött på när vi människor ska dela in allt i fack och sedan tro att det är vattentäta skott mellan facken. Inget fungerar så. Inte våra kroppar, inget i naturen, inte vi människor i grupp, inte ens materien i universum fungerar så. Hur kan vissa av oss då tro att det går att isolera saker och ting…? Att bara stanna innanför sitt lilla staket och aldrig behöva bry sig om något där ute?

Hur kan vissa människor tro att jag ska kunna fungera om jag inte får ta del av det som finns utanför mitt område, där jag finns och existerar? Om jag inte får tycka och tänka om sådant som indirekt berör det som finns innanför mitt staket? Hur kan någon ens tro sig kunna begränsa mig och mina tankar…? Det går inte att styra mig. Däremot är jag öppen för respektfullt samarbete och ömsesidig förståelse på rätt grunder.

Detaljerna är viktiga för helheten och i min värld har vi alla rätt att se oss själva som delar i den. Vi har alla rätt att tänka, känna, vilja utforska och vara som vi är men vi får aldrig glömma att vi är delar i en helhet och att allt vi gör får konsekvenser, små som stora.

Förståelse på rätt grunder får du för mig om du inser att du inte kan placera mig i ett fack och sedan jobba på att hålla mig i det facket. Du får rätt grunder i din förståelse för mig om du fattar att jag inte är ute efter att förstöra och vara destruktiv. Rätt grunder får du också om du inser att jag aldrig är låst i mina tankebanor. Att jag kan vara flexibel och försöka se saker och ting från flera olika håll. Rätt grunder får du oxå om du inser att jag alltid utgår ifrån att var och en gör sitt bästa och att detta inte har ont uppsåt.

Jag hävdar bestämt att vi alla gör saker som alltid har en förklaring. Den förklaringen behöver inte nödvändigtvis vara ett försvar för handlingen. Men det är alltid en FÖRKLARING. Med den i bakhuvudet blir det lättare att förstå varför någon gör si eller så. Vet vi varför så underlättar det om man vill förstå rätt grunder.

Men tror du att världen omkring dig är ond och full av uppsåt att skada så lär du göra mig arg, ledsen och frustrerad. Så är det bara för JAG är inte ond! Kanske inte så smart alltid men jag är alltid öppen för nya sätt att se på saken så länge det inte innebär att jag blir förutbestämd att vara eller tänka eller göra korkade saker!

Så där ja, nu har jag fått skriva av mig idag också!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.