Ja det var en tanke som just slog mig. Inte ekonomisk sådan utan kulturellt betingad skuldsanering.

Det är faktiskt många gånger som jag tänkt på den där låten ”Kungens man”, om den är bekant. Där finns en rad som går så här:

”Herrarna blir hjältar men folket det blir dömt.”

…men den borde skrivas om så här i stället:

”Herrarna blir hjältar men kvinnan hon blir dömd.”

För visst är det så? Genom århundraden har vi kvinnor burit på skulden och skammen över att ha en kropp som lockar männen. Vi har blivit brända på bål för häxkonster som säkert många gånger bara var läkekonst som handlade om hjälp att bota sjukdomar.

Men särskilt männen i kyrkan såg kvinnornas läkekonst som ett hot mot deras maktfullkomliga Gud och så blev det som det blev.

Ja, jag vet, jag kanske provocerar någon nu men nog håller du med om att det är männen som haft makten genom århundraden? Eller hur?

Därför tror jag mig veta att det också är männen som skrivit alla religiösa regler i alla religioner. Regler som ofta går ut på att hålla kvinnor på mattan och skuldbelägga våra kroppar så att vi måste skyla oss vilket än idag gäller inom vissa religioner och även delvis här i vårt sekulariserade land. Kvinnor som blivit våldtagna får ofta höra att de hade kläder som lockat mannen…

Oavsett klädsel så tillhör skulden mannen om han våldtar, men vem vill erkänna sina fel och brister…? Det är en psykologisk försvarsmekanism att skylla ifrån sig!

Jag vet att det har skrivits kilometrar om detta med skuld, om kvinnor, män och makt… någon gång ska jag försöka läsa en del av det där. Eller gå och lyssna på någon som håller föredrag om detta.

Visst är det så att männen är hjältar och kvinnorna är antingen offer eller häxor. Visst är det vi kvinnor som bär skulden än i dag?

Jag tänker inte rösta på FI, men nog behöver vi kvinnor skuldsanering…?

2 svar på ”Kvinnor behöver skuldsanering

  1. om det nu är så vikgt med kvinnoperspektiv fattar jag inte varför man inte röstar på F!. vare sig de rödgröna eller alliansen har några som helst visioner när det gäller jämställdhet. Det är en helt osynlig fråga. Vill man ha förändring finns det ingen annat parti än F! att rösta på.

    1. Jo men jag tycker att miljöfrågorna är snäppet viktigare så i så fall får FI visa framfötterna på det området också om jag ska rösta på dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.