Gick upp ur sängen och det första jag hörde på radion var att ett antal vargar redan skjutits i Sverige denna första varg-jaktsdag. För mig är det en sorglig dag. I hela vårt avlånga land fanns innan denna dag 210 vargar. Som jämförelse kan man ta vilken annan djurart som helst och man är redan uppe i flera tusen. Men 210 vargar fanns det och inga fler.

Vargar på Järvzoo i Järvsö. Foto Cicci WikDenna lilla, lilla skara har ett litet, litet antal personer skrikit sig hesa om att få ta bort ur våra svenska skogar och nu har de vunnit mark.

Nu får de delvis som de vill, kanske i slutänden helt som de vill. Snart har man skjutit av alla 27 som man fick lov att skjuta. Men det kommer inte att räcka för antivargfolket som vill ha bort alla. De vill ”sortera” arter i ”nyttiga” och ”onyttiga” för människor. Om de ingår i ett ekologiskt kretslopp är fullständigt oväsentligt. Finns det ingen nytta för oss människor i att en art finns ska den bort så resonerar dessa okunniga personer och det argumentet räcker långt för dem.

Skjuter man nu dessa 27 vargindivider har man säkert splittrat ett antal flockar. En splittrad flock är det samma som ett antal ensamma och förvirrade individer. En ensam varg beter sig inte som vargar i flock. De kan ge sig på tamdjur och gå för nära människornas domäner. Det i sin tur kommer säkerligen att leda till fler skyddsjaktbeslut vilket om vi har otur då kommer att utrota vargen igen.

Enligt EU är jakt på varg olaglig. Tacka …. för det! Det fanns ju inte tillräckligt många innan den så kallade licensjakten startade för att man skulle kunna säga att det fanns en livskraftig stam. Hur får man liv genom att döda är min enkla fråga då? Den som kom med det argumentet snackar ju rent bullshit!

Nej, den här jakten har kommit till på människors begäran för människors skull och inte för naturen och djurens!

Det handlar om att en intresseklubb visat sig kunna skrika högst. Det handlar om politik som egentligen inte är demokrati utan populism.

Men framför allt tycker jag att det här ytterst handlar om ytterligare ett bevis på hur dumma vi människor är. Vi förstår inte att vi inte kan leva utan den här planeten och att vi därför måste visa ALLT levande respekt och ödmjukhet. Naturen böjer sig inte för oss och den går inte att anpassa efter mänskligt behov in absurdum!

Materia, växter, djur, atmosfär, balans mellan klot och solar i universum. Detta ÄR inget vi människor styr över och vi kommer ALDRIG att få den makten. Om det är en Gud eller en ren naturlag som styr hur allt hänger ihop det får vara upp till var och en att tro. Men vi kommer aldrig att bli ”skapelsens krona” och överleva en förstörd natur på den här planeten.

Så länge vi inte förstår att vi har makten att förstöra och åstadkomma irreparabla hål och sår i den miljö vi behöver för att överleva kommer vi att fortsätta fatta idiotiska beslut som det här med vargjakten tyvärr!

Förresten läste jag just på twitter att en kollega till mig pratat med Furuholm på länsstyrelsen. Citerat:

”Talade just med Furuholm som är på väg till vargen som sköts i Lungsund. Spårningen av vargar inleddes för dagar sedan via skoter.”

”Enl. Furuholm får man spåra men inte förfölja vargen med skoter. Älgjaktsmetoden med en skyttekedja används”

”Furuholm är nöjd med vargjaktens snabba förlopp. Håller ej med regeringen om att det rör sig om licensjakt. Snarare skyddsjakt.”

– Var går gränsen mellan att spåra med skoter och att förfölja med skoter?
Undrade jag.

”Tyvärr var det otydligt var den gränsen går, men man får inte ”jaga” vargen med skoter.”
Fick jag som svar och med ett löfte att frågan ska föras vidare till Furuholm. Jag ser fram emot svaret…

Jag drar en djup suck!!! Å ännu fler….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.