Ett av de argument som vägde tyngst när det gäller att få igenom det här med vargjakt var att det skulle få slut på den illegala jakten och den infekterade stämningen. Men det är många som tvivlar på det här…

Vargar i Järvzoo. Foto Cicci Wik
Vargar i Järvzoo. Foto Cicci Wik

Personligen så vet jag vilken raljerande inställning många stadsbor kan ha över oss som valt att bo utanför storstan. Jag vet också hur lite förståelse människor med olika bakgrund kan ha för varandra. Det är svårt att inse att det som är självklart för mig är inte lika självklart för alla andra. Det vill säga, om jag bor på landet så har jag vissa förutsättningar att leva efter medan om jag bor i en storstad så är mina förutsättningar helt andra.

Att jag växer upp i Iran, Irak eller i Somalia ger mig ett visst innehåll i ryggsäcken medan en uppväxt i norra Värmland ger mig ett helt annat innehåll. Att sedan inse att ett möte mellan de här båda kan innebära vissa problem när det gäller den ömsesidiga förståelsen är kanske inte så svårt att räkna ut.

Men problemen börjar när den ena i ett sådant möte utgår ifrån att det som ligger i just HANS ryggsäck är det enda rätta.

Jag skulle vilja påstå att detta händer när de mest fanatiska landsbygdsborna möter de mest inbitna storstadsborna. Det händer när den mest högutbildade akademikern möter den minst utbildade, minst arbetslivserfarne. Det händer när en värmlänning möter en stockholmare och det händer när en norrlänning möter en skåning. Ja, det händer när en amerikan möter en muslim likaväl som det händer när en israel möter en jude.

Var kommer då vargen in här? Jo, vargen ställer till skador för fårägare och den ger sig av naturliga skäl på lösa jakthundar i skogen. Det här skapar naturligtvis starka känslor. Det skapar också en vision om dollartecken i många mediers redaktioner. Vilket i sin tur skapar en negativ spiral som jag nu anser har slagit tillbaka på vargen.

Argumenten har haglat och många av dem kan man nog lägga åt sidan som mer eller mindre seriösa. Men ett av de argument som hävdats av tunga politiker och som vunnit kraft i debatten är just detta att bara man tillåter vargjakt så lägger sig den infekterade debatten och tjuvskyttet avtar.

Varför är debatten infekterad? Varför väljer vissa att strunta i lagen och skjuta vargen trots att det är ett brott? Jo, för att de känner sig missförstådda av stadsfolket som inte verkar bry sig om landsbygdsfolkets missförhållanden som får sina får uppätna, som är rädda att vistas i skog och mark för att de inte vill möta ”gråben”. För att visa sitt missnöje med svensk poltik som till största delen är till fördel för ”det fina stadsfolket” och till nackdel för landsbygdsborna.

Det har hävdats att vargen medför att landsbygden avbefolkas. Det har hävdats att de få lantbrukare som trots allt finns kvar måste ge upp för att det finns varg i de svenska skogarna. Ja det finns många argument som de som vill ha bort vargen ställer sig bakom som egentligen behöver en annan medicin än att utrota vargen.

Här behövs enligt min mening i stället en attitydförändring, en ömsesidig förståelse för varandras livssituation. Stadsfolket ska inte se ner på folk på landsbygden och vice versa. Stadsfolk och landsbygdsbor behöver förstå varandra bättre, hjälpa varandra mer och medicinen heter kunskap och insikt och inte licensjakt!

Vargen är ett naturligt inslag i naturen. Alla arter oavsett om det handlar om myggor, fästingar, skalbaggar, hackspettar, mossor, lavar, koraller eller plankton eller till och med människor har lika stor existensiell rätt på den här planeten. Vi människor kan inte sålla och vraka bland dem och bara behålla de som passar oss.

Miljöfrågor har fått allt större betydelse. När jag började intressera mig för sådant var det mossigt och man sågs som en bakåtsträvare av stora mått om man sa ordet miljö. (Vissa tycker fortfarande att det är så.) Men idag är forskningen enig med oss som anser att vi människor förstör mer än vi har för avsikt att göra.

Hur kan man i det här landet då fatta beslut om att jaga en art som i princip hänger på en skör tråd för att överleva? Jo, av mänskliga skäl. Den här jakten har inget med vargen att göra. Den får betala ett högt pris för våra mellanmänskliga tillkortakommanden!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.