….när experterna på saker å ting vet saker då är det bara för oss andra att rätta oss i ledet och lyssna på deras klokheter.

Sarkastiskt och ironiskt kanske…

När jag tittar närmare på vilka de är så undrar jag om inte jag skulle kunna göra en statistisk undersökning och komma fram till att de har många likheter. De där som verkligen vet hur det förhåller sig med det mesta. De vet det mesta om både #metoo, migrationsverket, kommunen och till exempel Regionalpolitiska beslut.

Men själva har de aldrig tänkt så långt egentligen. De har läst sig till hur det är hos källor som Facebook, Twitter, diverse bloggar och andra nätkällor. Kanske har de även läst Aftonbladet och Expressen (om de inte räknas bort som PK och fake news) och de gör aldrig någon djupare analys av det som de läser. De bildar sig en uppfattning där och då och utgår från sådant som de läser, hör och ser. Mer behövs inte för att veta vad som är sant och bra. Sedan gafflar högt om hur det VERKLIGEN förhåller sig med både det ena och det andra i samhället som tagits upp i dessa källor. De är snabba att tala om för andra vad de borde tycka och inte tycka när det blir prat i affären, runt fikabordet eller hemma i köket.

Ödmjukhet är inget för dessa personer. Nä, varför det? De har ju stenkoll redan och vet hur det är, så varför ska de vara tysta och verkligen lyssna på någon annans tankar och åsikter? Varför ska de behöva tänka efter och analysera den egna ståndpunkten i relation till vad någon annan tycker om hur det är?

Inte heller helikopterperspektiv är något för dessa som ägnar sig åt fôlkprat. Det behöves inte. De vet ju ändå hur det är utan att behöva se saker från ovan, eller från utsidan sig själva. De behöver ju bara gå till sig själva, innerst inne vet de ju hur det är…

Gissar hur de läser och ser på tv och film:

Läser: Kvällstidningar (kanske), Facebook, Twitter och andra nätkällor som inte fått stämpeln fake news
Läser aldrig: kultursidor, politisk analys i DN och SvD (nä, sånt e fake news), inte heller vetenskapliga samhällsanalyser gjorda på vetenskaplig grund (nä det är verkligen fake news, gjort av PK-folk)
Tittar på: Idol, Bonde söker fru och Let´s dance (detta följs engagerat i både kvällstidningar och på Facebook)
Tittar aldrig på: längre reportage med samhällsanalys, ser heller aldrig filmer med djup eller pratprogram med samtal runt ett bord

Ofta ser den här personen sig själv som någon som står utanför och tittar in på de andra som sprattlar omkring där i samhällsdammen. De verkar inte se sin egen roll där i sprattlandet.  Det existerar inte ens ”stora hela” där de själva ingår som en beståndsdel. Det enda som exisisterar är alla de där andra som gör si och så och tycker och tänker fel.

Myndigheterna i Sverige agerar till exempel efter lagar som de själva inte har haft något med att göra, ens på långt håll. Det finns inget som helst samband mellan deras egen röstsedel och de lagar som gäller i vårt land….

Många säger att de ska rösta på SD bara för att de andra partierna är så kassa. Någon djupare analys i vad SD och de andra partierna verkligen står för behöver de inte göra. Det behövs inte. Vilken betydelse den egna rösträtten egentligen har behöver de inte heller analysera. Nä varför det…?

 

Analys av en mening

Ibland har jag svårt, mycket svårt, att inte lägga mig i och ifrågasätta ordfloden som kommer på både Facebook och i verkliga livet i allt detta fôlkprat. Men i vissa fall kan jag bara inte vara tyst. Det kan till exempel vara när någon är öppet rasistisk rakt i ansiktet på mig. Det får mig ofta att må riktigt dåligt eftersom jag tycker om människor och därför har väldigt svårt att förstå varför inte de gör det också.

Fast oftast håller jag tyst. Jag orkar inte säga emot, jag behöver min energi till annat. Det skulle behövas så mycket mer från mig än bara några minuters prat för att KANSKE få den som fôlkpratar att EVENTUELLT inse att de också ingår i ett större perspektiv och att de själva spelar roll. Att deras röstsedel är viktig. Att deras attityd i olika aktuella samhällsfrågor har stor betydelse och får följder för barn och barnbarn.

Nej, om och när jag lägger mig i så gafflar jag inte emot och försöker trycka på dem mitt synsätt. Jag talar inte om för dem vad de ska tycka. Det anser jag vara upp till var och en av oss att välja själva.

Hade jag öppnat mun och protesterat så hade jag i stället använt ett helt annat tillvägagångssätt. De gånger jag öppnar mun i fôlkpratsfloden brukar jag ifrågasätta det som sägs, inte tala om för hen vad hen ska tycka i stället. Mitt mål med det är att få dem att förstå saken ur ett annat perspektiv alldeles själva. OM jag skulle lyckas när jag säger emot så har jag alltså fått dem att själva inse hur dumt det är med fôlkprat, då har de själva förstått varifrån argumenten EGENTLIGEN kommer ifrån. Kanske till och med fåt dem att förstå vem som vinner på att de pratar dumt.

 

#metoo

Ska jag rycka en mening ur det fôlkprat som går varmt just nu så kan vi ta denna:

– #Metoo har gått för långt, det FINNS faktiskt bra män också.

Denna mening förutsätter att de som använt sig av denna hashtag inte borde ha gjort det (SOM JAG GJORDE I ETT ANNAT INLÄGG >>). Denna mening förutsätter att alla som beskrivit sina upplevelser också tycker att alla män är svin. Med andra ord är detta ett typiskt fôlkprat som jag ser det. Det saknar djupare analys av bakomliggande argument.

För dig som inte förstått det efter att ha läst min text som jag länkade här uppe (SOM JAG SKREV I ETT ANNAT INLÄGG >>) så anser jag absolut INTE att alla män är svin för att jag valde att haka på #metoo. Då känner du inte mig! Å jag tycker inte att du har rätt att dra mig och alla andra som delat med sig över den kammen heller!

Så kom inte med det som Staffan Heimersson gjorde, att #metoo liknar Stalin!

Ska vi se detta ur ett större perspektiv så borde vi i stället börja prata om att sluta klä pojkar i blått. Vi borde prata om att sluta säga åt dem att de ska växa upp till riktiga män och sluta gråta. Vi borde sluta klä flickor i rosa och vi borde sluta se dem som försvarslösa oskulder allihop som måste skyddas mot alla dessa råbarkade karlakarlar. De där riktiga männen, de som slutat gråta och som bara vill dra över oskuldsfulla flickor och dra vidare till nästa. DET är dem vi borde prata om i stället för att försöka tysta #metoo och kalla det överdrivet.

I det dumma fôlkpratet ingår även till exempel sådana där typiska jargonger. De som hörs i manliga omklädningsrum eller på andra platser där det bara finns män. Dessa jargonger gör behovet av #metoo än större tycker jag! Där pratar karlakarlarna om ”kärringen” där hemma. Hon som har ”har huvudvärk” och inte ställer upp tillräckligt ofta. De kallar henne ”högsta Sovjet” eller ”HSB”(Hon Som Bestämmer) och förutom att hon inte ger dem sex så de blir nöjda så är hon tjatig om allt som ska göras hemma. På det sättet låser de den stackars karln så han inte kan gå ut med polarna och ta en öl som en fri man. Kanske är tanken att han i samband med ölen även ska passa på att dra över några oskulder som den riktiga karl han är. När han nu inte får va han behöver där hemma.

I omklädningsrummet pratas det säkert en hel del om kvinnor som inte är deras fruar, döttrar och mammor också. Dessa kvinnor betygsätts efter utformning av bakdelar, pattar och efter hur sexigt sug de har i blicken. Aldrig efter hur intelligenta eller efter hur bra de är som människor.

Nä, tänker man som jag gör så har det ju verkligen gått inflation i #metoo! Eller hur?

#metoo drabbar ju alla dessa stackars oskyldiga män! De som kör den jargongen med polarna, eller hur? De här ”fina männen” som alla har slutat gråta för länge sedan och som gärna betygsätter bakdelar och drar över oskulder. I alla fall när de kör sitt fôlkprat i sina manliga sällskap… (ironiskt alltså, för dig som inte förstod det)

Eller detta har kanske inget alls med #metoo att göra….? Hm….

 

Islam tar över

Ett annat exempel  på sådant som fôlkpratet gärna tar upp är det faktum att människor flyttar runt på vårt klot idag av olika anledningar. Att det leder till att olika inslag från olika kulturer möts som kanske inte skulle ha mött varandra annars. Så hemskt! Då utarmas det svenska och vi kommer att dö ut, vi svenskar! Eller hur? Att svenskar reser till avlägsna platser på jorden och försvenskar dem är en HELT annan sak. I fôlkpratet är det inte ens jämförbart med att alla dessa främmande människor kommer till Sverige.

Det finns en enorm flod med fôlkpratsuttalanden som alla antyder att världen skulle vara bättre om alla som rest till nya platser åker ”hem” igen. Men vill vi tillbaka till beroendet av att jorden där vi bor måste få en bra skörd för att våra barn skulle överleva…? Nä så tänkte de ju inte, fôlkpatarna. Den analysen behövs ju inte. Det räcker att bevara det som är svenskt i Sverige…. eller…? För inte ska väl svenskar behöva låta bli att åka till Kanarieöarna, Spanien eller Thailand också…?

Vaddå…? Ingår Sverige i ett större sammanhang i världen, globalt? Vad har vår historia som pågått i flera hundra år med nuläget att göra?

Nä, det är ju NU islam hotar att ta över världen…. eller? (OBS! Ironi igen!)

 

Trött, så trött på fôlkprat och orolig också

Jo, trött och ledsen bli jag på allt dumt prat. Ibland blir jag livrädd för mänsklighetens framtid när jag hör och ser…. Det är så för mig vissa dagar.

Nej jag är INTE rädd för muslimer. Jag är INTE rädd för feminister eller PK-människor. Jag är rädd för fôlkprat , jag ser det som ett tecken på att de som styr i världen, den osynliga makten, är på väg att vinna medan vanligt folk ägnar sig åt fôlkprat i stället för att inse vad de håller på med bakom deras ryggar.

Krasst uttryckt. Ju dummare fôlk desto större utrymme för de som är smarta, giriga och maktgalna. Ju mer splittrade fôlk blir, desto starkare blir de som spelar i översta divisionen, högt över vanligt folk. Å då menar jag vanligt folk globalt sett. Inte bara i vår lilla vrå här i Sverige.

Alltså. Om vi inte fattar vad som pågår bakom kulisserna i maktens korridorer. PÅ RIKTIGT! Då är vi vanliga människor rökta! Jag ser ju redan tecken på att det är illa.

Fôlkpratet surrar om Idol, Let`s dance och det är ytligt utan djupare analys, som i mina exempel ovan om #metoo och flyktingar.

Under tiden vanligt folk ägnar sig åt dumt fôlkprat luckras lagar och regler upp utan att de märker det och försvinner. Det handlar om sådant som var till för att skydda den lilla människan mot maktens framfart. Till exempel att myndigheter ska arbeta för människan och inte för makten. Det handlar till exempel om rätten att vara sjukskriven och möjligheten att få vård när man behöver det.

De stora, globala, ekonomiska intressena tycker att det är jättebra att utveckligen går bort från detta och sparar alla ören som går att spara, slutar bry sig om individen och i stället fokuserar på statistiken. Så få som möjligt utåt sett ska vara arbetslösa och sjuka och detta ska myndigheterna se till sker på individens bekostnad. På det sättet frisätts kapital som istället kan hamna i det globala finansiella systemet. På samma gång som de globala spelreglerna blir allt friare för de som har makten över kapitalet.

Detta menar jag sker bakom folks ryggar medan fôlkpratet  handlar om HELT andra saker. Fokus hamnar inte där det skulle behöva vara.

Den globala makten vinner till exempel på att folkgrupper står mot folkgrupper. Då handlar fôlkpratet om det rasister och antirasister, muslimer och kristna, hbtq och heteroförespråkare. Då fokuserar folk på det medan annat får fritt spelrum i det fördolda. Sådant som egentligen skulle kunna bli uppenbart, sådant som gör att tiggare har upstått i alla tider, sådant som gör att kåkstäder växer för att folk blir hemlösa och fattiga medan postlådor på Malta inte syns och inte kopplas ihop med eländet.

Samhällets skyddsnät monteras ned för att kapital ska få fritt spelrum och inte ska låsas upp i offentliga sektorn.

 

Ensam med mina tankar ibland

Många skulle säga att jag är en vänsteraktivist när jag skriver så här. Men det är jag ju inte! Jag anser att både kollektivet och individen är viktiga. Jag vill inte välja mellan dessa båda. Jag vill inte att vi i Sverige ska gå klädda i blå likadana overaller och gå på raka led förbi högsta hönsen och honnör åt dem som kineserna gjorde till Mao. Det är inte dit jag vill. Men jag vill heller inte att individen ska vara fri till varje pris. Då blir det djungellagar som får styra och de svaga förlorar. Då blir vi som djuren och vi är bättre än så vi människor.

Jag satte mig in i tal som högsta hönset i IMF, internationella valutafonden, höll i början av 90-talet. Chefen för IMF reste runt i Sydamerika och berättade för regeringarna där att de var tvungna att skära ner den offentliga sektorn om de skulle få låna pengar ur Världsbanken. Det är kontentan av det jag lärde mig. Den utveckligen har bara blivit värre och värre världen över och det är DET som oroar mig. Ju mer triviala saker fôlkprat handlar om, desto större utrymme får de som vill ha makten över stora, ofantligt stora summor pengar i världen.

Jag tycker INTE om när fôlkpratet vill få det till att det är invandringens fel att det sociala skyddsnätet urholkas. Det synsättet hjälper bara brevlådor på Malta att fylla sina konton med våra skattepengar.

Nej, för mig handlar det i stället om vilka som gagnas av att fôlkpratet fokuserar på den nivån som det gör medan den skattefinansierade offentliga sektorn blir mindre och kostar så lite som möjligt. Inte bara i Sverige alltså! Detta sker globalt! Fôlkpratarna vill gärna få oss att tro att vi i vårt land är en isolerad ö som inte påverkas av vad som händer globalt. Att bara vi stänger gränser och kastar ut folk som inte är födda här så blir det bra.

Men globalt sett så tror jag att på samma gång som den offentliga sektorn blir mindre så blir människor samtidigt fattigare och fattigare i vårt land. Globalt sett blir även krigen blir fler och fler. Det finns ett samband där som jag ser. Under tiden som eländet växer för folket blir en liten, liten klick människor i världen (inte bara i Sverige alltså), rikare och rikare. De blir så rika att vi, vanligt folk, inte ens kan tänka oss in i hur mycket pengar de har makten över!

Den analysen tycker jag att jag oftast är ensam om! Jag brukar få höra att om inte flyktingarna hade varit så många, om inte vårt land hade daltat med så många utlandsfödda brottslingar…. etc etc.. DÅ hade vi haft det SÅ mycket bättre! Men DET är bara dumt fôlkprat som hjälper makten i världen, det är min så jag ser på saken!

Att det är så här oroar mig så mycket ibland att jag får ont i magen, att jag blir deprimerad och nästan inte vill vara med längre och tvingas se hur eländet blir i nästa steg….

Jag tänker ibland att det är tur att jag nästan har levt mitt liv färdigt snart! Då slipper jag se framtiden. Men i nästa stund tycker jag att jag är ärkeegoist när jag tänker på det sättet! Så länge jag lever måste jag försöka göra NÅGOT för att påverka i en annan riktning.

Dessutom FINNS det faktiskt goda exempel på motkrafter också!!

Det är tur att vi människor innerst inne är goda, till och med de som rör sig i maktens korridorer och har brevlådor på Malta föddes goda!

Övertygelsen om att människan innerst inne är god tar ingen någonsin ifrån mig hur mycket  dumt fôlkprat jag än får höra!

Pöss på er!

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.