Jo och det får jag faktiskt göra! Enligt lag! Jan Guillous citat är så bra formulerat så jag använder det:

”Yttrandefriheten omfattar även sverigedemokrater, men därav följer ingen demokratisk skyldighet att tolerera deras ideologi.”
Hämtat från den här krönikan >> 

Yttrandefrihet enligt SD
🙂

Allstå för att klargöra: jag tycker INTE om vad det partiet står för! Jag kommer ALDRIG att ändra den åsikten å om de får mer makt i mitt land så får jag allvarligt överväga att lämna mitt fosterland som politisk flykting! Jag har sagt det förr och jag står för det.

MEN jag tycker om folk som har de åsikterna vilket får mig att må fruktansvärt dåligt emellanåt. Det är ingen idé att diskutera med dem för då blir de mina ovänner och det vill jag inte. Men att bita sig i läppen när det hoppar SD-grodor ur munnen på människor jag annars tycker väldigt mycket om är inte alltid så lätt.

På Facebook kan man blockera folk men i verkliga livet fungerar det inte riktigt så. Å det finns ju de som finns både IRL och på FB. Då vore det ju lite konstigt att blockera dem på FB. Eller..?

Inte nog med att det där partiet står för en så kallad ideologi som jag avskyr. De skrämmer mig så till den milda grad att de då och då förstör min psykiska hälsa och mitt sociala liv. Tvi vale!!

Just nu har jag tagit en paus från nyhetsrapportering och politiska krönikor, men jag fastnade för rubriken på Jan Guillous krönika, ”Jag föredrar alltid bögar framför sverigedemokrater”. Den skulle jag kunna göra om till; jag föredrar människor framför SD. För det är ju SÅ det är för mig.

Bögar, sverigedemokrater, svenskar, värmlänningar, göteborgare, flyktingar, kvinnor, män, barn, pensionärer, iranier, koreaner, japaner, amerikaner, ja vad vi nu kan sätta för etiketter på människor. Den gemensamma faktorn är ändå att vi är människor allihop. Såg just nu att man kan dela upp det ordet etikett i etik-ett och det är väl just precis det som det handlar om tycker jag, etik.

För mig är det inte etiskt rätt att hata människor med en viss etikett helt enkelt. Oavsett vilken etik-ett de har faktiskt.

Jag kan hata handlingar och jag kan avsky ideologi. Men aldrig människorna som valt att utföra handlingen eller att tro på en ideologi. Nej, jag blir ledsen, eller fruktansvärt förtvivlad och önskar att en mördare kunde göra ett mord ogjort. Jag blir lika ledsen och förtvivlad över en SD-are som inte kan inse hur fel det är med det partiets ideologi och byta till en mer human sådan.

Min övertygelse faller inte alla i smaken, jag vet det. Jag har blivit kallad naiv och jag blivit klappad på huvudet av de som inte tycker att jag har förstått något alls om hur världen och människorna funkar. Må så vara, men SD kommer aldrig att bli mitt parti ändå. Det kvittar HUR mycket ni än försöker övertyga mig!

Hur vi än vänder oss har vi rumpan bak! Så är det bara! Vi föddes som oskyldiga spädbarn allihop. Vi hamnade i den här världen som oskrivna blad, både du och jag och alla andra. Den som påstår något annat skulle jag kalla rasist. Vad som sedan sker med oss väljer vi till mångt och mycket själva, men vi gör våra val i livet med utgångspunkt i de förutsättningar och möjligheter vi har fått oss givna.

Jag kan ju inte välja att bli rik amerikan bara si så där om jag är född fattig och muslim. Jag kan heller inte välja att bli en rik, etnisk svensk på Östermalm om jag är född som same i Lappland. Ni fattar va? Jo, visst kan jag göra val i livet som ger mig en klassresa, eller ger mig tillträde till salongerna där de rika amerikanerna håller till eller skaffa mig pengar så att jag har råd att bosätta mig på Östermalm.

Dina föräldrar och din uppväxt ger dig grundförutsättningar i livet och den formar och färgar dig. Dina erfarenheter på livets väg ger dig innehåll i din livserfarenhetsryggsäck och din ryggsäck styr sedan dina val. Har jag rätt eller säger du emot?

En mördare, eller en våldtäktsman, är ju inte enbart vad etiketterna säger, eller hur? De är individer som du och jag men de har utfört handlingar som gett dem etiketterna. Har de då BLIVIT sina etiketter, eller har de annat kvar som gör att de fortfarande är människor också?

Jag kan hata mord och våldtäkt men ger det mig egentligen rätt att hata mördare och våldtäktsmän? Ja, säger du. Nej säger jag. Jag hatar handlingen men jag kan inte hata människan som utfört den. Avsky personen i fråga kan jag nog däremot göra, om denne anser sig ha gjort rätt när hen har våldtagit eller mördat med berått mod.

Hat är destruktivt, nästan mer för den som hatar än för den som blir hatad. Har du tänkt på det? Har jag fel nu också? Är jag naiv när jag tycker det? Nä jag tänkte väl det…

Det jag har fått i min ryggsäck på livets väg lärt mig att inte hata andra människor. Men det är också ett aktivt val jag har gjort. För ska sanningen fram så skulle nog många av er som läser här hatat en del av de människor jag mött på min väg genom livet. Men jag har valt att INTE göra det. Däremot hatar jag det som ger upphov till att andra människor i min närhet hatar. Men det upphovet har inget ansikte.

SD skulle jag kunna hata…fast det gör jag inte, jag tycker bara så fruktansvärt illa om det partiet och jag blir så fruktansvärt illa berörd över att det är så många människor som ger dem sin sympati. Jag avskyr SD, men hat är ett starkare ord för mig. Det är nästa steg efter avsky. Avsky är starkt nog i fråga om SD.

Jag avskyr allt som gör människor övertygade om att hat, krig, våld är det enda som hjälper. Jag avskyr när människor inte vill befatta sig med andra människor oavsett orsak. Jag avskyr okunskap som spär på rädsla som leder till fel slutsatser och val. SD står för mycket okunskap och de lockar rädda människor.

Vi är människor allihop. Men vi är olika människor. Olika bakgrunder. Olika språk. Olika erfarenheter. Men vi är människor allihop. Du kommer inte ifrån det även om du röstar på SD.

Vi lever dessutom i en värld där avstånden minskar, där vi kan prata direkt med varandra från olika sidor av klotet, medan vi befinner oss i olika delar av världen. Vi reser. Vi öppnar upp för ett öppnare samhälle, globalt, så vad är du så rädd för…?

PS. Jag fick ett tips av Niclas Pix Bodin. Han tycker att jag kan bjussa SD-are och andra som är rädda för främlingar på en sådan här…

empati

 

Cicci Wik
cicci@cvea.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.