Åh, jag skulle kunna engagera mig så mycket. Men jag behöver min energi till annat så jag får bita mig i tungan och stoppa mina fingrar från att ge sig på allt det där i mina sociala kanaler….

Just nu handlar det om mjölkbönder, invandring och SD och jag känner vad jag tycker är rätt. Detta är bara några av de saker som är aktuella i vårt samhälle just nu som vrids och styrs med ord så att det inte blir vad det egentligen är. För vissa människor är fakta bara en råvara. En råvara att bygga vidare på för att övertyga andra om hur rätt de har i sin agenda.

Jag upplever att det är alltför få som verkligen granskar texter som de läser. Hur är det i skolorna, lär skolan ut källgranskning? Hur är det med oss som inte fick lära oss det i skolan, källgranskar vi? Själv har jag ju högskolepoäng i att källgranska och har tentat av det området. Men jag blir riktigt mörkrädd när jag ser hur mina vänner på Facebook delar artiklar ur Fria tider till exempel. Sållar man fakta ur deras texter och tar bort värdeladdade ord så tror jag att man många gånger kan ifråga sätta deras så kallade fakta också. Det är en källa med en agenda och givetvis gör de vad de kan för att framstå som trovärdiga och sanningsenliga. MEN ingen som har en agenda är objektiv och lämnar åt mottagaren att bilda sig en egen uppfattning!!! ALLA som vill styra andras tankar och åsikter i en viss riktning gör givetvis vad de kan för att lyckas med sin självpåtagna uppgift!

I samhället där jag bor får invånarna inte veta hur den offentliga apparaten fungerar, hur det vi har runt oss styrs, nej. Det finns de som i stället gör politik av att myggen inte har bekämpats. Kanske har de styrande i vår kommun haft möjlighet att välja andra vägar och kanske hade BTI spridits över mygglarverna då. Men det ÄR inte politiken som styrt detta. Det är inte S som tänkt att de ska utöva makt över invånarna i Deje bara för att de kan. Miljökontoret måste följa direktiv från högre instanser och de måste framför allt följa den lagstiftning som finns i vårt land. En lagstiftning som gäller i hela vårt land och i vissa fall även i hela EU. Men det är aldrig någon som tänker på det lokalt här i Forshaga. Nej, i stället framställs både politiker och miljökontor som inkompetenta och med egen agenda att förstöra för invånarna.

Men snälla rara ni, vi lever i en demokrati och vi röstar fram vem som ska stifta lagar i vårt land. Lagstiftarna som vi valt stiftar sedan lagarna som styr hur kommunen och våra myndigheter ska hantera sådant som myggplågan i Deje. Enligt våra lagar måste människors hälsa och miljö vägas in när samhället vill göra ett ingrepp som det är frågan om i det här fallet. Vi har en lagstiftning som heter Miljöbalken och som styr detta. Den offentliga apparaten är inte snabb, det måste till utredningar och undersökningar och beslutsunderlaget måste vara noga genomarbetat. Beslut måste fattas på vägen hela tiden och både politiker och tjänstemän, lokalt, regionalt och även nationellt behöver underlaget för att kunna analysera och sedan ta ställning. Som sagt, inget som görs på en eftermiddag. Ja, jag hör er säga att de ändå har misslyckats. Att de ändå inte gjort vad de ska och så vidare. Men argumentet att det har med det faktum att göra att kommunhuset ligger i Forshaga och inte i Deje där de flesta myggen finns håller ändå inte. Glöm det.

Det finns så många felaktigheter som sprids i sociala medier!
Akta dig så du inte går på dem!!!

Det finns så många subjektivt dragna slutsatser och så mycket som målas upp som fakta utan att vara det. Det blir en farlig kombo när den stora massan, folket, pöbeln eller va vi nu ska kallas, läser utan att kritiskt granska källan och syftet med texten!

Ett exempel är myggfrågan i vår kommun. Så är det också när det gäller fakta om tiggare, invandrare, flyktingar och allt annat i vårt samhälle också. Ren fakta är en sak att säkerställa första. Om värdeladdade ord används i samma mening kan budskapet bli vad som helst. Är avsändaren en källa med en agenda kan du lita på att budskapet också har samma agenda. Så är det!

Men vi tar till oss det vi VILL tro på ändå, oavsett källa, så egentligen kanske du ska fråga dig själv VARFÖR du väljer att tro på det du läser?

Flera gånger den senaste tiden har jag hört och läst från flera håll att ”fôlk e dumma”!  Sorgligt nog måste jag nog hålla med ändå. Det verkar som om det bara är de som vet hur budskapet ska formuleras, hur faktan ska förvridas, som kan tänka! DE är inte lika dumma tyvärr!

Tack för ordet!

Gå en webbkurs i källkritik >>>

Viralgranskaren – tidningen Metro >>> 

Artikel: Så avslöjar du en politisk bluff i sociala medier >>> 

Att hitta korrekt information på Internet >> 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.