… är den dimension i livet som inte är uppenbar för blotta ögat, den som ofta pågår inom en människa men som kanske inte syns. Den kan visa sig utåt när han eller hon agerar.

För mig är min ”religion” mitt inre rättesnöre, mitt personliga vägval i livet. Det handlar enkelt uttryckt om hur jag vill vara mot mig själv och mot mina medmänniskor.

Men det handlar också om hur jag värderar livet jag fått att leva på den här planeten. En planet som i sin tur är full av andra levande varelser och alla är vi beroende av de kretslopp som ger livet vi fått möjligheter…

För mig handlar religion om värderingar, moral och etik. Först och främst handlar det om hur JAG handlar och mot vilken bakgrund JAG väljer att göra det jag gör mot mig och mot andra. Det handlar kort och gott om mig och mitt eget ställningstagande först och främst!

Religionsskräck

När man nämner ordet religion så är det många som verkar bli livrädda. De får en aggressiv attityd och vill försvara sig eller förväntar sig att de ska bli påhoppade. De verkar tro att religion är samma sak som politik. Men det är fel anser jag. I politikn finns partier och de bygger sitt sätt att agera på ideologi. Ideologi är också en sorts tro visserligen men den handlar om vad som är bäst för det mänskliga samhället. Visst finns det olika religiösa inrktningar och olika sätt att tro.

Men den stora skillnaden tycker jag är att tro är individuell. I min värld behövs ingen trosinriktning, ingen kristendom, islam, hinduism etc för att jag ska ha en tro. Jag brukar säga att jag är religiös med en kristen inriktning. Så har det blivit för att jag är född i Sverige som är ett land med en kristet inriktad kultur i botten. Något som kanske håller på att förändras nu. Men beroende på vad MÄNniskor väljer att göra det till kan det bli riktigt bra!

Att jag har en kristen grund i min tro beror också på att jag som barn blev vad min mamma kallade ”indoktrinerad” av mormor som var hängiven pingstvän. Jag fick åka på läger och följa med på tältmöten och jag var ofta i Smyrnakyrkan i Göteborg när jag var liten. Det lärde mig mycket om vad bibeln innehåller och det gav mig kunskaper som många sakar.

Idag vet jag att jag aldrig kommer att bli bokstavstroende. För i min värld är det inte exakt vad som står i bibeln som är absolut sanning. Bibeln är en bok som går att tolka på lika många sätt som det finns människor. För mig är det just DET som är bra med den boken och för mig har det kristna budskapet mer att ge än levnadsregler och straff om man bryter mot dem.

Men många blir livrädda och kallar sig ateister så fort man nämner ordet religion. Jag hävdar att den som inte har en tro saknar något väsentligt i livet. För i min värld handlar tro om rätt och fel och kunna skilja dem åt…

Den riktigt naive brukar bestämt hävda att det bara är att se sig om i världen så vet man att det inte finns någon Gud, se bara hur människor svälter och hur många krig det är. Men då vänder man sig mot bilden av Gud som en farbror uppe bland molnen som pekar på oss med ett långt och knotigt pekfinger och får oss att gör det vi gör.

I min värld kommer Gud innifrån var och en av oss. I min värld är Gud vad vi själva väljer att följa. Jag hävdar bestämt att vi var och en av oss har Gud inom oss. Det är varken en han eller en hon eller ens en hen. Gud är kraften som får livet att gå vidare. Gud är kraften i kärleken, i våren, i naturens alla under och Gud är vad VI själva gör till vår Gud.

MÄNniskor styr

Jesus ären förebild för mig. En man som hade styrkan att leva efter vad hans Gud sa honom. Den bild jag har fått av vem han var när han (eventuellt) levde är ett ideal. Så vill jag också vara, stark. Eventuellt skriver jag för att jag även anser att alla religiösa texter är just religiösa texter. Ofta är det dessutom MÄNniskor som skrivit dem… Som jag skrev ovan är de inga gudomliga ord om inte läsaren själv gör dem till det. Men så sett kan alla männkliga texter bli gudomliga…

Jag har arbetat natt ihop med en kvinna med muslimsk bakgrund. Muslimskt liberal bakgrund ska jag tillägga. Hon och jag satt i ett par timmar och diskuterade detta med religion och vi var rörande överens om att MÄN genom alla tider har använt sig av religionen för att förtrycka kvinnor. Ingen religion kommer undan där.

Vi var även överens om att kärnan i alla religioner är den samma. Alla trosinriktningar vill att vi människor ska ta hand om varandra och den här planeten vi bor på. Det är målet med alla religioner och det är egentligen DÄR kyrkor och trossamfund borde lägga kraften, inte på att tala om för kvinnor vilken plats de har i samhället i förhållande till män.

Det är heller inte religionens kärna som ger MÄNniskor rätt att döda andra MÄNniskor för att de har en annan religiös, läs kulturell, bakgrund!

Som kvinna har jag rätt till min tro, min kropp och min frihet och jag ska ha respekt för att jag är människa, för MÄNniska blir jag aldrig!

MÄNniskor i alla tider har motarbetat kvinnors självklara rättigheter och så är det fortfarande. I det stora ”demokratiska” landet USA diskuteras om abort ska få finnas eller inte och det finns fler exempel där… I arabiska länder måste kvinnor skyla sig för att inte locka MÄNnen i fördärvet, och en våldtagen kvinna är även i vårt ”kristna” land skuldbelagd så det här är ju inget som arabstater är ensamma om…Alla MÄNniskor är lika god kålsupare där!

I hela världen är det fortfarande MÄNniskor som styr och ofta använder de religionen för att hålla sig kvar vid makten!

…ibland tänker jag att jag skulle kunna skriva en bok om det här men just nu måste jag faktiskt sluta…

Jag har inte tid att orda mer om detta i min blogg…

Sammanfattningsvis

För mig är godhet och ondska två begrepp och jag väljer hellre att vara vad jag kallar en god människa. Något som jag kopplar till min religion, min tro på vad som är rätt och fel.

Jag sätter glädje, vänlighet och kärlek först och jag vill vägra göra andra ont så långt det nu är möjligt för det händer att man hamnar i situationer då det är omöjligt att inte göra andra ledsna…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.