Moroten…jo men så är det! Extremister och fanatiker är det som startar alla krig i världen och det verkar de göra även i kostsammanhang.

Ska man följa alla modedieter så får man byta än hit och än dit. Ibland ska man äta fet mat ibland inte. Ibland ska man inte äta bröd alls och en massa fett i stället. Ibland är det frukt som är farligt ibland är det potatis…

Jag fick rådet av läkaren sist jag var där att se över kosten och äta mer fett, åt det håll som LCHF föreslår.

Nu har jag läst och läst, forskat och forskat, i det jag hittat om denna kost. GI kan jag. Jag har även fått lära mig äta som en diabetiker genom åren och det har gjort att jag lärt mig ett och annat om diet och kost. Det är säkert, jag vet en hel del! TROTS att jag ser ut som jag gör så vet jag faktiskt mycket om mat och innehållet i den.

Men det enda jag känner mig helt såld på och som jag kan tro på till 100 procent är detta citat:

”…om man äter mer än vad man gör av med så går man upp i vikt och vice versa. Dessa kostextremister är i själva verket farliga för den svenska folkhälsan…”

Så är det! Kostextremister är något jag får utslag på kroppen av. Låt andra äta vad de tycker är bäst! Försök inte tvinga på något att äta som du! Vill du sprida din tro så ge goda råd, men övertala inte och bli för JÖSSE namn inte förbannad på folk som inte äter som du!

Jag blir så trött på folk som är på det viset! ALLVETARE är jag allergisk mot på alla håll och kanter! Inom allt!

Att försöka predika och övertyga mig om ditten och datten går inte. LÄGG NER!!

Jag tror i alla fall att det bästa är att äta en balanserad kost och röra på sig. Äter man mer får man röra på sig mer också och äter man mindre behöver man inte röra på sig så mycket. Enkel ekvation och totalt logisk!

Som diabetiker, vilket jag har varit som gravid, lärde jag mig att man bör man undvika allt socker och alla kolhydrater som tar sig snabbt ut i blodet för att hålla en jämn blodsockernivå. Det är också något jag tror stenhårt på. Särskilt som jag har tillgång till en blodsockermätare och själv kan kontrollera vad som händer i mitt blod om jag äter det ena och det andra.

Mycket lättsmälta kolhydrater = högre blodsocker

Mycket fiberrikt och lagom och balanserad kost med jämna mellanrum; frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmat = balanserat blodsocker

…också enkel och logisk matematik!

Det finns dock en viktig poäng i allt jag läst om LCHF och det är att konstgjord mat inte är bra! Punkt slut! Att äta raffinerat fett med kemiska tillsatser kan aldrig vara bra, rena råvaror är så klart bäst.

Därför blir det smör och olivolja här om jag får bestämma i fortsättningen! Ut med margarinet! Men om jag ska äta fett i större mängder vet jag inte…

Som diabetiker måste man tänka på fettintaget också. Det kan väl aldrig vara bra att äta mer fett? Kanske om man helt byter ut all pasta och allt bröd och höjer fettintaget i stället det kanske är bättre…? Hm…

Aldrig helt frälst på något sätt

Jag har aldrig kunnat följa en tro, ett recept, ett ”så-här-ska-du-göra” till fullo. Det blir ändå Créme de la Cicci i slutändan så det blir det nog med min kost också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.