…under dagen idag har jag fått gruppmail som avslöjar att det finns en konflikt. En konflikt som inte bromsats i tid, som nu håller på att bli till ett vulkanutbrott. Men det är tungt. Jag har varit med förr. jag vet hur mycket energi som går åt i konflikter mellan människor, hur mycket tankeverksamhet, konstruktivt tänkande och lyhördhet och analys som behövs för att man ska kunna hitta vägar ut. Vägar där så många som möjlligt blir nöjda.

*suckar djupt*

När det inte fungerar i kommunikationen mellan människor är det lätt att det uppstår konflikter och kommunikation är inte lätt men det är viktigt! MYCKET VIKTIGT!

I somras fick jag förmånen att lyssna på en kvinna som är fantastisk. Hållbar kommunikation är hennes affärsidé. Hon föreläser om detta på ett enkelt och jordnära sätt. Hela tiden sitter man som publik och tänker att det hon säger egentligen är ganska basic, varför har man inte tänkt på det förut…?

Nu lånar jag friskt från hennes hemsida, men hon säger att vi har kommunikationsförmågor och de ser ut så här:

1. Förmågan att lyssna empatiskt men neutralt till andra så att vi verkligen förstår dem. Och det även när vi inte håller med om det som sägs.

2. Förmågan att fråga oss själva hur helheten hänger ihop, när vi är oense eller något inte stämmer. I stället för att bråka om vem som har mest rätt.

3. Förmågan att lyssna inåt till sig själv, efter klokare svar och lösningar som verkligen håller för alla berörda. Svar som även känns rätt innerst inne.

4. Förmågan att tala uppriktigt, både om det vi tycker att vi vet, och att klart och tydligt våga uttala tvivel när vi har sådana. I stället för att vara alltför artig.

Ordningsföljden! När förmågorna används i rätt ordning skapar vi utveckling. Försummar vi en av förmågorna eller slarvar med ordningen får vi dåligt fungerande kommunikation:

Hållbar kommunikationDåligt fungerande kommunikation. Så fort vi försummar en av de fyra nödvändiga kommunikationsförmågorna tappar vi verklighetskontakten. Och då får vi problem med både relationerna och att fatta kloka gemensamma beslut i svåra och viktiga frågor.

Ska du/ni ha en bra och nyttig föreläsning någon gång så är Eva Grundelius ett jättebra val tycker jag!

Hennes hemsida hittar du här >>

När jag ser den här rutfiguren kommer jag att tänka på en diskussion som uppstod på Facebook idag. En vän till mig skrev:

”det borde ju vara självklart, men det svider ändå: de av dina bekanta som pratar mest skit om andra, de pratar även skit om DIG när du vänder ryggen till!”

Om man missuppfattar något är en sak, men man ska nog vara ganska klar över om an har en hel eller en bristfällig och ofullständig bild av läget innan man drar felaktiga slutsatser och får knasiga idéer som man sedan sprider vidare…

Men jag tycker nog att det finns skitsnack och skitsnack. En sak kan ju vara att sprida falska rykten och göra det med vilje för att uppnå något med det. Till exempel att jämföra sig själv med någon som man pratar ner för att själv komma i bättre dager.

Men sedan finns det skitsnack som handlar om vad man själv tycker om någon annan, om vad denne gjort, sagt och haft för sig…

Någon skrev i Facebook- diskussionen att om jag har problem med hur någon lever sitt liv så är det JAG som har problemet, inte den som lever sitt liv som han eller hon gör.

Det är ju sant!

Jag tycker att självdistans och medvetenhet om att man själv inte är perfekt är viktigt. Är man alltför rädd att tappa ansiktet blir det för mycket prestige i skitsnacket.

Då kan man inte ens be om ursäkt om någon skulle komma på en. Då måste man ha rätt till varje pris… Den sortens skitsnack är obehagligt!

Men kan man inse att man tycker illa om någon för att det har med en själv att göra egentligen så blir det en annan sak.

Själv anser jag inte att det finns någon endaste människa som är ond rakt igenom. Alla har vi våra anledningar att vara som vi är och alla har vi våra orsaker till det också.

Det finns människor jag har svårt för. Men det finns ingen jag avskyr eller hatar eller något annat starkt ord.

Känner jag obehag så kan jag analysera detta och fundera på varför jag får obehagliga känslor av en persons närvaro. Ofta hittar jag orsaken hos mig och inte hos den som ger mig känslan…

Det finns de som gett mig obehagliga upplevelser, upplevelser som jag helst inte vill bli utsatt för igen, dessa personer undviker jag in i det längsta att frottera mig med. Det finns två personer som gett mig mycket obehag och att de gjorde det var jag delvis delaktig i och det betyder att jag delvis är skyldig till att det blev som det blev.

Tyvärr går det inte att förändra idag. Loppet är kört! Klyftan har blivit för stor för att man ska kunna bygga broar. Eller så finns inte viljan att bygga bron där!

Jag är nog rätt prestigelös när jag tänker efter och skulle nog kunna gå halvvägs men jag är RÄTT övertygad om att jag är ensam om det i de två fall jag menar ovan…

Det finns de som ena dagen ger mig goa känslor för att i nästa kännas mycket opålitliga också. Där blir det svårare…

Jag ser potentialen men den försvinner snabbt igen. De personer som är så här gör mig mycket arg och besviken ibland och däremellan väntar jag med spänning på att få en positiv upplevelse eftersom jag vet att det är möjlilgt…

Nä nu har jag skrivit klart!

Just nu känner jag mig melankolisk, sorgsen och trött! Det är inte roligt när människor man tycker om inte kan låta bli att hamna på sned med varandra!

Det är heller inte roligt när människor man vet innerst inne är goa och vänliga själar inte kan hantera sin omgivning på rätt sätt!

Det är heller inte roligt att tänka på människor som borde vara nära men som man tappat bort, kanske för tid och evighet… Det är tur att jag har andra som jag får och kan ha nära mig och som jag älskar!

3 svar på ”Blir så less…

 1. Först, vilken fin sida du gjort, verkligen proffsigt. Jag gillar den.
  Sedan ang. människor som beter sig dumt, jag har ju läst genom året att det varit något länge och att nu går det inte längre.
  Du får välja bort som du säger och det är synd om sådana människor som tar ut sina tillkortakommanden på andra. Men det handlar nog mycket om makt och prestige.
  Var rädd om dig Cissi
  Kram Jaana

 2. Hej Jaana! Tack för berömmet! 🙂 Det är ju ett tema som jag fann till wordpress så det är någon annan som gjort mallen… men innehållet står jag för! 🙂

  Jag har skrivit om flera olika grupper av människor där jag ingår men vid olika tillfällen. Människor är människor och jag kan inte välja bort dem alla. Men nu är det ett engagemang i synnerhet som står på tröskeln och väger om det inte redan har ramlat bort… Men man kan inte bara lämna så jag jobbar på det. I det fallet är det inte så att det är folk som tar ut sina tillkortakommanden på andra men det är jobbigt när de inte kommer överens och tar till spaden och dänger i huvet på närmsta i sandlådan… Hm…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.