Måste man tjäna mammon för mammons skull? Jag kan tänka mig att tjäna mammon om han i gengäld ser till att jag har tak över huvudet och mat i magen och kläder på kroppen. Men då ska jag göra något som känns meningsfullt också. Om jag ska tvingas sälja min själ på kuppen så vete tusan om jag inte hellre går naken och bor på en parkbänk hungrig!

Jag är så evinnerligt trött på den gängse synen på lösningen på världsproblemen! Den att bara vi ser till att hålla börsflödet igång så löser sig alla problem av sig själva, alla blir rika om börsen är rik, eller?

Om jag hellre väljer att fokusera på sånt som jag tycker är viktigare än pengar och pengaflöde, som till exempel att hjälpas åt, vara solidarisk, omtänksam och snäll i stället för att först och främst ”boosta sitt ego” och se till att armbåga sig fram och köra över andra för att nå sina mål. Om jag hellre vill tänka på att inte förstöra miljö och natur för att dra nytta av det för egen del och strunta i våra efterkommande generationer som i så fall får leva med min skit sedan. Om jag vägrar rätta mig i ledet och bli egofixerad, ja då upplever jag det som att en och annan gärna vill ge mig en vänsterradikalstämpel i pannan.

Men måste man vara vänstervriden bara för att man tycker att människor och miljö är viktigare än mammons frihet? Måste man ge fritt spelrum till hejdukarna på börserna runt om i världen för att vara ”rätt i tiden” och hipp? Måste man först och främst drömma om att bli rik och få sitt ego uppblåst. Bara för att man kan tänka sig att tjäna det man behöver och en liten gnutta till så att man kan unna sig något då och då? Är man vänsterradikal då?

Bara för att jag tycker att det finns andra värden som är väsentligt mycket viktigare än de som visas i diagrammen i ekonominyheterna, index i OMX och Nasdaq och allt vad det nu heter. Är jag då automatiskt mindre vetande, korkad och dessutom kommunist? Ibland kan jag få den känslan?

Kommunisterna hade/har inte alls någon särskilt human människosyn enligt mig. I min värld är absolut inte alla människor lika och kan dras över en och samma kam. Däremot har vi alla lika värde men var och en av oss är unik och det tycker jag att vi ska få lov att vara också.

Människovärdet är lika för alla! Men bara för det tycker jag inte att alla ska ha exakt samma löner och behandlas exakt lika i alla lägen. Det är inte så jag menar. Nej, olika arbetsinsatser ska belönas olika mycket så klart. Men inte efter status och inte efter vassast armbågar och bredast käft. Nej i så fall ska lite arbete ge lite betalt. Riskfyllt arbete ge mer betalt. Tungt och svårt arbete ska också ge mer betalt och lätt och enkelt arbete ska ha mindre betalt.

Det är något som är fel när klyftorna mellan rik och fattig är så enorma som de är nu. Att vissa ska ha ett så fantastiskt överflöd som de har medan andra dör av svält är absolut inte försvarbart!! Bonussystem som ger mer till den som har och mindre till den som inte har är inte heller rätt. Jag tycker att rättvisa är viktigt men det är som med det mesta här i livet, det får inte gå till överdrift!

Jag har ibland sagt att jag ska starta ett nytt parti, ett balansparti och jag tror att man kan nå balans genom att tänka förnuftigt. I ett ekologiskt system är det när det är balans som det fungerar och likadant är det med oss människor. Lagom är bäst, för mycket åt endera hållet blir alltid fel.

Därför konstaterar jag att jag inte är kommunist. Inte heller är jag vänstervriden men jag erkänner att jag känner mer för ord som vänstermänniskor gärna använder, solidaritet till exempel. Ju längre ut till höger man kommer desto mindre värde får det ordet. Jag säljer aldrig min själ till mammon och jag vägrar roffa åt mig på andras bekostnad. Så det så!! Ibland skäms jag över att bo i ett ”västerländskt” land när jag ser hur andra människor har det på vår bekostnad.

En lärare sa en gång att 20 procent av världens befolkning lever på 80 procent av tillgångarna medan 80 procent av världens befolkning får klara sig med de 20 procent som blir över. Det ÄR inte rätt helt enkelt! Så är det bara!

Jag lade ut en länk på facebook till ett inslag med följande text:

”På lördag den 21 augusti har vi konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Om vi fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030.”
Läs hela här >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.