…ja det är ett av de uppdrag som ligger på en journalist som ska utöva sitt yrke på rätt sätt. En journalist arbetar i allmänhetens intresse. Det som står i tidningen ska vara intressant för dig och mig!

Men jag undrar om inte Aftonbladet definierar ”allmänhetens intresse” på ett sätt som i stället innebär att innehållet i tidningen ska ge mediebolagets aktieägare klirr i kassan i första hand. Det innebär att det som säljer lösnummer är det som intresserar allmänheten och då behöver man heller inte ta ansvar för vad man publicerar!!

– Vad menar hon nu da?

Jo, i dagens Aftonbladet publicerades en lista på mördare och mordmisstänkta. Namn och bild. Denna lista länkade många ut på Facebook och kommentarer som ”det var som jag trodde…” och så vidare hamnade i anslutning till denna länk. Det gav mig dålig smak i mun och jag känner samtidigt hur ilskan börjar bubbla inom mig.

Varför reagerar jag så, frågar jag mig själv?

Efter en viss självanalys kommer jag fram till svaret. Jo, för att bilden som den här typen av listor och artiklar ger är att mördare = invandrare. Det här artikelinnehållet ger en allmän bild av att detta är den typiska invandraren. Det är mörkhyade män (oftast) med konstiga namn som klingar allt annat än svenskt. Dessutom begår den typiske invandraren våldsbrott i Sverige och därefter smiter han (för det är oftast en han) från sitt straff också.

Jag blir arg när jag märker att detta lurar folket ute i stugorna! Kommentarer som ”vad var det jag sa” och ”ja mig förvånar det inte” gör att jag blir arg över hur en del av den tredje statsmakten, kvällstidningar som AB, kan vara så oansvariga! Syfte?? Etik??? Vart vill man egentligen nå med den här typen av artiklar???

Människor som inte läst medieteori, som inte förstår att allt som står i tidningen kanske inte återger hela sanningen utan kanske bara en mycket liten bit av den. De luras att tro på vad de läser och bilden blir skev av invandrare i Sverige.

Ännu värre blir det om artikeln och listan har utformats av en redaktion som enbart har ekonomisk vinning för ögonen och därför skriver sånt här för att de vill sälja lösnummer och locka fler läsare till sin nätupplaga.

Eller.. tänk om det finns en konspiration bakom? Det kanske är så att AB genom att publicera den här typen av artiklar har som mål att piska upp konflikt mellan invandrare och svenskar. Om folk associerar invandrarnamn och invandraransikte med en lista på mordmisstänkta som inte dömts till fängelse. Ja, behöver jag gå in på följderna? Det säger självt att den svensk som läser ABs artikel inte blir direkt vänligt inställd till invandrare!

Genom att skapa denna motsättning får alltså AB infekterade och därmed spännande konflikter att skriva om och så är spiralen igång. Konflikter har alltid ett högt läsvärde och då säljer AB fler lösnummer och får fler läsare på sin webb.

Syftet med att ösa in listor med kriminella med utländsk bakgrund, vinklat och anpassat, säljer alltså ännu fler lösnummer…

DET GÖR MIG ARG!! Grrr!!!!

Men jag blir förtvivlad också eftersom jag VET att det är så!! Jag har hört många antydningar och kommentarer som gör mig mörkrädd. Detta går ut över alla de som kommit till vårt land för att de behövt vår hjälp, alla de som aldrig skulle drömma om att göra kriminella handlingar. Alla dem som går till ICA och Konsum här i Forshaga och får glåpord och blir behandlade som en sorts andrahandssorterade människor, helt utan att förtjäna det. För DERAS skull blir jag förtvivlad!

Hur tänker jag när jag läser listan och ser personerna?

För det första. I Sverige bor idag nio miljoner människor. I hela världen bor det miljarder… Personerna på listan representerar flera olika länder och i vart och ett av dem bor många många fler miljoner invånare än det gör i Sverige. ABs lista gör att man kan uppfatta det som att alla har en sak gemensamt, de är av utländsk härkomst. Ingen svensk finns med och därför buntar AB ihop ”utländsk härkomst” med det faktum att de är mordmisstänkta.

När läsare som kanske inte förstår bättre därför buntar ihop alla utländska människor och sätter likhetstecken mellan dem och mördare, ja då begår de ett mycket stort misstag. Ett misstag som AB instruerat dem att göra. Utan att läsarna som inte vet bättre själva förstår att de blivit förda bakom ljuset. Att sätta likhetstecken mellan alla invandrare och mördare är ju som att sätta likhetstecken mellan Mattias Flink (klicka på hans namn om du inte vet vem han är) och alla svenskar!!??

JAG är definitivt ingen Mattias Flink och jag har haft arbetskamrater från flera av de länder som mördarna kommer ifrån, de är heller inga mördare!

För det andra. Att människor från krigshärjade länder med trauman i ryggsäcken har större benägenhet att utföra våldshandlingar är inget konstigt för mig. Men att det enbart skulle vara invandrare som utför våldsdåd och mördar i Sverige är INTE sant! Att det därför skulle vara så att det ENBART är invandrare som kan komma undan och slippa bli dömda för mord som de begått i Sverige måste ju vara en stor lögn! Men det är också en slutsats man kan dra av ABs lista eftersom det inte finns några nyanser i artikeln. Inget att jämföra med!

Det måste finnas hur många svenska brottslingar som helst som inte heller blivit fast och fått sitt straff! Detta har jag skrivit och frågat de båda journalisterna som skrivit AB-artikeln.

Så här skrev jag:

Hej!
Jag blir beklämd och kan inte låta bli att fundera över om det verkligen inte fanns en enda med svenskt namn på listan? I så fall, varför har ni valt att enbart lägga ut de som har ett invandrar-klingande efternamn?
Vad är det som är av allmänintresse i att publicera den här listan? Vad ska ”Svensson” använda informationen till..? Hur har ni tänkt?

Goa hälsningar
Cicci Wik
Frilansjournalist&Redaktör

JAG är en fjärdedel utlänning – hur svensk är du?

Beroende på hur patriotisk man är så är och har jag alltid varit en ”alien”. Precis överallt också eftersom jag inte har alla mina rötter på ett enda ställe.

Min morfar var minst andra generationens Mölndalsbo. Min farfar tog sitt namn, Wik, efter ett soldattorp i Småland och var med största sannolikhet därför smålänning. Min mormors pappa var andre sonen till en storbonde från Linghed, en liten by mellan Falun och Borlänge. Min mormors mamma har jag dålig koll var hon kom från men mormor växte upp i Borlänge och även i Stockholm eftersom hennes pappa var riksdagsman för Socialdemokraterna. (Bland annat var han med och införde kvinnlig rösträtt! )

Min farmor däremot, och här kommer det nu, hon var utlänning, flykting och invandrade i Sverige.

Jag är alltså en fjärdedels flykting och då kanske SD ska skicka ut mig också om de får ta över styret i det här landet…?

Ska vi bli ännu mer patriotiska, vilket många är i Värmland, så är jag ”alien” här också. Jag har inga som helst rötter i Forshaga eller i Värmland över huvud taget. Till det här ”landet”, Värmland, och i orten där jag bor är jag verkligen invandrad!! Dock har jag inte flytt eller behövt migrationsverket då… Jag gör så gott jag kan med att följa svensk lag och arbeta och betala skatt också. Jag står till och med utanför mycket av det som ni andra kan ta del av i socialförsäkringssystemet eftersom jag är företagare.

Vet nästan hur det är

Men jag har ändå ett hum om vad en respektabel och klok kvinna från Iran upplever när hon ska försöka leva i det nya landet och möter den nya kulturen.

Jag växte upp här i Forshaga (delvis). Brukskulturen formade mig. Jag lärde mig att det var häftigt och coolt att röka, supa på helgerna och att man skulle gå i tajta jeans och jeansväst. Att punkare var fult och att raggarkulturen var helt rätt. Även om discobrallorna med Gällivarehäng började bli moderna 1979-80 så var det fortfarande raggarstilen som gällde här.

Detta var vad jag lärt mig när jag flyttade till Långedrag i Göteborg. Där förstod ingen av mina klasskamrater den kultur jag kom ifrån. Ingen hade tajta jeans och det var bara tre, kanske fyra i min klass som rökte. Ingen var van att vara ute och partaja på helgerna. Märkeskläder, dyra seglarjackor och seglarskor var häftigt och segelbåt och Marstrand tillhörde vardagen. Att rösta blått och hata Palme var också rätt i Långedrag.

Ja, det är inte svårt att förstå att jag fick lära mig vad kulturkrock innebär, eller hur?

Solidaritet och jämlikhet och lika värde

När jag var ännu mindre, kanske sju till tolv, var jag mycket med mormor i kyrkan. Jag fick lära mig att alla människor har lika värde oavsett om de är vita, mörkhyade eller ser annorlunda ut än vi gör här i Sverige. Jag fick lära mig att alla är människor ändå.

När jag gick på mellanstadiet och även när jag gick på högstadiet lärde vi oss att klasser inte fanns, att demokrati och soldaritet var fina ord. Det fanns till och med en frihetsrörelse i Polen som hette Solidaritet!

Men idag, vart har de värdena tagit vägen? Vem är solidarisk idag? En artikel som denna i AB gör inget för att vi som bor i det här landet ska förstå hur värdefullt det är för många av invandrarna att de kan få komma hit till oss. Den berättar heller inget om allt bra invandrare gör här.

Arbetar och strävar på

Många gör som jag gjorde i Forshaga, när man inte kan få jobb och anställning så startar man eget. Även om vi ser pizzerior och gatukök som invandrare driver, så känner jag till exempel till en familj som förr bodde i Forshaga som driver ett mycket framgångsrikt städföretag. De har flyttat till Hammarö nu.

Jag vet att årets företagare 2011 i Munkfors är en familj från Holland. Jag tänkte i mitt stilla sinne förut att om man gjorde en undersökning av vilka företagarna är i Värmland och frågade dem om deras ursprung. Undrar då hur många lokalpatriotiska och infödda värmlänningar det är som driver framgångsrika företag här idag?

Undrar hur många i hela Sverige det finns med utländskt påbrå som är skötsamma och duktiga och som strävar på och gör vad de kan för att leva ett bra liv?

Hjälp i stället för stjälp, AB!!!

Hör ni det, AB, DETTA är av allmänintresse faktiskt! JAG skulle i alla fall mycket hellre vilja läsa om invandrare och deras svårigheter med att leva i Sverige. Jag skulle vilja lära mig hur jag kan bli en bättre medmänniska och hjälpa till så att de kan komma in i det svenska samhället, lära sig hur de svenska oskrivna kulturella reglerna ser ut och bli svenskar.

En lista på några få riktiga svin får enorma proportioner i er tidning medan alla de som verkligen försöker och verkligen vill inte får något utrymme alls.

I stället fläskar ni på med sånt som gör svenskar (inte alla som tur är) misstänksamma och aggressiva mot invandrare!!

VAR finns ALLMÄNHETENS INTRESSE i det??? Vems ärenden springer ni när ni gör en lista som denna…? Inte mitt!!! Näe ”#@£$-*^~$” för er som skriver sån skit!!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.