Igår skjöt man en hel flock vargar på Skånes djurpark. Tragiskt! 12 till som fått sätta livet till för oss människor. Jag kan inte låta bli att fundera över om det inte fanns NÅGOT annat sätt att lösa detta på? Var man verkligen tvungen att skjuta dem?

Nu en vecka och en dag efter vargjakten känner jag fortfarande sorg över att detta skett. Inte kändes det bättre när det kom fram varifrån pengarna tagits för att finansiera det hela!


”Den nyligen avslutade vargjakten främjar den biologiska mångfalden. I alla fall om man får tro regeringen, som finansierat de administrativa kostnaderna för licensjakten med pengar från anslaget till biologisk mångfald.”
(Citat från tidningen Land)

Tidningen Land har ytterligare ett citat som de hämtat från en annan tidning, Miljöaktuellt:

– Regeringen har bestämt att finansieringen av den fördyrade rovdjursförvaltningen, cirka 4–5 miljoner kronor, ska tas från anslaget till biologisk mångfald. Pengar som annars skulle gå till att berika den biologiska mångfalden istället för tvärt om – och det sker i början av 2010 som är det internationella året för biologisk mångfald, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på Världsnaturfonden till Miljöaktuellt.

I dag har jag också läst i bloggen ”Biology&Politics” att Andreas Carlgren faktiskt verkar TRO att det är så det är. Att vi människor måste styra det här med jakt för att ÖKA en vargstam som vi skjuter bort individer från. Jag tycker det låter helt befängt. Ja, om det kommer 27 nya vargar som får vara ifred och föröka sig i skogarna och om de bär på nya fräscha gener så kanske… MEN det är väl knappast troligt att det går att genomföra i ett antivargland som Sverige!

En kommentar från en ”Andreas”(C?) hämtat från ovanstående nämnda blogg:

”Det är viktigt att understryka att Ne i allmänhet är mindre än den totala populationsstorleken, ofta avsevärt lägre p.g.a. historiska ”flaskhalsar” när poulationerna varit reducerade i storlek. Har vi en vargstam som i dagsläget är 210 djur så är alltså den genetiskt EFFEKTIVA populationsstorleken avsevärt lägre – kanske 20-50. En tumregel i bevarandebiologin är att en population behöver en långsiktig Ne på runt 500 för att vara långsiktigt säker att överleva, vilket skulle kanske motsvara en ekologisk poulation på 1000-2000 djur.”
(Ne utgår jag handlar om ”födelsetal”…rätta mig om jag har fel)

Jag läste en mening i en annan artikel i går som bara stärker min bild av att vissa av oss människor i brist på bättre insikt tror oss vara allsmäktiga över naturen. En politiker i Halland skrev i en insändare i Hallandsposten följande:

”De genetiker och zoologer som arbetar aktivt med den svenska vargstammen är överens om att den är inavlad. Utan att bli för teknisk kan man säga att den samlade genetiska variationen i populationen är för liten för att den skall kunna överleva långsiktigt. Och genetisk variation uppstår inte av sig själv.”
(Citat från Hallandsposten)

Det var orden: ”Genetisk variation uppstår inte av sig själv” som jag reagerade mest på. Om de orden skulle vara sanna så måste vi människor ha varit med och styrt all genetisk uteckling på den här planeten ända från livets uppkomst då? Eller? Vi kan ju inte ha låtit detta ske av sig självt eftersom det inte kan uppstå av sig självt? Eller?

För inte kan vi människor ha utvecklats från primater till de hårlösa varelser vi är idag alldeles av oss själva heller i så fall? Men en rättrogen tror ju på att Gud skapade oss som kronan på allt. Så ja, det betyder i alla fall att utan att någon mänsklig hand haft ett finger med i spelet kan ingen genetisk variation uppstå…? Hm…? Så dumt!

Ju mer vi försöker ta makten över naturen, desto hårdare kommer den att slå tillbaka tror jag. Det är ingen slump att dagens mode på bio handlar om hur naturen slår tillbaka… Vem vet, det kanske verkligen blir som i filmvärlden om vi inte passar oss? Eller ännu värre..

____________________

Janne Josefsson i Ring så spelar vi

I dagens GP har man radat upp Göteborgs 100 mesta makthavare. Det som förvånade mig mycket var att Janne Josefsson hamnar efter Håkan Hellström?? Jösses! Ja ja..

På Twitter fick jag en länk till ett radioinslag där Janne J får träna inför sitt programledarskap i Ring så spelar vi. (Var det igår han var med där?) Men det är inga ”vanliga” som ringer upp, det är två personer som på ett eller annat sätt påverkats av hans reportage. Det första exemplet är en moderat politiker som avslöjades för att säga en sak när kameran var på och en helt annat när den var avstängd om invandrare.

Jag har alltid sett upp till Janne J även om jag vet att han fått kritik för att driva teser. Trots att det kanske inte är 100 procent rätt och riktigt att utgå ifrån att något är på ett visst sätt och sedan bevisa det i ett program så har det han gjort spelat stor roll. Han har fått många priser som bevisar detta. För även denna moderata politker samt den andra personen i radioinslaget, en ICA-handlare som drabbades efter köttfärsskandalen, sa att de tycker om honom trots allt.

Det kan inte vara så lätt att vara Janne J heller. Han berättar i inslaget att han skulle ha recond på sin bil och hittade ett ställe där det var billigt. När han kliver in står föreståndaren där och darrar och säger att de inte längre har recond på bilar där. Janne förstod ju att han blev rädd när han såg vem som klev in där och det är ju inte bra, sa han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.